Avrupa Okul Müzik Eğitimi Birliği (EAS) ve Türkiye İlişkilerinde Son Durum… Doç. Dr. Nesrin Kalyoncu


Toplam Okunma: 9503 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 13:53
Kategori: Haberler

Ülkemizde Avrupa Müzik Eğitimi Birliği olarak tanınan European Association for Music in Schools (EAS), Belçika`da kayıtlı uluslar arası bir meslek örgütüdür. EAS’in açılımı İngilizce’de European Association for Music in Schools, Almanca’da Europäische Arbeitsgemeinschaft für Schulmusik ve Fransızca’da ise Association Européenne pour la musique à l´École şeklindedir. EAS, Avrupa`daki EPTA (Avrupa Piyano Öğretmenleri Birliği), ESTA (Avrupa Yaylı Çalgı Eğitimcileri Birliği), EVTA (Avrupa Ses Eğitimcileri Birliği), AEC (Avrupa Konservatuarlar Birliği) veya EMU (Avrupa Müzik Okulları Birliği) vb. gibi müzik eğitimi ile ilgili çok çeşitli meslek kuruluşlarından sadece bir tanesidir.

EAS`in açılımı dilimize Uçan tarafından önce “Avrupa Okul Müzik Eğitimi Çalışma Topluluğu” (Uçan, 1991); ardından da “Avrupa Müzik Eğitimi Birliği” (Uçan, 2001) olarak çevrilmiştir. Bu iki çeviri de, birliğin çalışma konuları hakkında bilgi vermektedir. Türk müzik eğitimi çevrelerinde ikinci çeviri daha yaygın kabul görmüş olmakla beraber; ilk çevirisine kıyasla birliğin çalışma alanını sınırlandırılmış olarak belirtmemektedir. İkinci çeviriye “Okul” sözcüğü eklendiğinde bu küçük sorunsal aşılacak; böylece EAS`in tüm müzik eğitimi alt disiplinlerinden değil, sadece genel eğitim okullarındaki müzik eğitim-öğretiminden sorumlu olduğu da kendiliğinden anlaşılacaktır. Bu ekleme ile birlikte, topluluğun Türkçe çevirisi küçük bir revizyondan geçirilerek “Avrupa Okul Müzik Eğitimi Birliği” (Kalyoncu, 2008) olarak değiştirilmiştir.

EAS, 1990 yılında Almanya`nın Lübeck şehrinde kurulmuştur. Birlik, o zamanki adıyla Federal Alman Okul Müzik Eğitimcileri Birliği’nin düzenlediği 18. Federal Okul Müzik Eğitimi Kongresi/Haftası içerisinde gerçekleştirilen Avrupa Müzik Eğitimi Forumu’nda hayata geçirilmiştir. Türkiye`den de bir delege, Prof. Dr. Ali UÇAN, EAS`in kurucu üyelerindendir. Prof. Uçan bu meslek örgütünde, kuruluşundan 2003 yılına kadar uzunca yıllar Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Temsilcisi olarak da görev yapmış ve EAS’e önemli katkıları olmuştur. Böylece, Türkiye müzik eğitimi çevreleri, kurulduğu ilk günden itibaren bu meslek örgütünden haberdar olmuş; iletişim ve etkileşim zaman içinde çeşitli biçimlerde geliştirilerek sürdürülmüştür.

EAS`in çalışma alanı, adının da işaret ettiği gibi Genel Müzik Eğitimi/Okul Müzik Eğitimi`dir. Genel eğitim okullarının, okul öncesinden yüksek öğretime kadar olan her düzeyinde müzik eğitim-öğretiminin geliştirilmesi ve ilerletilmesiyle ilgilenmektedir. Okul, kolej ve üniversitelerde bu konularda çalışan ve bu konularla ilgilenen tüm bireylere açık olan bir meslek kuruluşudur.EAS’in amaçları tüzüğünde açık olarak belirlenmiştir ve bunlar Uçan tarafından Türkçe’ye çevrilerek Orkestra ve MÜZED Bülteni gibi ülkemizin bilinen müzik yayınlarında müzik eğitimcilerinin bilgilerine sunulmuştur.

