İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Açıldı…
Toplam Okunma: 15128 | En Son Okunma: 20.11.2024 - 05:15
Geçen yıl 07 Aralık 2007 tarihinde Fuar alanındaki İBB İzmir Kültür–Sanat’ta gerçekleştirdiğimiz “Doğumunun 100. Yılında Besteci, Öğretmen, Araştırmacı, Bilim ve Düşünadamı Yönüyle Ahmed Adnan Saygun”(İzmir 1907-1991 İstanbul) başlıklı panelden önce, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Rengim Gökmen, Ersin Antep, Ayhan Sarı ve diğer değerli katılımcılarla birlikte AASSM inşaat alanına gittiğimizde Kocaoğlu’nun “bir yıl sonra açılışı gerçekleşecek” söylemini pek de inandırıcı bulmamıştık…Ama başardılar. Çok önemli bir kültür merkezinin açılışını yaşadık.
Bkz:(http://www.arsiv2007.musikidergisi.net/?p=150)
Verilen sözlerin tutulmuş olduğu görüldü…
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi törenle açıldı.
Törene katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, önce sanat merkezinin dış bölümüne yaptırılan Saygun’un heykelinin açılışını yaptı.
Daha sonra sanat merkezinin açılışını gerçekleştiren Baykal, burada yaptığı konuşmada, bu yapının sahip olduğu niteliklerle Türkiye ve İzmir açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye’nin en nitelikli konser salonunun İzmir’de yapılmasının kendileri açısından büyük gurur kaynağı olduğunu ifade eden Baykal, şunları kaydetti:
“İzmir, Türkiye’nin modern gücü, öncü gücü, merkezi olmuştur, vitrin görevi üstlenmiştir. Ama, bir süredir onu kaybetmişti. ‘İzmir küme mi düşüyor?’ diye bir kaygı zihinlerde şekilleniyordu. Şimdi yavaş yavaş, Büyükşehir Belediye Başkanımızın çalışmalarıyla İzmir’in yeni bir vizyona sahip olmaya başladığını memnuniyetle görüyorum.”
.. Türk Beşleri’nden Ahmed Adnan Saygun, 7 Eylül 1907′de İzmir’de doğdu, 6 Ocak 1991′de İstanbul’da öldü. Müziğin senfoniden operaya kadar çeşitli türlerinde önemli besteler yaptı.
AASSM’ni kente kazandıran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu gerek İzmir, gerekse Türkiye için çok önemli bu Kültür Merkezini hayata geçirme katkıları açısından tebrik ve de takdir etmek gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü politikacı sozünün güvenilirliğini yitirdiği bir zaman sürecinde O, sözünde durmuş, merkezin kurdelelarını kesmişiti.
Kentin kültür ve sanat yaşamına çok farklı renkler getirecek olan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, 1153 kişilik salondaki asansörlü orkestra çukuru ile çok konuşulacak. Koltukların ayaklarından gelecek şekilde tasarlanan havalandırma sistemi ve benzeri çok sayıda özelliğiyle dikkat çeken Adnan Saygun Sanat Merkezi özel vinçlerle hareket eden ses sistemleri, zeminden havalandırması ve asansörlü orkestra çukuru gibi teknik özelliklerin estetiklikle birleştiği, Avrupa standartlarında bir kültür mekanı…
27 Aralık 2008 Cumartesi günü açılan AASSM için özel olarak `Ahmed Adnan Saygun Onursal Senfonik Orkestrası ve Korosu` oluşturuldu. Bu çerçevede açılış konserinde Ahmed Adnan Saygun tarafından bestelenen Yunus Emre Oratoryosu İzmirliler ile buluştu. Şef Rengim Gökmen, Koro Şefi Ali Hoca`nın yönetimindeki orkestrada, Bengi İspir(soprano), Aylin Ateş(mezzosoprano), Hüseyin Likos(tenor) ve Tevfik Rodos(bas) `Yunus Emre Oratoryosu`nu seslendirildi.
Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin konser salonu, özel akustik özelliklerine de sahip. Salonun akustik projesi, dünyaca ünlü Sydney Opera (Avustralya), Londra’daki Kraliyet Opera (İngiltere) binaları gibi dünyada üst düzey birçok projeye imza atan İngiliz ARUP firması tarafından hazırlandı.
Akustik bağlamda salonun duvarları, tavanı, havalandırması ve sahne arkası da özel olarak tasarlandı. Sahne üzerine yerleştirilen ve ahşap yansıtıcılar, sahneden yükselen müziğin salon içine daha iyi yayılmasına olanak tanıyor. Ayrıca bu yansıtıcılar, içinden özel vinçlerle hareket ettirilen hoparlörlerle de güçlendirildi.
“Kent Meydanı”, “Kültür Platformu” ve “Sanat Merkezi” olmak üzere 3 ana bölümden oluşan merkezde büyük salonun yanı sıra, 243 kişilik ikinci bir salon, üç kata yayılan ve köprüyle birbirine bağlanan sergi mekanları da yer alıyor.
Heykeltıraş Erkin Erman tarafından yapılan Ahmet Adnan Saygun’un 3 metre boyundaki dev heykeli ise merkezin önündeki kaidesine konulmuş.
‘Benzemiyor’ eleştirisi…
Heykeltıraş Metin Erman’ın yaptığı heykelin Ahmed Adnan Saygun’a benzemediği, besteci olan Saygun’un çok az bir süre orkestra şefliği yapmasına rağmen neden orkestra şefi olarak betimlendiği sorusu soruluyor.
Heykelin yapımı sırasında sağ elinde bulunan bagetin, bitirildiğinde olmaması da ayrı bir konu. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Şefi İbrahim Yazıcı ise heykeli beğendiğini söyliyerek “Adnan Saygun hem besteci hem de orkestra şefidir. Şeflik kariyeri fazla değildir. Heykelin çok benzediğini söyleyemem. Seyirciyi karşılayan hoş bir heykel. Saygun olarak da bakmadım heykele. Elinde illa baget olmasına gerek yok. Bagetsiz yöneten çok şef var” şeklinde izlenimlerini dile getiriyor.
İlk devlet sanatçısı olma ünvanını alan besteci Ahmet Adnan Saygun’un adının verildiği ve Güzelyalı’da açılacak bina, 27 milyon 700 bin YTL’ye mal oldu.
Sanat merkezinde, 250 kişilik küçük salon, bin 250 kişilik büyük salon, 45 kişilik 4 toplantı salonu, sergi salonları, teknik kontrol ve kumanda mahalleri yer alıyor. Ayrıca Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Projesi kapsamındaki Kültür ve İletişim Platformu’nda da, 120 kişilik açık hava sineması, 100 kişilik açık hava tiyatrosu, açık sergi alanları ve yeşil alanlar mevcut.
Gece başka, gündüz başka bir dünya
Merkezin açık alanları için çok özel bir aydınlatma projesi yapılıyor. Günün her saati hareketliliğin yaşanacağı kültür sanat mekanında tüm bitki grupları, çiçek ve ağaçlar farklı renklerde aydınlatılacak. Böylece kentte sanat dünyasının kalbinin attığı mekan, gece başka- gündüz başka renklerde yansıyacak.
Yeşil alanlara tespih ağacı, akasya, manolya, İzmir kavağı, jakaranda, demir ağaçları, çeşme, papatyası, avize çiçeği, şefkat çiçeği, fırça çalıları ve İzmir’e özgü çalı grupları dikilecek.