Dünyanın en yaşlı piyanisti öldü…
Toplam Okunma: 5204 | En Son Okunma: 20.11.2024 - 20:52
Kariyerinin en başarılı yıllarında çıkan II. Dünya Savaşı sonucu Alman Nazi Kampı’na götürülen Alice Herz-Sommer Londra’da tedavi gördüğü hastanede dünyanın en yaşlı piyanisti olarak 23 Şubat 2014 günü 111 yaşında hayatını kaybetti… Prag’da 26 Kasım 1903′te doğan Herz-Sommer, 5 yaşında piyano çalmayı öğrenmiş, konser piyanisti olmak için eğitim almıştı…
II. Dünya Savaşı’nda 1943′te eşi ve 6 yaşındaki oğlu Stephan ile Prag’tan o zaman Alman işgali altındaki Theresienstadt (Çekoslovakya) Alman Nazi Toplama Kampı’na gönderilen Alice Herz-Sommer burada çocuklara şarkılar söyleterek hayattan umutlarını kesmemeleri için uğraşmış, Mayıs 1945′de Sovyet askerleri tarafından kurtarılmıştı…
Kurtulduktan sonra ikiz kızkardeşi ve oğlu ile İsrail’e taşınan Herz-Sommer, “A Century of Wisdom: Lessons From The Life of Alice Herz-Sommer, The World’s Oldest Living Holocaust Survivor” adlı biyografisini yazan Caroline Stoessing’e Terezin (Theresienstadt) Kampı’ndaki günlerini şöyle anlatmıştı:
“Gardiyanlar, kimi zaman konser vermemize izin verirlerdi. Piyano çaldığım günler, nerede olduğumu unuturdum. Müzik, gıdamızdı. Hayatta kalmamıza müzik yardım etti”
Kendisi gibi müzisyen olan eşi Leopold Sommer’i ve 73 yaşındaki annesini Auschwitz Nazi Toplama Kampı’nda kaybeden Herz-Sommer gibi Naziler tarafından Theresienstadt Toplama Kampı’na gönderilen 140 bin Yahudi’den 33 bin 430′u hayatını kaybetmiş, yaklaşık 88 bini Auschwitz’e gönderilmiş ve sadece 20 bini hayatta kalmıştı.
Herz-Sommer 1986 yılına kadar Kudüs Konservatuarı’nda çalıştı. Bu yıldan itibaren Londra’da yaşıyordu.
Frederic Bohbot’un yapımcılığını üstlendiği Oscar ödüllü yönetmen Malcolm Clarke tarafından çekilen Herz-Sommer belgeseli “The Lady in Number 6: Music Saved My Life” başlığı ile bu yıl “En İyi Kısa Belgesel” alanında Oscar adayları arasında yer alıyor.