Ömer Özgür ile reklam müziği üzerine…Emine Bıyık


Toplam Okunma: 3337 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 09:29
Kategori: Toplum ve Müzik

Ömer Özgür 17 yıldır işin içinde. izlediğimiz ‘Komiser Şekspir’, ‘Yahşi Batı’, ‘Recep İvedik 4’, ‘Usta’, ‘İnşaat’ filmlerinin ve 200′ün üzerinde reklam filminin müziklerine imzasını atıyor…”Reklam müziği çok ayrı bir başlık… Daha kısa sürede bir şey yapmak zorundasınız. Yapılan işi sırasıyla ilk önce reklam filmini çeken yönetmene, daha sonra yapımcısına, reklam ajansına, müşteriye beğendirmemiz gerekiyor. Hepsinin değişik kaygıları var. Kimi bu işi ucuza yapıyor musunuz diye bakar kimi amaca hizmet ediyor mu diye kimi kaç ülkede yayınlayabilirim, anlaşılır mı diye bakar…”

Bazı reklamlar sadece müzik üzerine kurulu oluyor. Mesela öyle bir müzik ortaya koyuyorsunuz ki müziği duyan kişi “A şu reklam başladı” diyebiliyor. Ya da bazıları selebriti oynuyor. Çok meşhur bir adam çıkıyor “Bu dondurmayı yiyin” diyor ve gidiyor. Burada müziğin ne olduğu çok da önemli değil. Çünkü adam o kadar selebriti ki müşteri “Bu dondurma reklamında oynamış” diyor. Ağırlıklar değişiyor fakat hiçbir zaman yüzde sıfıra kadar inmiyor.

Bazı reklamlar ise bir tek radyoda yayınlanıyor, bir görseli yok; müzikten ibaret… Müziğin rolü biraz da reklamın ne kadar döndürüldüğüyle alakalıdır. Örneğin İki ay kullanılmış bir işten bir şey çıkmaz… Bir reklam filmi içinde gördüğünüz hiçbir kare tesadüfen orada duran bir kare değildir. Her şey tüketicinin algısına göre planlanmıştır. Dolayısıyla reklam müziğinin de kime hitap ettiğini bilmek nokta vuruşudur.

Film mi yoksa reklam müziği mi daha zor?
Teorik olarak birbirinden farklı değiller. Ama filmde müziği daha uzun kullanabilecek alanlar, daha dramatik yapılar var. Örneğin bin 500 kişiye beğendirmek zorunda değilsin. Filmin yönetmenine beğendirmen kâfi çünkü son söz ona ait. Bu anlamda bir tercihte bulunmamı isterseniz film müziği üretmek daha zevkli derim.

Hangi filmimizin kendine özgü bir müziği var?
Türkiye’de film müziklerinin miras kaldığı söylenemez. Çocukluğumuzda seyrettiğimiz onca filmin içinde hangisinin kendine özgü bir müziği vardı? Yeşilçam filmlerinin müzikleri derleme, toplama müziklerden oluşuyor. Ama mesela Cahit Berkay, Melih Kibar gibi isimler o günün şartlarında iyi niyetli bir yaklaşımla kendi tarzlarında bir şeyler yapmaya çalışmışlar. O gün yapabileceklerinin en iyisini yapmışlar.
Türkiye’de hâlâ film müziği çalmaya ayrılmış bir orkestra, bu orkestrayı kaydedecek bir yer, bu kültürü almış müzisyenler bir arada değiller. Ama ümitle oraya doğru gidiyoruz.
Benimle aynı işi yapan isimlerle bir araya geldiğimizde buna dair lakırdılar söylenmeye başladı. Demek ki önümüzdeki beş sene içinde bu gerçekleşebilir. (1)

Ömer Özgür’ün son çalışmalarından biri Iğdır’da dört çocuğun uçak beklediği Türk Hava Yolları’nın reklam filmi.

“Cesur bir projeydi” diyen Özgür, şöyle devam ediyor: “Çünkü üç dakikalık filmin 2 dakika 45 saniyesinde ürünü göstermemek her müşterinin kabul edeceği bir şey değil. THY’nin filmi biteli bir ay oluyor. Biz günde iki-üç reklam filmi yapıyoruz. Bizden en çok istenen şey, müziğin akılda kalıcı olması ama bence reklam müziğinin illa kalıcı olması gerekmiyor.”(2)
___________________________________________________

(1) http://www.aksam.com.tr/ekler/cumartesi/muzik-reklamin-yuzde-kacini-olusturur/haber-340038
(2) http://www.radikal.com.tr/hayat/cemin_sert_cikislari_var-1203413

Ömer Özgür
1970 yılında İstanbul’da doğdu. Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra, New Hampshire College’da reklam stratejileri konusunda lisansüstü eğitim aldı.
1997’de Jingle Jungle’ı kurdu ve bugüne dek 10 binden fazla reklam filmi müziği, 5 uzun metraj film, pek çok TV ve radyo kanalının kimlik müziği çalışmalarını yaptı. Ömer Özgür’ün yapıtları 8 kez ödül kazandı.




Hoşgeldiniz