Avrupa Okul Müzik Eğitimi Birliği’nin tanımladığı başlıca görevleri şöyle özetlenebilir:

• Yıllık olarak çeşitli temalarda uluslar arası müzik eğitimi kongrelerinin düzenlenmesi
• Avrupa çapında müzik pedagojik iletişimin yoğunlaştırılması
• Avrupa çapında sıkı bir müzik pedagojisi ağı oluşturabilmek için çeşitli ülkelerden temsilcilerle/koordinatörlerle çalışma
• Diğer uluslar arası müzik eğitimi kuruluşlarıyla işbirliği
• Avrupa`daki güncel müzik pedagojik etkinlikler hakkında haberleşme
• Karşılaştırmalı Müzik Pedagojisi araştırmalarını da içerecek şekilde, çeşitli Avrupa ülkelerindeki müzik eğitimi sistemleriyle ilgili belgelik oluşturma

EAS’in yönetim birimleri Başkan, Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu’ndan oluşmaktadır. Birlik başkanı 4 yıllığına seçilmektedir ve şu anki başkan Viyana Müzik ve Gösteri Sanatları Üniversitesi`nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Franz NIERMANN`dır. 9-12 kişiden oluşan uluslar arası Yönetim Kurulu yılda en az iki kez toplanarak gündemdeki çalışmalar için kararlar almaktadır. Yine, Avrupa çapındaki çalışmaları organize etmek ve yürütmek üzere, ülkeler düzeyinde resmi olarak görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş Ulusal Koordinatörler bulunmaktadır. Günümüzde EAS çatısında, 20 ülkenin Ulusal Koordinatörü görevlidir ve aktif olarak çalışmalarını sürdürmektedirler. Birliğin Genel Kurulu ise tüm üyeleri içine almakta ve senede bir kez toplanmaktadır. Birlik çatısına üyelik yoluyla girilebilir ve üyelerin ödemesi zorunlu olan yıllık üyelik harçları bulunmaktadır.

Avrupa Okul Müzik Eğitimi Birliği Türkiye temsilciliği görevi, Prof. Dr. Ali UÇAN’dan sonra EAS Yönetim Kurulu`nca Doç. Dr. Nesrin KALYONCU`ya teklif edilmiştir. Kalyoncu, EAS Başkanı Prof. Dr. Franz NIERMANN ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla KILIÇ`ın imzaladığı iki dilli bir anlaşma ile 20 Şubat 2006 tarihinde görevine başlamıştır. 2008 yılında ise kooptif üye olarak EAS Yönetim Kurulu’na atanmıştır.

Bu yazıda, EAS`in 20. kuruluş yılında ülkemizde yapılması planlanan çaplı bir bilimsel toplantıyı duyurmak vesilesi ile, 2006 yılından bu yana EAS ile Türkiye ilişkilerindeki gelişmeleri sizlerle paylaşma arzusunu taşımaktayım.

1. EAS Web Sayfasında Türkiye Seksiyonu

EAS web sayfası içerisinde, ulusal koordinatörler tarafından genel müzik eğitimine ilişkin ülke sayfaları oluşturulması kararlaştırılmıştır. Kalyoncu tarafından da 2006 yılında Türkiye Seksiyonu oluşturulmaya başlanmıştır. Burada, Türkiye hakkındaki genel linkler yanı sıra, müzik eğitimi açısından son derece önemli olan müzik-kültürel çerçeve şartlar; genel eğitim okullarında müzik derslerine genel bakış ve müzik dersi öğretim programları; müzik öğretmenliği eğitimine genel bir bakış ve merkezi Müzik Öğretmenliği Lisans Programı; Türk müzik yaşamı ve müzik eğitimi açısından önemli bazı kuruluşlara bağlantılar; müzik eğitimi bilimsel toplantıları hakkında bilgi; üyelik bilgileri; Ulusal Koordinatör ve EAS Türkiye Bölge Temsilcileri hakkında bilgiler yer almaktadır. Bu sayfaya, <> adresinden ulaşılabilir.

2. EAS Türkiye Ekibi

EAS Türkiye Ekibi, Ulusal Koordinatör ve Bölge Temsilcilerinden oluşmaktadır.

