Frankfurt “Hayali Doğu, Hayali Batı “ Sempozyumu…
Toplam Okunma: 3674 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 14:06
Türkiye´nin 2008 Frankfurt Kitap Fuarı´na Onur Konuğu olarak katılım programı kapsamında, 11-12 Ekim 2008 tarihlerinde Frankfurt’taki Römer salonunda gerçekleştirilecek olan “Hayali Doğu, Hayali Batı - Medeniyetler Ötesinde Düşünmek” Sempozyumunda dünya entellektüellerini meşgul eden sorulara yanıt aranacak.
Türkiye’nin bu yıl onur konuğu olarak katıldığı Frankfurt Kitap Fuarı resmi açılışının hemen öncesinde gerçekleşecek olan “Hayali Doğu, Hayali Batı - Medeniyetler Ötesinde Düşünmek” sempozyumu 15 Ekim günü kapılarını açacak olan Frankfurt Kitap Fuarı için simgesel bir başlangıç niteliği taşıyor.
2008 Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi ve Robert Bosch Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen ve ‘Batı’ ve ‘Doğu’ kavramlarının tartışmaya açılacağı sempozyumda, gerek Türkiye’de bu konuda düşünen entelektüellerin gerekse meseleye eleştirel katkıda bulunmuş yabancı düşünürlerin sunumları yer alacak. Sempozyumda kültürün, ‘kültürler-arası’ buluşmalarla, sentetik bitiştirmelerle tüketilemeyecek geniş bir ufku olduğuna dikkat çekmek ve zamanımızın büyük sorunlarına evrensel sorunlar olarak yaklaşmanın önündeki hayali Doğu ve hayali Batı perdelerini aralamak amaçlanıyor.
“Doğu”nun ve “Batı”nın nerede başlayıp, nerede bittiği gibi temel soruların yanı sıra, 11 Eylül sonrasında yeniden şekillenen Doğu-Batı ilişkisinde körüklenen endişeler ve artan güvensizlik ve bu çerçevede Türkiye´nin durduğu yer, sempozyumun ağırlıklı tartışma konularından birini teşkil ediyor. Türkiye´nin coğrafi olmanın ötesinde, zihinsel haritada Doğu´da mı, Batı´da mı yer aldığı ya da ikisi arasında bir geçiş noktasında mı bulunduğu gibi sorular, coğrafi Batı´da da zihinsel haritanın çizilmesinde temel sorulardan birini oluşturuyor. Sempozyumun yanıt aradığı önemli sorulardan bir diğeri ise yeniden şekillenen dindarlığın “Doğu-Batı” ilişkisinde edindiği ve edinebileceği roller.
Ünlü şair ve yazar Murathan Mungan ve Almanya PEN Başkanı yazar Johano Strasser´in açılış konuşmaları ile başlayacak sempozyumun konuşmacıları arasında Yale Üniversitesi Siyasi Teori Profesörü Seyla Benhabib, Fransa´da yaşayan Türk Sosyolog Nilüfer Göle, Frankfurtlu Siyaset Bilimci Joachim Hirsch, Filistinli Medya Bilimci Khaled Hroub, Ugandalı Siyaset Bilimci Mahmood Mamdani ve Germanist Onur Bilge Kula yer alıyorlar.
Yer: Frankfurter Römer
Tarih: 11 - 12 Ekim 2008
www.fbf2008turkey.com
Sempozyum Katılımcı ve Toplantı Programı:
11 Ekim 2008, Cumartesi
09:00 Kayıt
10:00 Açılış konuşması
(Frankfurt am Main Büyükşehir Belediyesi adına Alexandra Prinzessin von Hannover)
Konuya Giriş
(Murathan Mungan ve Almanya PEN Merkezi Başkanı Johano Strasser)
11:00 Kahve Arası
11:30 1. Oturum: Doğu’nun ve Batı’nın “Kültürleri”
Yöneten: Lale Yalçın Heckmann, (Antropolog, Max-Planck Sosyal Antropoloji Enstitüsü)
Konuşmacılar: Nurdan Gürbilek (edebiyat eleştirmeni ve deneme yazarı), Khaled Hroub (medya bilimcisi ve gazeteci), Necmi Sönmez (sanat eleştirmeni ve kuratör), Zeynep Sayın (yazınbilimci ve sanat kuramcısı)
13:00 Öğle arası
14.30 2. Oturum: 11 Eylül Sonrası Dünya: Korku Tahayyüllerinde Doğu ve Batı. Ya da: Bazılarının canı artık daha kıymetli!
Yöneten: Dilek Zaptıçoğlu (Gazeteci)
Konuşmacılar: Seyla Benhabib (Felsefeci, siyaset kuramcısı), Asef Bayat (International Institute for the Study of Islam in the Modern World), Joachim Hirsch (Siyaset bilimci)
16:30 3. Oturum: Batı-Doğu: Vesayet ve Rüşd
Yöneten: Peter Ochs (Hessen Eyalet Radyosu)
Konuşmacılar: Mahmood Mamdani (Siyaset bilimci), Meltem Ahıska (Sosyolog), Şerif Mardin (Sosyolog), Nükhet Sirman (antropolog)
19:00 Frankfurt am Main Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen davet
Yer: Kaisersaal
12 Ekim 2008, Pazar
09.30 4. Oturum: “Avrupa kalesi” olarak Avrupa Birliği Tasarımı ve “Hayali Avrupa„
Yöneten: Harald Müller (Hessen Eyaleti Barış ve Çatışma Araştırmaları Vakfı)
Konuşmacılar: Dan Diner* (Tarihçi), Aykut Çelebi (Siyaset bilimci), Dieter Diederichsen (Felsefeci ve yazar)
11:00 Kahve Arası
11:30 3. Oturum: Avrupa: “Anayol„ mu Kavşak mı?
Yöneten: Mark Terkessidis (Gazeteci ve yazar)
Konuşmacılar: Nilüfer Göle (Sosyolog), Huricihan İslamoğlu (Ekonomi tarihçisi), İmran Ayata (Yazar), Onur Bilge Kula (Germanist)
13:00 Kapanış konuşmaları
(Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos ve Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ahmet Arı)
13:30 Sempozyumun kapanışı
Ayrıntılı Bilgi İçin:
Şafak Dirik
536 935 80 75 / safak.dirik@fbf2008turkey.com