Türkiye’nin ilk ve tek yazma eser konservasyon merkezi Süleymaniye’de kuruluyor…


Toplam Okunma: 3949 | En Son Okunma: 22.11.2024 - 01:07
Kategori: Haberler

Geçtiğimiz aylarda Topkapı Sarayı’nda yeniden düzenlenen yazma eser kütüphanesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Türkiye’nin ilk ve tek yazma eser konservasyon merkezin kuruluşuna imza atıyor. Kitap Şifahanesi olarak da adlandırılan merkezde yüzlerce yıllık el yazmalarının, cönklerin, seyahatnamelerin, edvarların şifa bulması amaçlanıyor…

Süleymaniye Kitap Şifahanesi…

Kültürümüzün tarihi el yazmaları artık tek elde Süleymaniye Kütüphanesi bünyesinde yer alacak olan Yazma Eser Konservasyon Merkezinde toplanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in sözleri şöyle: “Bana derseniz bakanlığınız süresince yapmak istediğiniz en önemli iş nedir? Bir gün bu görevden ayrıldıktan sonra arkamdan “yazma eserlere hakkıyla hürmet ve hizmet etti’ desinler bu bana yeter. Yazma eserlere hakkıyla hizmet ve hürmet etmek için elimden geleni yapacağım.”

En eskileri 10. yüzyıla kadar tarihlendirilebilen ve kesin olmamakla birlikte sayıları 300 bini bulduğu tahmin edilen yazma eserler, Bakanlığa bağlı kütüphaneler ve müzeler ile üniversiteler, resmi ve özel kurum-kuruluşlar ile özel koleksiyoncularda bulunuyor.

Eskiden Süleymaniye Doğumevi olarak kullanılan bina, şu anda elden geçiriliyor. Binadaki güçlendirme ve tadilat çalışmalarının ardından oluşturulacak Süleymaniye Kitap Şifahanesi, Türkiye’nin tarihi ve kültürel hafızasını koruyacak.

Daha önce Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nde belirli olanaklarla yapılan restorasyon çalışmaları artık, açılacak şifahanede büyük bir titizlikle yürütülecek.

İki katlı binada kurulan şifahanede, laboratuvarlar, restorasyon atölyeleri, temizleme ile belgeleme odaları bulunacak. Tüm odalara girişler sıkı kontroller ve güvenli giriş sistemi uygulanması ile yapılacak.

Kitap restorasyonuyla ilgili eğitim almış uzmanların çalışacağı şifahanede, öncelikle kütüphanelerdeki 170 bin cilt eser sırayla onarılacak. Uzmanlar öncelikle, kütüphanelerdeki yazmaları tasnif edecek ardından restore edilecek eserleri ve çalışma takvimini belirleyecek. Şifahanede, yazmaların yapım teknikleri, üretildikleri malzemeler araştırılacak. Ayrıca yazmaların bozulmalarına neden olan etkenler incelenerek bozulmayı önleyecek yöntemler geliştirilecek.

Öncelik Bakanlığın korumasındaki yazma eserlere verilecek ama bu hizmetlerden üniversiteler ve şahıslar da yararlanabilecek. Ayrıca şifahane, Türkiye ile sınırlı kalmayacak, yurt dışından gelen taleplere de cevap verecek. Ve şifahane aynı zamanda bir de eğitim merkezi görevi üstlenecek.

Daha önce yurt dışından gelen talepler doğrultusunda Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nde yapılan, yurt dışında kitap restorasyonuyla uğraşan ve eğitime ihtiyacı olan kişilerin Türkiye’de yetiştirilmesi de kitap şifahanesinde yapılacak. İnsanlık tarihi için böylesi kutsal bir görevi yerine getirecek olan Süleymaniye Kitap Şifahanesi, Nisan 2014 sonunda hizmete açılacak.




Hoşgeldiniz