2.1. Ulusal Koordinatör: Doç. Dr. Nesrin KALYONCU

1973 yılında Sinop/Erfelek`te dünyaya gelen Kalyoncu, 1990 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü`ne girdi ve 1994 yılında Müzik Kuramları ABD`dan bölüm ikincisi olarak mezun oldu. Aynı yıl Abant İzzet Baysal Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü`ne Araştırma Görevlisi olarak atandı. 1996 yılında bu üniversitede Yüksek Lisans programını tamamladı ve aynı yıl YÖK bursunu kazanarak doktora öğrenimi için Almanya Münih-Ludwig-Maximilians Üniversitesi`ne kaydoldu. 2001 yılında Felsefi Tarih ve Sanat Bilimleri Fakültesi’nde Müzik Pedagojisi alanında yazdığı tez ve Müzik Pedagojisi ana branşı ile Müzikoloji ve Eğitim Bilimleri (Psikoloji ve Pedagoji Fakültesi) yardımcı branşlarında başardığı doktorluk sınavları sonucunda “Dr. phil.” unvanını taşımaya hak kazandı. 2001 yılında yurda dönerek, Abant İzzet Baysal Üniversitesi`nde öngörülen “Mecburi Hizmet”i üstlendi. 2006 yılında Müzikoloji alanında Doçentlik sınavını kazanarak, aynı üniversitede Doçent kadrosuna atandı. Ulusal ve uluslar arası düzeyde yayımlanmış kitap, makale ve bildirileri ile yayımlanmamış bilimsel konuşmaları bulunan Kalyoncu, sanat-eğitsel çalışmaları bağlamında atölyeler de gerçekleştirmektedir.
e-mail: kalyona@gmx.net

2.2. Bölge Temsilcileri

Kalyoncu, 2007 yılında Ulusal Koordinatörlük Sözleşmesi’nin 4. maddesi uyarınca birlikte çalışmak üzere Bölge Temsilcileri seçme girişiminde bulunmuştur. Türkiye’deki tüm Müzik Eğitimi Anabilim Dallarına bir e-mektup ve ekli duyuru göndererek, EAS için bölge temsilcilerinin belirleneceğini ve bunun için aranan şartları bildirmiş; bölümlerde tüm öğretim elemanlarına duyurulmasını istemiştir. Aynı duyuru internet üzerinden müzik ve müzik eğitimi ile ilgili sitelerde de yapılmıştır. Gelen başvurular değerlendirilerek Türkiye Bölge Temsilcileri seçilmiştir. Böylece bir iletişim ağı oluşturularak, Türkiye`nin çeşitli bölgelerinde yer alan genel müzik eğitimi kuruluşları ile Ulusal Koordinatör arasında bilgi akışını daha hızlı sağlama ve Avrupa çapında yapılan müzik eğitimi çalışmalarını ülkemizde, ülkemizde yapılanları ise Avrupa`da daha geniş kitlelere duyurabilme amaçlanmıştır. Ulusal Koordinatör ve Bölge Temsilcileri çalışmaları için herhangi bir ücret almamaktadırlar; sadece Onur Payı`na sahiptirler.
Aşağıda, EAS Türkiye Ulusal Koordinatörü’ne bağlı olarak çalışan Bölge Temsilcileri tanıtılmaktadır.

Akdeniz Bölgesi: Dr. Sabahat ÖZMENTEŞ
1979 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. 1994 yılında Buca Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne girdi. 1998 yılında bu okulu birincilikle bitiren Özmenteş, aynı yıl Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’na girdi. 2002 yılında bu bölümden ikincilikle mezun oldu. 2004 yılında aynı kurumda Yüksek Lisans eğitimini bitiren Özmenteş, aynı yıl DEÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müzik Öğretmenliği Doktora programını kazandı. “Çalgı Çalışma Sürecinde Özdüzenlemeli Öğrenme İle Duyuşsal Özellikler ve Performans Düzeyi İlişkileri” isimli tezi ile 2007 yılında bu programdan mezun oldu. Aynı yıl Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü’ne Öğretim Görevlisi, 2008 yılında ise Yardımcı Doçent olarak atandı. Çok sayıda orkestra ve koro konserinin yanı sıra solo konserler de veren Özmenteş’in, sanatsal çalışmalarının yanı sıra bilimsel yayın ve araştırmaları da bulunmaktadır.
e-mail: sabahatozmentes@gmail.com

