Müzik Eğitim Sistemimizde Yeni Kavram Sorunları Yaratmayalım!.. Yrd.Doç.Dr. Göktan Ay
Toplam Okunma: 2693 | En Son Okunma: 20.11.2024 - 22:38
“Muzikoloji.org” sitesinde ülkemizdeki müzik kurumları verilirken “*Bilindiği üzere Devlet Konservatuarları; Devlet Üniversiteleri’ne bağlı olarak kurulmaktadır. Ancak özel bir üniversite olan Başkent Üniversitesi’ndeki ilgili kurumun da bir Devlet Konservatuarı olduğu ifade edilmektedir.” şeklinde bir not düşülmüştür… Sağlıklı bilgilenmek açısından bu konuyu açmakta yarar vardır.
Çünkü; ülkemizde ilk konservatuarlar “Devlet Konservatuarı” adı ile kurulmuş ve “çağdaş müzik” adı altında, “çoksesli müzik öğretimi” yaparak, “Türk sanat ve halk müziğine ve çalgılarına” yer vermemişlerdir. Bunun sonucu/tepkisi olarak 1976 yılında “İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarı” kurulmuş ve eğitimde “Türk sanat ve halk müziği ile evrensel müzik öğretimi birlikte” verilmeye başlanmıştır. Bu durum müzik alanında bir paylaşımı beraberinde getirmiş, ancak, bazı kişileri rahatsız etmiş, daha önceki yazılarımda belirtmiş olduğum gibi konservatuar kapatılma girişimlerine maruz kalmıştır.
1984 yılında Ege Ün. Devlet Türk Musıkisi Konservatuarı, 1988 yılında Gaziantep Ün. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı kurulmuş, eğitimde İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarını örnek almışlardır. Paylaşımın olumlu sonuçları, ders içerikleri, çalgı metotları, orkestra uygulamaları, yüksek lisans ve sanatta yeterlik v.b. çalışmalarıyla kendini göstermiş, bundan rahatsız olan kesimler, YÖK’nda baskın çıkmış, 1988 yılından sonra YÖK, “Türk müziği Devlet Konservatuarı” tekliflerini geri çevirerek (yasaklayarak) “Hacettepe Ün. Devlet Konservatuarı” örneğinin alınmasını tavsiye etmeye başlamıştır.
Ondan sonrada “Devlet Konservatuarı” adı altında, “Türk müziği eğitimi yapan konservatuar modelleri” de yaygınlaşmaya başlamıştır.
Daha sonra özel üniversiteler kurulması gerçekleşmiş, YÖK müzikle ilgili gelen teklifleri, çok ince elemeden kabul etmiştir. Dolayısı ile bir kural, anlayış birliği ve disiplin oluşturulmadığı için Haliç Ün. de “Konservatuar”, Başkent Ün. “Devlet Konservatuarı” olmuştur.
Benim İTÜ TMDK Müdürlüğü’ne ve YÖK’na gönderdiğim “Ulusal Devlet Konservatuarı” yapılanmasında, eğitimde her müzik türü, bölüm ve anasanat dalı olarak yerini almakta ve değerlendirilmektedir.
Aynı durum, pıtırak gibi çoğalan ve nerdeyse her Üniversite de kurulması zorunlu hale gelen! “Güzel Sanatlar Fakülteleri” yapılanmasında da mevcuttur. Lütfen inceleyiniz, ama, şaşırmayınız! Bir örnek verelim:
“Erciyes Ün. GSF, Resim bölümü anasanat dalı, müzik bölümü anasanatdalı” Lütfen söyler misiniz, …….Bölümü Anasanatdalı olur mu? Bölüm ile Anasanatdalı bir olabilir mi? 2547 sayılı YÖK Kanunu’nun teşkilat kısmı okunmuyor mu? Bunları kimse görmüyor mu? “Resim Bölümü, Resim Anasanat dalı” doğrusu değil mi?”
Sonra, GSF içinde “müziğin” işi var mı? Müzik, kanunlarda da belirtildiği gibi “Müzik ve Sahne Sanatları Fakülteleri’nde, Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi ABD’de ve Konservatuarlarda” eğitimde yerini alması gerekli iken bu çok başlılığın faydası olacak mı?
Kocaeli Üniversitesi’nde ise Müzikoloji Ana Sanat Dalı diye bir isim konmuş. Hem müzik bilimleri hem de sanat dalı… Olur mu?
Özellikle unvan sahibi değerli akademisyenlerin, bölüm başkanı, müdür, dekan olmak için verdikleri uğraşının bir kısmını, terminoloji birliği konusunda da yönlendirerek, konuya özen göstermelerinde yarar vardır.
Yine listede Bilgi Ün. Fen ve Edebiyat Fakültesi’nde “Müzik Bölümü” varmış ki, olacak iş değil…Müzik ne zamandır Fen ve Edebiyatın içinde yer alıyor…Birimlere bakar mısınız…..Ne kadar müzikle uyumlu değil mi!
• Bilgisayar Bilimleri
• Finans Matematiği
• Karşılaştırmalı Edebiyat
• Matematik
• Müzik
• Psikoloji
• Sosyoloji
• Tarih
Müzik bölümü sayfasında Koordinatörden yazısını okuyunca, güzel bir amaca dönük bir anlayış olduğunu söyleyelim, ancak, çok güzel amaçların/yazıların uygulamalarda gerçekleşmediğini sürekli belirtiyorum, bu fakülte altında bu olmamalı, doğru yerde müzik yerini almalıdır.
Müzik; disiplin ister, karmaşa kabul etmez, onun da yeri “sosyal bilimler” içindedir, bellidir.
Son söz: Müzik, anaokuldan üniversitelere kadar bir bütün içinde değerlendirilmelidir. MEB ve YÖK bu gibi teklifleri, bir bütün içinde alarak gerekli anlayış/terminoloji birlikteliğini bir an önce sağlamalıdır.