Müziğimizin Amazon Atmosferi Ayangil Türk Müziği Orkestra ve Korosu’nun 25.Yılı….


Toplam Okunma: 5944 | En Son Okunma: 20.11.2024 - 20:55
Kategori: Konserler

Yıl 1983 idi, o ana değin bizim kuşağın hiç duymadığı gizemli bir ezgi, santur tınısıyla kulaklarımıza geldi. Öyle içten ve derinden geliyordu ki… Batı müziği notasını kullanarak derlediği, kaleme aldığı ezgileriyle Ali Ufki’nin(1610-1675) notalarında… Bu sesin kulaklarımızda adeta yeni bir çığır açmasına vesile olan Ruhi Ayangil, ATMOK’u da o yıl kurmuştu. Aradan 25 yıl geçti… İşte o gün, bugündür “Uyan ey gözlerim” ve ATMOK müzikal kişiliği bilinçaltımızda… Küçük bir anımsatmayla ise hemen bilinçüstünde… 08 Nisan 2008’de konserleri var. İstanbul-Caddebostan Kültür Merkezi’nde. Saat:20.30’da…

ATMOK, 2008 yılı içindeki üçüncü dinletisini, 08 Nisan 2008, Salı günü saat: 20:30′da Caddebostan Kültür Merkezi Konser Salonu’nda gerçekleştirecek. “UYAN EY GÖZLERİM - Ali Ufkî Bey ve XVII. Yüzyıl Türk Makam Müziği” başlıklı bu konserde Türk makam müziğinin, Ali Ufkî Bey tarafından notaya alınmış yaklaşık 400 yıl önceki sözlü ve enstrümantal örnekleri seslendirilecek.

“UYAN EY GÖZLERİM” kültürel bilince uzanan bütün yaşam alanlarımızda kişisel ve toplumsal duyarlığımızın simge sözleri olarak, ölümsüz müziği ile bilinçlere yerleşecek.
Not : ATMOK Konser gelirini Doğal Hayatı Koruma Derneği ve Tarih Vakfı’na bırakacaktır.
Biletler : biletix.com ve Caddebostan Kültür Merkezi gişelerinden temin edilebilir.
http://www.biletix. com/event. htm?id=JUYA1

“Ruhi Ayangil Türk Müziği tarihinde bir ilke imza atarak 1983 yılında Ayangil Türk Müziği Korosu ile Ayangil Türk Müziği Orkestrası müzik birimlerini kurmuştur.

Bu oluşum, makam temelli eser besteleyen bestecilerimizin gerek tek sesli , gerek çok sesli yaratılarının ilk seslendirmelerinin gerçekleştirilmesi görevini üstlenerek Türk Makam Müziği ‘nin modernleştirilme çabaları içerisinde önemli bir öncü görevini yerine getirmiş ve getirmektedir.

Ayangil Orkestrası , Türk ve Batı Müziği yaylı-nefesli ve vurmalı çalgılarının bir arada kullanılarak bişimlendirilmiş bir sesleme birimidir.

Ney ,Tanbur, Kanun, Kemençe, Ud, Bendir, Daire,Def, Timpani, Zil, Keman, Viola, Chello, Kontrabas, Flüt Obua, klarinet , Fagot , Korno, Trompet, Trombon, Harp gibi enstrümanlar, müzik eserinin seslendirme gereklerine göre orkestra içinde yer almaktadır.

Ayangil Korosu ise, gerek tek sesli, gerek acappella, gerek orkestra eşlikli bestelenmiş makam temelli eserlerin seslendirilmesine olanak verecek Bas, Tenor, Soprano, Alto ses gruplarından oluşturulmuştur.

Ayangil ‘in, ülkemizdeki , en değerli Türk müziği ve batı müziği enstrüman ve ses sanatçılarını, aynı ortak müzik anlayışı çerçevesinde çalışmak ve müzik üretmek üzere bir araya getirerek oluşturduğu ve ATMOK, 55 sanatçıdan oluşmaktadır. İstanbul Devlet Opera ve Balesi baş solistleri Erol Uras ve Işın Güyer, Safiye Ayla, Ayla Büyükataman gibi türk müziği ses üstat ve divaları , Necdet Yaşar gibi enstrüman virtüözleri bu Orkestra ve koronun konser ve CD , kaset seslendirmelerinde görev almışlar ve Ayangil ile yıllar boyunca birlikte çalışmışlardır.

Ruhi Ayangil yönetimindeki ATMOK, kurulduğu 1983 yılından bu yana, Yalçın Tura, Mutlu Torun, İhsan Özer, Münir Nureddin Bekem, Fırat Kızıltuğ, Ergüder Yoldaş, H.Ferit Alnar, Cenan Akın, Cinuçen Tanrıkorur, Ruhi Ayangil, Necati Giray, Vecdi Seyhun gibi çağdaş bestecilerimize Ayangil tarafından ısmarlanarak bu koro ve orkestra için özel olarak bestelemeleri rica edilen tek sesli ve çok sesli makam müziği örneklerinin ilk seslendirmelerini 15 yıl boyunca kesintisiz katıldığı Uluslararası İstanbul Sanat Festivallerinde gerçekleştirmiştir.

