Türkiye’de İlk Kez Bale Yarışması Düzenlendi…
Toplam Okunma: 4400 | En Son Okunma: 24.11.2024 - 07:20
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’de ilk kez uluslararası düzeyde bir bale yarışması yapıldığını belirterek, “Bunun İstanbul’a çok yakıştığını ve gelenekselleşmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Büyüklerde Christina Terentieva(Moldova) küçüklerde ise Davida Dato(İtalya) birinci oldu.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü organizasyonuyla 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak 8-13 Eylül 2008 tarihleri arasında düzenlenen 1. Uluslararası İstanbul Bale Yarışması’nın gala gecesi ve ödül töreni, dün (13 Eylül 2008)Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’de ilk kez uluslararası düzeyde bir bale yarışması yapıldığını belirterek, “Bunun İstanbul’a çok yakıştığını ve gelenekselleşmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Yarışmada İstanbul Grand Prix Ödülü’nü kazanan Türkiye’den genç yetenek Kadir Okurer’e ödülünü Bakan Günay verdi. Ödül kazanan diğer yarışmacılar şöyle:
BÜYÜKLER:
1. Christina Terentieva (Moldova)
2. Burak Serkan Cebeci
3. Burcu Olguner.
KÜÇÜKLER:
1. Davida Dato (İtalya)
2. Eldar Sarsembaev
3. Balkiya Zhanburchinova.
JÜRİ ÖDÜLÜ:
Yücel Emre Kaynarsu
YÜKSELEN DANSÇI:
Christina Aleksandrova Chochanova (Bulgaristan)
_______________________________________
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/9893071.asp?gid=233&sz=22873
14 Eylül 2008, Özkan Arslan
Konuyla ilgili Diğer Haberlerden:
Türkiye’nin ilk bale yarışması: 36 kişi yarı finalde
Devlet Opera ve Balesi’nin düzenlediği Türkiye’nin ilk bale yarışması 1. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması’nda, 36 yarışmacı yarı finale kaldı. Halkın da izleyebileceği yarı final ve final yarışmaları Cemal Reşit Rey’de yapılacak
ANKARA - Devlet Opera ve Balesi’nin düzenlediği Türkiye’nin ilk bale yarışması “1. İstanbul Uluslararası Bale Yarışmasıönda, Türkiye, ADB, Rusya, Kazakistan, Moldova, Bulgaristan, Japonya, Polonya, İsviçre, İtalya ve Güney Kore olmak üzere 54 başvurudan 36 yarışmacı yarı finale kaldı.
Devlet Opera ve Balesi’nden edinilen bilgilere göre, 15 ? 19 yaş arası dansçıların yarıştığı “Küçüklerö kategorisinde 19 kişi, 20 ? 26 yaş arası dansçıların yarıştığı “Büyüklerö kategorisinde ise 17 kişi yarı finalist olmaya hak kazandı.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında, 8 - 13 Eylül tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek “1. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması”, Türkiye’de bir ilk olması açısından büyük önem taşıyor. Bale ve dans dünyasının efsanevi ismi “Ölümsüz Kuğuö Maya Plisetskaya’nın da onur konuğu olarak katıldığı yarışmada, 3’ü Türk olmak üzere, dünyaca ünlü 11 jüri üyesi görev alıyor. Yarışmanın Türk jüri üyeleri arasında, Devlet Opera ve Balesi eski Genel Müdürü Meriç Sümen Kanan, Türkiye’nin ilk madalyalı baleti, geçen yıllarda Avrupa’nın en iyi Artistik Direktörü seçilen, Portekiz Ulusal Balesi eski Direktörü Mehmet Balkan ve uzun yıllar bale yöneticisi olarak görev yapan Türkiye’nin ilk bale sanatçılarından Evinç Sunal yer alıyor. Yarışmanın uluslararası jüri üyeleri arasında ise Bordeaux Balesi Direktörü Charles Jude, (Jüri Başkanı) Münih Ulusal Balesi Başöğretmeni Konstanze Vernon, Viyana Ulusal Balesi Başöğretmeni Evelyn Teri, Belçika Kraliyet Balesi eski Direktörü Robert Denvers bulunuyor.