Batı Karadeniz Bölgesi: MA Ekin ÇORAKLI
1981 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İlköğrenimini Küçükyalı Merkez İlkokulu’nda, ortaöğrenimini Kadıköy Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 7 yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Yarı Zamanlı Piyano Bölümü’nde Piyano eğitimine başladı. 2000 yılında Marmara Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı`nda yüksek öğrenimine başladı ve 2004 yılında bölüm birinciliğiyle mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı İleri Devre Piyano Bölümü’nden de mezun olan Çoraklı, Marmara Üniversitesi Müzik Eğitimi Bilim Dalı`nda Yüksek Lisans eğitimine başladı. 2006 yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversite’sinde (AİBÜ) açılan araştırma görevliliği sınavını kazandı. 2007 yılında Yüksek Lisans eğitimini tamamlayarak, aynı enstitüde doktora eğitimine başladı. Halen AİBÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi ABD’de Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır. Çeşitli konserler gerçekleştirmekte ve bilimsel araştırmalarını yürütmektedir.
e-mail: ekincorakli@gmail.com

Doğu Anadolu Bölgesi: Dr. Cengiz ŞENGÜL
1972 yılında Erzurum’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 1992 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü`nü kazandı. 1996 yılında Bayburt Cumhuriyet İlköğretim Okulu’na Müzik Öğretmeni olarak atandı. 1997 yılında Erzurum AÜ Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. 1999 yılında Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı`nda Yüksek Lisans ve Doktora yapmak üzere görevlendirildi. 2001 yılında “Müzik Eğitimi Bölümlerinin Giriş-Yetenek Sınavlarına Başvuran Adayların Müziksel İşitme-Yineleme Sınavındaki Soru Tiplerine Göre Başarı Durumlarının Belirlenmesi” başlıklı Yüksek Lisans Tezini, 2006 yılında da “Müzik Öğretmeni Yetiştiren Kurumlarda Müzik Teorisi Ve İşitme Eğitimi Dersinde Kazanılan Bilgi ve Becerilerin Öğretmenlik Mesleğinde Kullanılma Düzeyleri” başlıklı Doktora Tezini tamamladı. 2006 yılında AÜ Müzik Eğitimi Anabilim Dalına Yrd. Doç. Dr. olarak atandı. Halen Müzik Eğitimi Anabilim Dalı başkanı olarak görevini sürdürmektedir. Ayrıca TRT bünyesinde nefesli saz sanatçısı olarak da görev almış olan Şengül, bilimsel araştırmalarını da sürdürmektedir ve çeşitli makale ve bildirileri bulunmaktadır.
e-mail: csengul@atauni.edu.tr / csengul25@hotmail.com

Doğu Karadeniz Bölgesi: MA İsmail SÖZEN
1975 yılında Almanya’nın Köln şehrinde doğdu. İlkokulun ilk dört yılını Köln’de, 5. sınıfı ve orta öğrenimini Denizli’de tamamladı. 1994 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü’nde başladığı lisans eğitiminden 1998 yılında mezun oldu. Aynı yıl Kastamonu Devrekani ilçesine Müzik Öğretmeni olarak atandı. 2002 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde Yüksek Lisans eğitimini tamamladı ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde Araştırma Görevliliği sınavını kazandı. 2005 yılında AİBÜ’ne görevlendirmeyle gelen Sözen, halen bu üniversitenin Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalındaki görevini sürdürmekte ve doktora eğitimine devam etmektedir. Çeşitli konserler gerçekleştirmekte ve bilimsel araştırmalarını yürütmektedir.
e-mail: sozen_i@ibu.edu.tr