2000 yılında , T.İş Bankası A.Ş ‘nin 75. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, bu bankanın sponsorluğunda İstanbul Sanat Festivalleri çerçevesinde 20 yıl boyunca Ayangil Türk Müziği Orkestra ve Korosu ile ilk seslendirmelerini yaptığı eserlerin önemli bir bölümünün CD kayıtlarını gerçekleştirdi. “65.yaşında Yalçın Tura ‘ya Armağan Şeyh Galib’e Saygı Kantat’ı , ve Tura Şarkılar bu CD’lerden ikisidir.

1993 Finlandiya Helsinki Uluslararası Festivali, 1994 Hollanda ; Rotterdam , Utrecht, Amsterdam ve Belçika Gents konserlerini gerçekleştirdi.
1996 Uluslararası (Italya) Monfalcone Festivali kapanış konserlerinde 16yy-17 yy antık Türk Müziği örneklerini seslendirdi.
Ayangil Türk Müziği Orkestra ve Korosu sanatçılarından oluşturduğu “Ayangil Ensemble” ismini verdiği 10 kişilik küçük seslendirme grubu ile 1997 Münster, 1998 Rheine ve Bielefeld (Almanya) , 1999 Münster ve Düsseldorf (Almanya) şehirlerinde klasik Türk Müziği konserleri verdi.
2004 Cumhuriyetin 80. kuruluş yıldönümü nedeni ile Dış İşleri Bakanlığı tarafından yurt dışındaki elçiliklerimizce düzenlenen kutlama etkinlikterinde konserler vermek üzere görevlendirildi ve Ayangil Ensemble ile Pakistan, Libya, Moldovya, Belçika,Büyükelçilerimizin davetlisi olarak konserler gerçekleştirdi .

2004 Eylül’ünde , Almanya / Weimar da düzenlenen 13.Uluslararası Müzikoloji kongresinde 18.yy Türk bestecilerinin eserlerinden oluşan dört klasik faslın konser sunumunu ve Deutche Welle radyo kayıtlarını , yönetimindeki Ayangil Ensemble ile gerçekleştiren Ayangil, aynı ülkenin Coesfeld kentinde düzenlenen ARTE TURCA festivalinde de bir konserle Alman dinleyicilere Türk Müziğinin klasik ve çağdaş örneklerini sunmuştur.

2006 yılında, Istanbul ‘da Lütfi Kırdar ve CRR konser salonlarında verdiği Yunus Emre konserlerinin yanısıra, Italya’da Orkestra Della Toscana eşliğinde Floransa, Piza, Aretzo, Siena gibi şehirlerdeki antik tiyatrolarda , sekizbinin üzerinde dinleyicinin katıldığı 7 konser gerçekleştirmiştir. Hollanda ‘nın Leiden kentinde iki konser gerçekleştirmiştir.

1983 yılında gerçekleştirdiği UYAN EY GÖZLERİM isimli kasetinde 400 yıl öncesine ait antik ilahileri aslına uygun olarak seslendiren Ayangil, “Türkiye Yazarlar Birliğinin 1988 yılın Sanatçısı ” ödülüne layık görülmüştür. Aynı kaset çalışması nedeni ile 1992 yılında , USA Hürriyet- Jaycees Kültürel Başarı Türkiye Birincisi ödülü verilmiştir.

AYANGİL TÜRK MÜZİĞİ ORKESTRA VE KOROSU/ MEŞK BİRİMİ İLE İLGİLİ BİLGİ:

ATMOK “Meşk Birimi ” 1983 yılında Rûhî Ayangil tarafından kurulan “Ayangil Türk Müziği Orkestra ve Korosu/ (ATMOK)”‘nun, klasik Türk makam müziği dağarını seslendirmek üzere oluşturulmuş alt birimlerinden biridir.

Moldavya- Kişinev (2004), Libya (2004), Kuveyt (2004), Weimar, Coesfeld (2005) ve Toscana (2006) konser turnelerine “Ayangil Ensemble” adı altında davet edilmiş olan “ATMOK/ Meşk Birimi”, Türk makam müziği dağarının seçkin örneklerini çeşitli konserlerde yabancı izleyicilere sunmanın yanı sıra, XVIII. Yüzyıl yazılı nota metinlerinden derlenen klasik eserlerin bant kayıtlarını da üç fasıl halinde, Deutsche- welle müzik arşivi için Franz Liszt Konser Salonu Stüdyosu’nda (2005) gerçekleştirmiştir. “(1)
____________________________

(1) http://www.sanatalemi.net/Sayfala.asp?nereye=yazioku&ID=7791




Hoşgeldiniz