Bayburt’lular 17 Nisan’da Senfonik Referandumda…
Toplam Okunma: 2939 | En Son Okunma: 19.11.2024 - 14:20
Bayburt’lular 17 Nisan 2008’de CSO konseriyle senfonik referandumda… Konser sonrası yapılacak her röportaj senfonik müzik tarihimize –bu kez- kanıtlı olarak geçecek… Rivayet şöyle: Bir gün Bayburt’a senfoni orkestrası gelir. Tüm Bayburt halkı bu konseri izlemek için davetlidir. Konseri merak eden Bayburtlular salonu hınca hınç doldurur. Konser sonunda bir gazeteci, Bayburtlu bir vatandaşa senfoni konserini nasıl bulduğunu sorar. Bayburtlu cevap verir: “Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi…”
Bir başka rivayete göre ise, Bayburt ilçesine senfonik orkestra geleceğini haber alan Vali, ilçe görevli ve de halkını bu konser organizasyonu için öyle bir seferber eder ki, konser bittikten sonra bitab düşen bir görevliye sorulan soru cevabında oluşmuş bir anekdottur: “Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi…’”
Senfoni veya opera müziği yıllar yılı taşra halkımızın gözünde adeta bir zulüm olarak algılanmış ve yansıtılmıştır. Zaten bu fıkra da olduğundan değil, konuyu yansıtması açısından günümüze değin yaşayagelmiştir.
CSO yani Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Rengim Gökmen yönetiminde bu rivayeti yıkmak için girişimde bulunmuşlardır. Konser sonrası izlenimleri beklemek gerekiyor.
Ama ya birileri kasıtlı cevaplar verirse?.. Yeni anekdotlar türer mi acaba?
CSO bir cesaret örneği sergiliyor 17 Nisan 2008’de. Bayburt’da…
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), yıllardır anlatılan ancak doğruluğu tartışmalı bu anekdotu tersine çevirmek için Bayburt’a ’senfonik çıkartma’ düzenleyecek. Orkestra, 15 Nisan’daki Trabzon konserinden sonra 17 Nisan’da Bayburt’ta seyirci karşısına çıkacak. Orkestrayı CSO Genel Müzik Direktörü Rengim Gökmen’in yöneteceği konserde, bazı türküler de senfoni orkestrasının yorumuyla seslendirilecek. CSO Genel Müzik Direktörü Gökmen, turnede Bayburt durağına büyük önem verdiklerini vurguladı:
“Özellikle de o esprili Bayburt fıkrasının kentinde konser bizim için büyük anlam taşıyor. ‘Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi’ sözü, ‘Bayburt Bayburt olalı böyle güzellik görmedi’ye dönüşecek. Bu değişecek.”
Ancak Gökmen’e göre Bayburt’la ilgili dilden dile yayılan ünlü anekdot yanlış ve eksik aktarılıyor.
“Aslında anekdotun devamı şöyle gelişiyor. Soru sorulan Bayburtlu, önce şöyle demiş. ‘Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi’… Gazeteci, ‘Peki beğenmediniz mi?’ diye sormuş. ‘Beğendim, beğendim aslında da, demiş. ‘Bütün fa diyezleri fa naturel çaldılar’… Yani, o kadar iyi biliyor ki onun için öyle konuşuyor.” Tabi ki bu örnek pek de inandırıcı görünmemektedir…
Sayın Bayburt’lular; 17 Nisan 2008’de senfonik referandumdasınız, Sizinle konser sonrası yapılacak her röportaj senfonik müzik tarihimize –bu kez- kanıtlı olarak geçecektir. İyi konser seyirleri diliyoruz…