Ege Bölgesi: Dr. M. Hakan SAKAR
1971 yılında İzmir/Bayındır’da doğdu. 1989 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümüne girdi. 1993 yılında mezun oldu ve aynı yıl DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Eğitimi ABD Yüksek Lisans Programı’na başladı. 1993 yılında Aksaray/Eskil Y.İ.B.O.da müzik öğretmenliği görevine başladı. 1994-1996 yılları arasında İzmir-Selçuk Lisesi müzik öğretmenliği ve 1996-1998 yılları arasında da İzmir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Viyolonsel öğretmenliği görevlerinde bulundu. 1998 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi ABD’na Viyolonsel Öğretim Görevlisi olarak atandı ve burada aynı yıl doktora eğitimine başladı. “Özlem Tekin Örneğinde Rock Müzik’te Kadın: Toplumsal Cinsiyet, Etnisite, Hegemonya” başlıklı tezi ile 2007 yılında doktora eğitimini tamamladı. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi Müzik Eğitimi ABD’da Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.
e-mail: hakan.sakar@deu.edu.tr

İç Anadolu Bölgesi: Dr. Nurtuğ BARIŞERİ
1972 yılında Mihalıçcık’ta doğdu. 1989-1993 yıllarında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü`nde lisansını tamamladı. 1994 yılında aynı bölüme Araştırma Görevlisi olarak atandı. 1996 yılında SÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yüksek Lisansını tamamladı. 1996 yılının Ağustos ayında YÖK ve Dünya Bankası bursiyeri olarak İngiltere’ye gönderildi ve 2000 yılında University of Durham da Eğitim Bilimleri alanında Doktorasını tamamlayarak Selçuk Üniversitesi’nde Yardımcı Doçentlik kadrosuna atandı. 2003-2005 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri, Longy School of Music te Dalcroze Eurhytmic sınıflarına katıldı. 2006 yılında, Belçikalı Orff-Schulwerk eğitimcisi Jos Wuytac’ın atölyelerine katıldı. Halen SÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı`nda görev yapmakta olan Yrd. Doç. Dr. Nurtuğ Barışeri, lisans eğitiminde Özel Öğretim Yöntemleri ve Piyano derslerini, Lisansüstü programda ise Araştırma Teknikleri ve Program Geliştirme derslerini yürütmektedir. Evli ve bir çocuk annesidir.
e-mail: nurtug@hotmail.com

Marmara Bölgesi: Dr. Sezen ÖZEKE
1994 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü’nden mezun olan Sezen Özeke, 1996 yılında Master ve Doktora eğitimi yapmak üzere Amerika Birleşik Devletleri Arizona State Üniversitesi`ne gitmiş ve 1997 yılında Master of Music (MM) ve 2003 yılında da Doctoral of Musical Arts (DMA) unvanlarını almıştır. 2000-2002 yılları arasında Journal of Historical Research in Music Education adlı dergide editör yardımcısı olarak çalışan Özeke, American Orff-Schulwerk derneğinin konferanslarında, Arizona Müzik Eğitimcileri Derneği’nin ve Yunanistan Müzik Eğitimcileri Derneği’nin düzenlediği konferanslarda genel müzik eğitimi konusunda workshoplar yapmıştır. 2006 yılında Erasmus öğretim elemanı değişim programı kapsamında Hollanda ve Danimarka’da ders vermiş ve Türkiye, Norveç, Yunanistan, Bulgaristan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen konferanslara da çeşitli bildiriler ile katılmıştır. 1998 yılında Orff ve Kodaly öğretim sertifikaları alan Özeke, halen Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi ABD’da görev yapmaktadır.
e-mail: sezenozeke@uludag.edu.tr

