Akdeniz Müziği Konserleri ve Panel…


Toplam Okunma: 4946 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 12:19
Kategori: Etkinlikler

Akdeniz müziği deyiminin içimizde hoş bir sıcaklık oluşturma duygusunu çoğu kez hissetmişizdir. Akdeniz; insanı gibi müziği de sıcak olan bir bölge… Yerel akşamlardan, İstanbul akşamlarına uzanan etkinliğe İstanbul Fransız Kültür Merkezi öncülük ediyor. Fas, Fransa ve Türkiye’den müzik gruplarının konserleri ile Akdeniz müziği üzerine müzikolojik bir toplantının da yer alacağı etkinliğin tarihleri 4-6 Mayıs 2009… İzlence :

Fransız ve Türk müzikologların katılımıyla, bir kültür kavşağı olan Akdeniz havzasında « Türk müziklerinin etkileri ve etkileşimleri » üzerine 4 Mayıs’da Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleşecek. Toplantıya Le Monde Gazetesi’nden Patrick Labesse’in yanısıra, Prof. Ruhi Ayangil, Prof. Şehvar Beşiroğlu, Brahim El Mazned, Kenan Öztürk ve Sami Sadak gibi önemli müzikolog ve dünya müziği alanında çalışan isimler katılacaklar.

Türk müziğinin Fransa’da dağıtım sektörüne giriş olanaklarını tanıtmayı da hedefleyen bu etkinlik programında Fransız, Türk ve Faslı müzik grupları da yer alıyor. 4 Mayıs Pazartesi Fransız Kültür Merkezi Türkiye’den Ege Hi’jazz Orkestra’yı ; 5 Mayıs Salı Babylon Fransız grup Rassegna’yı ve 6 Mayıs Çarşamba, Shaman World Music Club Faslı Grup Trio El Maloumi’yi ağırlayacak.

Program :

Yuvarlak Masa - müzikoloji

AKDENİZ : TÜRK MÜZİĞİ, ETKİLERİ VE ETKİLEŞİMLERİ
4 mayıs pazartesi, 14:30
Yıldız Teknik Üniversitesi
Merkez Yerleşke A Blok Konferans Salonu Beşiktaş
  (Simültane çeviri olacaktır.)

Konuşmacılar :
Prof. Ruhi Ayangil : Ayangil Türk Müziği Orkestra ve Korosu kurucusu, orkestra ve koro şefi, kanun sanatçısı, besteci, müzikbilimci.
Prof. Şehvar Beşiroğlu : İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı öğretim üyesi.
Brahim El Mazned : Timitar festivali sanat yönetmeni, Samarkand ve Babel Med festivalleri jüri üyesi. Birçok festivalin sanat danışmanı.
Patrick Labesse : Gazeteci ve Le Monde gazetesi yazarı. RFI, France-Culture, France Musique radyolarında program hazırlamakta.
Kenan Öztürk : Paris Courneuve Belediyesi’nde dünya müzikleri programının kurucusu. Dünya Müzikleri Festivali kurucu üyesi.
Sami Sadak : Etnomüzikolog. Aix-en-Provence ve Nice Üniversitelerinde öğretim görevlisi. Babel Music’in sanat yönetmeni.
konser

EGE HI’JAZZ ORKESTRA - Turquie / Türkiye
4 mayıs pazartesi, 20:00
 İstanbul Fransız Kültür Merkezi
İstiklal Cad. N :4 Taksim
0212.393.81.11

2000 yılında kurulan Ege Hi’jazz Orkestra, enerjisini ve ilhamını doğduğu topraklar olan Ege’den almaktadır. İstanbul, Atina ve İzmir meyhanelerinde hala gözde olan Türk müziğinin en belirgin örneklerinden fasıl müziğinin neşeli ve bayram havasındaki eserlerini icra ederek çok kısa bir sürede bu konuda referans bir isim olarak öne çıkmıştır. Müzikleri, Osmanlı sarayının ağır müziği ile çigan melodi ve ritimlerinin damgasını vurduğu halk eğlencelerinin (bayram, düğün…) müzikal sarhoşluğu arasında bir gezinti. Dört önemli roman müzisyenden oluşan grup, birinden diğerine büyük bir ustalıkla geçerek dinleyicileri dansa davet ediyor. Grup aynı zamanda, Türk Yılı etkinlikleri çerçevesinde Fransa’da da bir konser verecek.

Konser
RASSEGNA - France / Fransa
5 mayıs salı, 21:00
Babylon
Şehbender Sok. N :3 Tünel
Asmalımescit Beyoğlu
0212.292.73.68

Rassegna Topluluğu, ülkelerinin geleneklerinin şarkısını güneş dolu dillerde söyleyen, Akdeniz kıyılarının güçlü ve belirgin seslerini bir araya getiriyor. Birleşme noktasının Marsilya olduğu grup, bu Orta Deniz’in farklı noktalarından gelen müzisyen ve vokalistlerle güçlü, uzun süreli sanatsal buluşmaları ve işbirliklerini ortaya çıkarıyor. 2002 yılında, topluluğun sanat yönetmeni Bruno Allary’in önderliğinde kurulan Rassegna Topluluğu, yörelere ait özellikleri yok etmeden ortak noktaları öne çıkarmayı amaçlıyor.
 « Rassegna, sundukları müziğin görüntüsünde yaydıkları enerji, ortaklık, neşe ve yetenekle, dinleyicilerin onları canlı olarak izlemesini hakediyor.» Chérif Khaznadar

Konser
EL MALOUMI - Maroc
mercredi 6 mai à 21h
Shaman World Music Club
İstiklal Caddesi, Saka Salim Çıkmazı
No:3 Beyoğlu
0212.249.96.06

Ustalığı çok sağlam bir klasik Arap ve Batı müziği eğitimine dayanan Driss El Maloumi, Sufi müziği ruhunun derinliklerinden yararlanmakta ve aynı zamanda farklı müzik türleri ve dönemlerini de biraraya getirmekte : barok müzik, caz ve füzyon. Müzisyen, Berber kültürünü unutmadan udunun sunduğu tüm olanakları keşfetmekte.
Yaratıcı perküsyonist Saïd el Maloumi, 7 yaşında perküsyona başladı. Farklı vurmalı çalgılarla geleneksel ritimleri karıştıran müzisyen, melez etkiler altındaki kendi dokunuşuyla, seslere evrensel bir boyut katmaya önem vermekte.
Müzisyen bir aileden gelen Lahoucine Baqir en önemli Faslı perküsyonistler arasında yer almakta. Berber, Arap, popüler, klasik ve çağdaş müzik formları gibi farklı alanlarla ilgilenen sanatçı geleneksel müzik ve caz gruplarıyla birlikte çalmakta.

İstanbul Fas Başkonsolosluğu ve Royal Air Maroc Havayolları desteğiyle.




Hoşgeldiniz