ÖDÜL GECESİNDE YILDIZ DANSÇILAR SAHNE ALACAK
Türkiye, ADB, Rusya, Kazakistan, Moldova, Bulgaristan, Japonya, Polonya, İsviçre, İtalya ve Güney Kore’den olmak üzere 36 yarı finalist Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 9 - 10 Eylül tarihlerinde yarışacak, 12 Eylül’de ise final yarışması yapılacak. Yarışmalar, halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. “1. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması”, 13 Eylül’de Gala Gecesi ve Ödül Töreni ile son bulacak. Gecede, uluslararası dans arenasının saygın isimlerinin yanı sıra Türkiye’den de birçok başarıya imza atmış, uluslararası yarışmalarda madalya kazanmış Türk Bale Yıldızları gösteri yapacaklar. Gala gecesinde ödül almaya hak kazanan dansçılar da birer parça ile sahne alacaklar.
Yarışmanın Büyük Ödülü, 6 bin Euro ile İstanbul Grand Prix olurken Türk balesinin kurucusu Dame Ninette de Valois adına ise Jüri Özel Ödülünün verilecek. Gece ayrıca Dance Europe Magazin editörü Emma Menning de bir dansçıya “Yükselen Dansçı Ödülü” verecek. (anka)
______________________________
19.08.2008
http://www.radikal.com.tr/default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=894433
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü organizasyonu ile düzenlenen yarışmanın basına tanıtım toplantısı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, bale sanatçısı Tan Sağtürk, koreograf Mehmet Balkan ile yarışmanın artistik direktörü ve genel koordinatörü Nilay Yeşiltepe’nin katılımıyla gerçekleştirildi.
Genel Müdür Gökmen, 8-13 Eylül tarihlerinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda ilki düzenlenecek olan İstanbul Uluslararası Bale Yarışması’nın iki yılda bir gerçekleştirileceğini söyledi.
Türk balesinin 60 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, ancak dansçıların ve koreografların büyük uluslararası başarılar aldıklarını belirten Gökmen, yarışmanın Türk balesini uluslararası tanıtımına da katkı sağlayacağını dile getirdi.
Bu organizasyonla ”dünya dans çevrelerinin yüreğinin İstanbul’da atacağını” ifade eden Gökmen, ”İstanbul ve Türkiye, dünya üzerinde çok önemli bir marka, sanatsal ve kültürel bir cazibe merkezi. İstanbul’da düzenlenecek bale yarışmasının bale sanatında çok önemli bir yere sahip olacağını ve birkaç yıl içinde yarışmanın dünya yıldızlarının zıplama noktası olacağını umut ediyorum” diye konuştu.
-BALEYE BİLİNÇLİ YAKLAŞIM GEREKLİ-
Balenin ”çok zor ve çok nankör” bir sanat olduğunu, çok kısa bir dönemde yapılabildiğini ifade eden Gökmen, ”Çok zor ve çalışma isteyen bir sürecin ürünü. Ama insan vücudunun ifade dili o kadar zengin ki yüzyıllar boyunca insanlar bu sanattan vazgeçmemiş. Bale sanatının var olması o ülkenin uygarlığı ile paralel. Baleye bilinçli yaklaşım gerekli” dedi.
Gökmen, milli futbolculara 38 yaşına kadar askerliklerini erteleyebilme avantajı tanındığını hatırlatarak, bale sanatçılarının da bu desteği hak ettiklerini söyledi.
İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da İstanbul Valiliği olarak ilgili bütün birimler ile bu organizasyona destek verdiklerini, ayrıca yarışmanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler ile koordinasyonunu üstlendiklerini belirtti.
Taşbaşı, ”Son yıllarda özellikle klasik ve çağdaş sanatlarda böyle bir yarışmaya ihtiyaç olduğunu gözlemledik. Umuyorum bu yarışma, ülkemizde klasik ve çağdaş sanatların gelişmesinde ve toplumun, özellikle gençlerin bu sanatlara ilgisini artırmada önemli bir ivme kazandırır” diye konuştu.
-FESTİVAL HALİNE GELEBİLİR-
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu da yarışmanın, Avrupa’nın sayılı bale yarışmaları arasından sivrilerek, İstanbul’un olumlu bir şekilde dünya kamuoyuna yansımasında önemli katkılarda bulunacağını söyledi.