3. Uluslar Arası Öğrenci Forumu

EAS`in düzenlediği Avrupa Öğrenci Forumu/Uluslar Arası Öğrenci Forumu`na Türkiye`den katılım Ulusal Koordinatör’ün teşviki ve organizasyonuyla 2007 yılında başlatılmıştır. EAS kongreleri kapsamında yapılan bu forumlar, çeşitli ülkelerden öğrencileri buluşturmakta, bu öğrencilerin 4-6 günlük süre içerisinde müzik eğitiminin herhangi bir konu alanında kamp havasında çalışmalarına; tartışmalar yoluyla bilgi değişimi yapmalarına; grup çalışmalarında işbirliği becerilerini geliştirmelerine ve böylece belli konu ve durumlara yeni perspektiflerden bakmalarına; iletişim ve dil kapasitelerini keşfedip genişletmelerine; yurt dışı açılımlarına da imkan vermektedir. 2007 yılında İsveç`de beşincisi yapılan foruma Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri Nihal ULUTÜRK ve Merve ERDEN katılmıştır. 2008 yılında Bölge Temsilcileri aracılığı ile daha geniş bir duyuru ve seçme yöntemiyle yurt çapından başvurular alınmış, Selçuk Üniversitesi`nden Tuba EHLİZ ve Fulya BAYKAL isimli öğrenciler, hazırladıkları “Metaforların Müzik Dersinde Kullanımı” isimli çalışmalarıyla İtalya`da yapılan altıncı foruma katılma hakkı kazanmışlardır. 2009 yılında Estonya`da yapılacak yedinci forumun hazırlıkları halen sürmektedir.

4. Kongre Düzenleme

Ulusal Koordinatörde Mart 2008`de EAS ile ortak bir kongre yapma fikri oluşmuş; EAS`in 2010 Kongresi’nin Türkiye’ye alınması için Nisan 2008`de ilk girişimde bulunmuştur. Bu fikir EAS tarafından değerlendirmeye alınmış, ilk önce EAS`in Ljubljana/Slovenya`da yapılan Yönetim Kurulu’nda Bekleme kararı verilmiştir. Kalyoncu, 20-25 Temmuz 2008 tarihleri arasında İtalya/Bologna`da 28. ISME World Conference kapsamında yapılacak EAS toplantı ve çalışmaları için üniversitesi tarafından resmi olarak görevlendirilmiş ve bu toplantılarda 2010 kongresinin Bolu/Türkiye`de yapılmasına karar verilmiştir. Kasım ayı başından itibaren informal görüşmeler başlatılmış, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla KILIÇ`ın onayı alındıktan sonra Kasım sonu Hollanda/Den Hague’da yapılan EAS Yönetim Kurulu toplantısında kongrenin Bolu’da yapılacağı kesinleşmiştir. Aralık ayında ise kongre ön hazırlıklarına resmi olarak başlanmıştır. Daha önce Uçan`ın girişimleriyle EAS`in 1999 ve 2002 kongrelerinin Türkiye`de yapılmasına karar verilmiş ve gerekli finansman sağlanmış; fakat daha sonra gelişen çeşitli nedenlerle kongreler gerçekleştirilememişti. Bu bilimsel toplantının EAS`in 20. kuruluş yılına rastlaması da ayrıca çalışmanın anlam ve önemini artırmaktadır.

5. Seminer Organizasyonu

EAS Başkanı Prof. Dr. Franz NIERMANN’ın, 15 Ocak 2009 tarihinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileriyle bir seminer yapması planlanmış ve kendisi üniversitemize davet edilmiştir. Niermann, öğrencilerimizle EAS Müzik Eğitimi meNet proje grubunun üzerinde çalıştığı “Müzik Öğretmenliği Eğitiminde Öğrenme Çıktıları” konulu semineri gerçekleştirecektir.
__________________________________

KAYNAKLAR

EAS Web Sayfası: http://www.eas-music.org/
EAS (2001): Informationen. Wulf Druckerei.
Uçan, A. (1991): “Avrupa Müzik Eğitiminde Yeni-Köklü-Kapsamlı Bir Atılım: Avrupa Okul Müzik Eğitimi Çalışma Topluluğu.” Orkestra Dergisi, S:217: 40-51.
Uçan, A. (2001): “Avrupa Müzik Eğitimi Birliği-EAS.” Müzed Bülteni, S:3: 16-19.
Uçan, A. (2006): “Türkiye’nin ‘Müzik Eğitimi ve AB Süreci’nde Avrupa Uluslar arası Müzik Eğitimi Kuruluşlarıyla İlişkiler.” Müzik Sanatımız ve AB Süreci Sempozyumu, Ankara, 55-82.




Hoşgeldiniz