Klasik Türk Musikisinden Gençlerin Ruhu Daralır mı?.. Günseli Özen Ocakoğlu


Toplam Okunma: 2980 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 14:49
Kategori: Basından

Klasik Türk musikisi terennüm eden görece yaşlı sanatçıların arasında hayal kuran iki genç var Finansbank’ın son reklam filminde. Eğer paraları olsa bulundukları yerde olmak yerine nerelere gidebileceklerini hayal ediyorlar. Film, musikişinaslar üzerinden olumsuz mesaj veriyor… Ancak diğer yandan klasik Batı ve klasik Türk müziğinden hoşlanan gençlerin sayısının pek fazla olmadığını da görmekteyim. Kızım kendi başınayken uzun saatler piyano çalarken, arkadaşlarıyla birlikteyken ritmi yüksek popüler bir müzik türünü dinlemeyi tercih ediyorlar…

Klasik Türk musikisinden gençlerin ruhu daralır mı?.. Günseli Özen Ocakoğlu

Klasik Türk musikisi terennüm eden görece yaşlı sanatçıların arasında hayal kuran iki genç var Finansbank’ın son reklam filminde. Eğer paraları olsa bulundukları yerde olmak yerine nerelere gidebileceklerini hayal ediyorlar. Film, musikişinaslar üzerinden olumsuz mesaj veriyor…

Film, musikişinaslar üzerinden olumsuz mesaj veriyor. Ancak bu olumsuz mesaj müzikle uğraşanları epey rahatsız etmiş. Okurumuz Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Klasik Türk Müziği Bölümü Öğretim Görevlisi Ömer Bildik, bakın Finasbank’ın reklamını nasıl yorumluyor: “Paran yoksa mûsiki cemiyetine gidersin, ihtiyarların arasında kalırsın ve sıkılırsın. Paran ya da Finansbank kartın varsa popüler hayatta eğlenirsin.” Klâsik Türk mûsikisi uzun soluklu eserlerden romantik eserlere, saz eserlerinden mehter müziğine, eğlence müziğinden dînî mûsikiye kadar geniş bir yelpazeye oturmuş yaşayan bir kültürdür. Bu müzik türünden hoşlanıp hoşlanmamak kişiye kalmıştır. Klasik Türk müziği eğitimi veren bir kurumda çalışan biri olarak reklamda verilen mesaja şiddetle karşıyım. Keşke reklamı çekenlerin veya banka yetkililerinin imkanları olsa da bizim buralara kadar gelip 18-27 yaş arası gençlerin “sıkıcı” müzikleri öğrenerek nasıl eğlendiklerini ve nasıl zevk aldıklarını görseler.”

Finansbank reklamını izlerken benim de aklıma konservatuarda yarım zamanlı öğrenci olan kızım gelmişti. Dört yıldan bu yana klasik Batı müziği formunda piyano çalıyor. Müziğe yeteneğini fark ettiğimizde henüz piyano çalamayacak kadar küçüktü. Küçük olmasına rağmen piyano çalmayı kendisi istemişti. Bazen iki okulda birden okuyor olmanın sıkıntılarını yaşıyorsak da piyano çalmayı sevdiğini görüyorum. Ancak diğer yandan klasik Batı ve klasik Türk müziğinden hoşlanan gençlerin sayısının pek fazla olmadığını da görmekteyim. Kızım kendi başınayken uzun saatler piyano çalarken, arkadaşlarıyla birlikteyken ritmi yüksek popüler bir müzik türünü dinlemeyi tercih ediyorlar. Günümüz gençleri tercihlerini daha popüler yaklaşımdan yana koyuyor. Reklamcılar da tüketicilerin bu yanlarından onları yakalamaya çalışıyor.

Finansbank reklamına gelince, reklamın senaryosu Türk müziği sevenlerin onaylamayacağı toplumsal bir sonucun yansıması. Oysaki bu sonucu eleştirmek yerine, müzik eğitiminden toplumsal değerlere kadar revize edilmesi gereken pek çok aksaklığı düzeltsek, çözüme de ulaşmış olmaz mıyız?

______________________________________________________
Kaynak: Zaman Gazetesi 21 nisan 2008




Hoşgeldiniz