15. Antalya Piyano Festivali 07 Kasım’da…


Toplam Okunma: 5520 | En Son Okunma: 17.10.2024 - 11:51
Kategori: Festivaller, Konserler, Tarih ve Anılar

Fazıl Say’ın siyasi çıkışı sonucu bırakmasıyla sanat yönetmenliği Gürer Aykal tarafından üstlenilen Antalya Piyano Festivali 07 Kasım 2014′de başlıyor. Bölünmemiş bir piyano festivalimiz vardı. O da bölündü… Fazıl Say sevenleri Antalya Piyano Festivali’ne buruk yaklaşıp sırtlarını mı dönecekler? Yoksa müzik müziktir deyip festivale olan ilgileri eskisi gibi sürecek mi?.. 15. Antalya Piyano Festivali programı…

Gürer Aykal Sanat Yönetmenliği’ndeki ilk Antalya Piyano Festivali 29 Kasım’a kadar sürecek ve 20 konser, 8 ustalık sınıfı, 20 atölye, 6 söyleşi izleyiciyle buluşacak. Bu yıl Alfred Brendel, Christian Zacharias, Eliane Elias, Tord Gustavsen, Hüseyin Sermet gibi isimlerin da aralarında bulunduğu dokuz ülkeden 26 piyanist sahne alacak.

Gürer Aykal sanat yönetmenliğindeki Antalya Piyano Festivali’nin Genel Koordinatörlük görevini soprano Seren Akyoldaş üstlenmiş.

Festival, 7 Kasım Cuma akşamı şef Gürer Aykal yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası’nın konseriyle başlıyor. Türk bestecilerin eserlerine ayrılan açılış konserinin solisti piyanist Gökhan Aybulus. Repertuarda Ulvi Cemal Erkin, Ferit Tüzün’ün yanında genç besteci Onur Nurcan’ın Fantasia adlı lirik eseri de bulunuyor .

Evren Kutlay’ın İncesaz’ın katılımıyla gerçekleşecek ‘Osmanlı Sarayı’nda Piyano’ konseriyle devam edecek festivalin ilk haftasında klasik müzik dünyasının Star ismi Christian Zacharias sahne alacak. Tord Gustavsen Quartet ise festivale ‘kuzey cazı’ esintilerini getiren isim olacak.

Festivalin ikinci haftası 18 Kasım Salı günü Fransız şarkıcı ve söz yazarı Indila konseriyle başlayacak. Emir Gamsızoğlu’nun ‘Geveze Piyanist: Müzik&Sınırlar’ konserinin peşinden , yaşamını sürdüren en iyi Beethoven yorumcularından biri olarak itiraf edilen Paul Lewis’in bestecinin son üç piyano sonatını seslendireceği ‘Hüzün ve Huzurun Buluşması’ resitali 21 Kasım’da gerçekleşecek. Antalya 22 Kasım akşamı, caz ustası Brezilyalı şöhretli piyanist-şarkıcı Eliane Elias’ın konserine ev sahipliği yapacak. Hafta, Gülru Ensari ve Herbert Schuch konseriyle son bulacak.

Kapanış haftası ise 24 Kasım’da tertip edilecek şef Orhun Orhon yönetimindeki Akdeniz Filarmoni Orkestrası konseriyle başlayacak. Hüseyin Sermet’in solist olarak yer alacağı konserde Mozart’ın eserleri yorumlanacak. 26 Kasım’da Fahir Atakoğlu ve Ara Dinkjiyan, Anadolu melodilerini cazla birleştirerek, dinleyicilere unutulmaz anlar yaşatacak. 28 Kasım’da ise virtüöz Freddy Kempf’e, Gürer Aykal yönetimindeki Akdeniz Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

Festivalin kapanış konseri, 29 Kasım akşamı Juilliard’lı iki erkek, üç kız kardeşten oluşan The beş Browns ile Cam Piramit’te gerçekleşecek.

Festival esnasında tertip edilecek bedava halk konserleri, 5 değişik mekanda gerçekleşecek.

Akm Aspendos Salonu’nda, 11 Kasım akşamı Moskova Devlet Konservatuvarı’ndan kırmızı diplomalı iki gencimiz, Başar Can Kıvrak ve Cem Babacan, Rahmaninov’un eserlerini yorumlayacak. Festivalin bir geleneği olan ‘Kâmuran Gündemir anısına’ genç piyanistler konseri bu sene 17 Kasım’da Akm Perge Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Akdeniz Üniversitesi AKS, 20 Kasım’da Hüseyin Sermet ve 28 Kasım’da Kandemir Basmacıoğlu resitallerine ev sahipliği yapmakda . 24 Kasım’da, ATSO Güzel Sanatlar Lisesi’nde de Kemal Cem Yılmaz resitali var.

Halk konserleri serisinde, festival çok fazla özel bir konsere ev sahipliği yapacak: Andrea Portera’nın bu festival için bestelediği, ‘Mera’ isimli eserin prömiyeri. Akdeniz kültürünü ifade eden özel besteyi genç piyanist Doruk Görkem Tokur, 22 Kasım’da Antalya Aquarium’da seslendirecek.

Festivalde bu sene mühim bir yenilik var: Türkiye’nin dört bir yanından ustalık sınıflarına katılmak isteyen müzisyenler, festival tarafından ağırlanıyor. Bu eğitimleri verecek usta isimler ise şu şekilde : Gökhan Aybulus, Alexander Lonquich, Christian Zacharias, Hüseyin Sermet, Andrea Portera, Herbert Schuch ve Freddy Kempf. Ayrıca festivalin şeref konuğu, dünyaca şöhretli Avusturyalı piyanist Alfred Brendel de 23 Kasım’da açıklamalı bir ders vermek üzere genç öğrencilerle bir araya gelecek. Brendel, Beethoven, Schubert ve Mozart’ı en iyi yorumlayan müzisyenlerden biri olarak itiraf ediliyor. Festivalin söyleşiler bölümüne Evren Kutlay, Emine Serdaroğlu, Serdar Kuzuloğlu gibi uzman isimler misafir olacak

Konserlerin, söyleşilerin ve ustalık sınıflarının yanında , gerçekleşecek olan atölye çalışmalarıyla, festival tüm Antalyalıları “şehrin sesi” olmaya davet ediyor. Festival boyunca, ilçe okullarında, Antalya Kültür Evi’nde, AVM’lerde, Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde ve festival çadırında; beden perküsyonu, ses&nefes teknikleri ve koro üzerine atölye çalışmaları yapılacak olan , açıklamalı performanslar gerçekleşecek.

Bilet fiyatları bu yıl sabit:
Öğrenci biletleri 15 TL,
Tam biletler 35 TL
Devlet konservatuarları ve güzel sanatlar liseleri personeli ve öğrencileri 5TL




Hoşgeldiniz