Usta Öğreticiler İçin “Emekli olma şansı”… Y. Doç. Dr. Göktan Ay


Toplam Okunma: 7950 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 06:51
Kategori: Fikir Yazıları

Önümüzdeki dönemde, İTÜ - MEB arasında 24.09.2008 tarihinde imzalanan ve 5 yıl geçerli olacak protokol ile, “Halk oyunları (tekamül), Çalgı eğitimi, Türk sanat müziği, Türk halk müziği, Çalgı eğitimi ve Çalgı yapım” alanlarında açılacak kurslarla, görev yapan öğreticilerin daha donanımlı olmaları sağlanmış olacaktır…

Usta Öğreticiler İçin “Emekli olma şansı”… Göktan Ay

İnsanın bilmediği bir şeyi,
bilmiyorum diyebilmesi de bir bilimdir…
İbn Mesud

Önceki yazılarımda, MEB son yıllarda yaptığı ve hükümetin desteklediği öğretmen kadrolarının (sözleşmeli dahil) artırıldığını ancak, buna rağmen “usta öğretici” ye duyulan ihtiyacın devam ettiğini yazmıştım. Son yapılan açıklamalarda MEB “usta öğretici” sayısının 100.000 e yaklaştığını, 50.000 ninin Halk Eğitim Merkezlerinde görev yaptığını da biliyoruz. (Bu rakama diğer kamu kuruluşları dahil değildir.)

Özellikle MEB okullarında ve halk eğitim merkezlerinde, yıllarca ücretli veya sözleşmeli çalışan çok değerli uzmanları yakından tanıyor, hizmetleri için teşekkür ediyoruz. Biz, üniversite/konservatuar olarak 1994/1997 yılları arasında, imzalanan İTÜ-MEB protokolü gereği açmış olduğumuz “Halk oyunları usta öğretici kurslarında” da, bu kişilerin daha iyi bir eğitim yapabilmeleri için yoğun bir kurs programı uygulamıştık. Biliyoruz ki, müzik, resim v.b. sanat alanlarında bir çok öğretici, belli bir dönem çok da fazla olmayan ücretlerle çalışıyor ve üretiyor… Her kişinin üniversite okuması mümkün olmadığına göre, onları en azından akademik bilgilerle donatmak biz eğitimcilerin görevidir..Tabii ki bu kişilerin başarılı olup olmadıklarını sorumlu idareciler takip ediyor…
Önümüzdeki dönemde, İTÜ-MEB arasında 24.09.2008 tarihinde imzalanan ve 5 yıl geçerli olacak protokol ile, “Halk oyunları (tekamül), Çalgı eğitimi, Türk sanat müziği, Türk halk müziği, Çalgı eğitimi ve Çalgı yapım” alanlarında açılacak kurslarla, görev yapan öğreticilerin daha donanımlı olmaları sağlanmış olacaktır.

MEB yeni bir çalışmayı bitirmiş ve bugüne kadar “Halk eğitim merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı v.b. gibi kurumlarda usta öğretici olarak çalışanlar” için bir iyileştirmeye gitmiştir. Bu güne kadar, usta öğreticilerin ay içindeki prim günleri çok az olduğu için, emekli olmaları mümkün olamıyordu.

Bundan böyle, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarda usta öğretici olarak çalıştırılanlar, kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenler ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/(C) bendi kapsamında çalıştırılanlar hakkında da 4-1/a sigortalılığı uygulanacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanların prim ödeme gün sayısı 30 günü aşmamak kaydıyla, bir takvim ayı içinde hak kazandıkları brüt ek ders ücreti toplam tutarının, prime esas günlük kazanç alt sınırına bölünmesi sonucu bulunacaktır.
Bu kararı çok olumlu buluyorum. Çünki, bir çok usta öğretici bu kurslarla ev geçindiriyor. Zamanında çok istediği halde o alanda okuyamamış, kendini mesleğine, sanatına adamış, öğreten-eğitime katkıda bulunan kişileri desteklemek lazım. Üniversite mezunları gelinceye kadar bu eğitimin/alanların sürdürülmesi gerekli.

Belki bu konu seçim yatırımı diye de algılanabilir. Ancak, bunun kısa zamanda olgunlaşmadığını, uzun zamandır çalışmaların yapıldığını biliyorum. Sonuçlarının “sanat alanına” da faydalı olmasını temenni ediyorum.




Hoşgeldiniz