Tartışma Zinciri : “Bugün, Toplum ve Müzik”-3


Toplam Okunma: 3125 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 14:35
Kategori: Kongre.simp.panel

Bu ay üçüncüsü gerçekleşecek olan ve günümüz müziğini toplumsal açıdan irdelemeyi amaçlıyan “Bugün, Toplum ve Müzik” başlıklı tartışmalar zinciri kendi mekanı olan Kadıköy Belediyesi, Caddebostan Kültür Merkezi’nde yine müdavimlerinin ve müzik tartışması sevenlerin karşısına çıkıyor. 24 Nisan 2008, Cumartesi, saat 16.00. Bu tartışma zincirinin panelistleri  Ali Ergur, Hakan Şensoy, Ersin Antep ve Ayhan Sarı. Panelin ardından “Kantodan Operete” konseri gerçekleştirilecek. Konserin solistleri ise Sinem Özdemir(ses), Gözde Çolakoğlu(kemençe), Serkan Halili(kanun), Ahmed Tohumcu(ud), Erhan Koral(bendir).

AYHAN SARI
Konu ve Problem…
Nota nerede asıl, nerede tali (yan) unsur olarak kullanılmalı?
Bunu da belirleyecekler, ancak alanında yetkinleşmiş, açık bir bakış açısına sahip Türk müzik uğraşanları olmalı…
Geleneksel müziğimizin günümüze ulaşmasındaki sistemini, yani meşk gerçeğini kimse inkâr edemez. Artıları-eksileri tartışılsa da GTM’nin resmi öğrenim ve aktarım sistemi meşktir.
O, kendi yapısını buna göre kurmuş ve tarih içinde varlığını bu yöntemiyle koruyabilmiştir. Bu aktarımın, günümüze gelmenin –korumayla- bir alakası yoktur. Bu bir doğal devamlılık yöntemi olup, tabiat yaşamında varolan doğal seleksiyon sistemidir.
Yani güçlü olan, ayak uyduran, uyum sağlayan(*) –eser- yaşar. Diğerleri yok olur, unutulur.

İşte GTSM bu sistemini doğal olarak kurabilmiş, dünya üzerinde var olan ender yapı sistemlerinden biridir. Bu nedenle de dünya geleneksel müzikleri içinde yer almayı çoktan hak etmiş ve almıştır da.
GTSM birçok öğeyi, aktarım aracı olarak kullanmış, bu araçların milliyetleriyle hiç mi hiç ilgilenmemiş, sadece kendi akışının doğrultusunda hizmet edenlerin müdahalelerine izin vermiştir.
Bu nasıl derin bir güçtür ki, yapay aşıların tutmasına izin vermiyor!
Bu saptama çok önemlidir.
GTSM Yüzyıllardır oluşturduğu siyasi egemen gücü ve çevresindeki kollarla kendini benimsettiren tür olarak her zaman ayakta kalmayı başarmıştır.
Sözkonusu; bir çekim, içine alma, içinde öğütme, dışa sunma hadisesidir ve bunu tarihsel süzgeçte kanıtlamıştır…
GTSM’nin gelecek akışı konusunda tabii ki herkes kendi bakış açısında üstüne düşeni yapıyor!
Çoksesli mi?, Teksesli mi? Orkestral mi? Kümesel mi? Doğal akış süreci mi? Yoksa küçük müdaheleleli süreçler zinciri mi?
Popüler zaten değer değerlendirme dışı!

HAKAN ŞENSOY

Konu ve Problem…
Sanatsal eğitimde kültürel öğretim kısıtlı boyutta kalmaktadır. Öyle ki; görülen kültür dersleri, ilköğretim seviyesindeki ciddiyetinde kalmaktadır.

ERSİN ANTEP

Konu ve Problem…
Müzik içinde “Geleneksel” ve “Sanatsal” gibi ifadelerle özel olarak nitelenen türler, bu niteliklerine ne kadar sahip?

Tarih : 24.05.2008 Cumartesi / Saat : 16.30 / Caddebostan Kültür Merkezi A Salonu/

Ücretsizdir

“Bir ülkenin iyi yönetilip yönetilmediğine mi bakıyorsunuz? Müziğe bakın!” Konfüçyüs

Düzenleme Kurulu: Ersin Antep, Bora Bilgin, Alp Özeren, Pınar Özcan Antep, Lüal Karatay, Seda Binler, Duygu Uzlar, Yusuf Kocakaplan, Yunus Emre İçigen, Hakan Güvençli, Yücel Canyaran (CKM Genel Sanat Yönetmeni), Hülya Demirci (CKM Basın Yayın Birimi)

Bilim Kurulu: Ersin Antep, Ali Ergur, Ayhan Sarı

Raportörler: Pınar Özcan Antep, Bora Bilgin

“Şikayet edenler, evinin önünü süpürmeye başlamadıkça; bütün şehir temizlenemez!” E.A




Hoşgeldiniz