Çolakoğlu, Dame Ninette De Valois’in 1948 yılında ilk bale okulunu kurmasıyla başlattığı geleneği sürdüren Türk dansçılarının uluslararası başarılarının ardından Türkiye’de bale sanatının bulunduğunu herkese gösteren bir etkinlik olması nedeniyle de yarışmanın önemli olacağını belirtti.
Nuri Çolakoğlu, bu yıl ilki düzenlenecek yarışmanın 2010 yılında çok daha büyük çapta gerçekleşeceğini umduğunu, belki de festival haline dönüşeceğini sözlerine ekledi.
-ÖTEKİ KONUŞMALAR-
Portekiz Ulusal Balesi Eski Direktörü, Antalya Devlet Opera ve Balesi Eski Müdürü ve Koreograf Mehmet Balkan da 1978 yılında Varna Bale Yarışmasında altın madalya aldığında o dönemin koşullarının çok zor olduğunu, bugün şartların daha iyi hale geldiğini ifade ederek, 60 yıllık bale sanatı geçmişine sahip olan Türkiye’nin böyle bir yarışma düzenlemesinin çok sevindirici olduğunu kaydetti.
Bale sanatçısı Tan Sağtürk de yarışmaların, enerjinin açığa çıkmasını sağlayan bir unsur olduklarını, akademik yapıların gelişmesine katkı sağladıklarını dile getirdi.
Uluslararası İstanbul Bale Yarışması’nın konservatuvarda eğitim gören gençlerin heyecanlarını artıracağını belirten Sağtürk, ”Yarışmaların en önemli özelliği tarafsız olmasıdır. Şunu görüyorum ki bu yarışma tarafsız olacak. Bununla birlikte bir beraberlik ve bu sanatta seferberlik başlayacak. Çok heyecanlıyız, uyuyamıyoruz” diye konuştu.
-MAYA PLISETSKAYA ONUR KONUĞU OLARAK KATILACAK-
Yarışmanın Artistik Direktörü ve Genel Koordinatörü Nilay Yeşiltepe de yarışmaya, bale ve dans dünyasının efsanevi ismi ”Ölümsüz Kuğu” Maya Plisetskaya’nın onur konuğu olarak katılacağını bildirdi.
Jüri başkanlığını Bordeux Balesi Direktörü Charles Jude’nin üstleneceği yarışmada, Münih Ulusal Balesi Ballet Master’i Konstanze Vernon, Dance For You Dergisi Sahibi ve edötörü Mihaela Vieru, Viyana Balesi Ballet Master’i Evelyn Teri, Star Dancers Foundation Topluluğu Direktörü Sakiko Arai, Macar Konservatuarı Direktörü György Szakaly, Belçika Kraliyet Balesi eski Direktörü Robert Denvers, dans eleştirmeni Celi Barbier, Devlet Opera ve Balesi Eski Genel Müdürü ve Devlet Sanatçısı Meriç Sümen Kanan, ilk prima balerinlerden ve eski Devlet Opera ve Balesi Baş Koreografı Evinç Sunal ve Mehmet Balkan da jüri üyeliği yapacak.
Yeşiltepe, yarışmanın 13 Eylül’de gerçekleşecek galasının Paris Operası ve Royal Balesinden 4 yıldız dansçı ile Türk yıldız dansçılarının katılımıyla gerçekleşeceğini dile getirdi.
-BAŞVURU VE ÖDÜLLER-
Profesyonel veya akademilerde öğrenim gören dansçıların katılabileceği yarışmada, son başvuru tarihi 15 Temmuz 2008 olarak belirlendi. 15-19 yaş arası dansçılar ”küçükler”, 20-26 yaş arası dansçılar ”büyükler” kategorilerinde yarışacak.
Pek çok kategoride ödüllerin bulunduğu yarışmada, büyük ödül 6 bin Avro ile ”İstanbul Grand Prix” ödülü olacak.
Türk balesinin kurucusu Dame Ninette de Valois adına jüri özel ödülünün verileceği yarışmada, ”Dance Europe Magazin” de bir dansçıya ”Yükselen Dansçı Ödülü” sunacak.
Katılımcıların, ”www.istanbulballetcompetition.org” internet adresinden ayrıntılı bilgi alabilecekleri bildirildi.
____________________________________
http://www.zafergazetesi.com/news_detail.php?id=15220