Prof. Dr. Ayhan Zeren aramızdan ayrıldı…


Toplam Okunma: 5655 | En Son Okunma: 24.11.2024 - 17:18
Kategori: Değerlerimiz

Yıllardır tartışılagelen geleneksel Türk müziği ses sistemi, fiziği üzerine ölçüt alınan birkaç kitaptan üçünü yazarak müzikoloji dünyamızda haklı bir yer edinen kimya yüksek mühendisi, fizikokimya Prof. Dr. Ayhan Zeren 02 Ocak 2014 günü 85 yaşında Ankara’da aramızdan ayrıldı. 03 Ocak’ta düzenlenen sade bir törenin ardından Ankara Cebeci Mezarlığı’nda toprağa verilen Ayhan Hoca şöyle diyordu Müzik Fiziği kitabında: “…Müzikçiler büyük bir çoğunlukla mesleklerini fiziğin varlığının farkında bile olmadan sürdürüyorlar…”

Prof. Dr. Ayhan Zeren (1929-2014)

Ayhan Zeren (Tokat, 1929) Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nden kimya yüksek mühendisi olarak mezun olmuştur. 24 yıl A. Ü. Fen Fakültesi, 2 yıl Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi’nde çalıştıktan sonra 1985 yılında Selçuk Üniversitesi’ne geçmiştir. Fizikokimya profesörü olarak Eğitim Fakültesi Kimya Bölüm Başkanlığı yapan Zeren, 1991 - 1996 yılları arasında vekaleten Müzik Eğitimi Bölüm Başkanlığı da yapmış, Kasım 1996′da emekli olmuştur.

Müzikle lise öğrenimi sırasında ilgilenmeye başlayan ve tanbur çalan Zeren, Musiki Mecmuası’ndan çok etkilenmiştir. Müzikle ilgili ilk bilimsel araştırması da aynı dergide yayınlanmıştır. Kimya konulu akademik çalışmalarının yanı sıra müzikle ilgili birçok kuramsal araştırma yapmış, bildiri, makale ve kitapları yayınlanmıştır.

Müzikle ilgili öğretim faaliyetlerine 1974 yılından itibaren Hacettepe Üniversitesi Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde dersler vererek başlayan Ayhan Zeren, 1985′ten itibaren iki yıl Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü’nde, 1987′den sonra da Selçuk Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü’nde çeşitli lisans ve lisansüstü dersleri vermiş, lisansüstü çalışmalar yönetmiştir.

Yazarın Pan Yayıncılık’tan yayınlanmış kitapları:

Müzik Fiziği
Müzikte Ses Sistemleri
Müzik Sorunlarımız Üzerine Araştırmalar

Müzik Fiziği kitabından:
“… Müziğin her safhası çok temelli bir şekilde sıkı sıkıya fiziğe bağlıdır. Böyle olduğu için, eksiksiz bir müzikçinin müziğin fiziksel temellerine yüzeysel olarak da olsa aşina olmasının bir zorunluluk olduğunu söyleyebiliyoruz. Ama ne yazık ki yurdumuzda bu zorunluluğa yeterince önem verilmiyor. Müzikçiler büyük bir çoğunlukla mesleklerini fiziğin varlığının farkında bile olmadan sürdürüyorlar. Yani herşey fiziksiz de olabiliyormuş gibi görülüyor. Böyle düşünülünce de üniversitelerin bünyesinde müzikçi yetiştiren kurumlarda bile fizikle ilgili bir şeyler öğretmeye gerek duyulmayabiliyor…”(1)
__________________________________

(1) http://www.pankitap.com/yazarlar/ayhanz.html




Hoşgeldiniz