Kazak besteci Mukan Tölebayev’in operası ilk kez Samsun’da sahnelendi…
Toplam Okunma: 3700 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 08:48
İstanbul Filarmoni Derneği’nin 2013 yılı olağan Genel Kurulu’nda Uygur’dan Anadolu’ya uzanan ülkelerde yetişmiş uluslararası çoksesli müzik (batı müziği) bestecilerinin yapıtlarını Türkiye’de öncelik devlet senfoni orkestraları ve devlet opera - bale toplulukları tarafından seslendirilmesi gerektiğini dile getirmiştik…
Şimdi haberimizin olmaması nedeniyle geç de olsa gördük ki Samsun Devlet Opera ve Balesi Kazak besteci Mukan Tölebayev’e ait Birjan ve Sara operasının Türkiye prömiyerini gerçekleştirmiş…
Ünlü Kazak Bestecisi Mukan Tölebayev ‘in unutulmaz eseri BİRJAN ve SARA Samsun Opera ve Balesi ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) işbirliğiyle 18 Kasım 2013zSaat: 20.00 de Samsun Büyük Sahne’de izleyicileriyle buluştu.
Gerek orkestralarımız, gerekse oda müziği kümelerimizin repertuar seçerken Uygur’dan Balkanlara uzanan kültürel coğrafyamızda bestelenmiş uluslararası çoksesli müzik (klasik batı müziği) yapıtlarına yer vermelerinin seslenim alanının büyümesinde etkili olacağını, kulaklara yeni bir esinti getireceğini belirtmiştik.
Samsun Devlet Opera ve Balesi Kazak besteci Mukan Tölebayev’e ait Birjan ve Sara operasının Türkiye prömiyerini gerçekleştirdi…
Prömiyeri Samsun Vali Yardımcısı Hasan Özhan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Şadi Erdoğan, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Yunus Bekdemir, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş da izledi.
Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan gibi ülkelerden gelen konuk sanatçılar ve Samsun operası sanatçılarıyla sahnelenen Birjan ve Sara operasının konusu gerçek hayattan oluşturulmuş bir öykü…
19. yüzyılda Kazakistan’da yaşamış besteci ve şair Birjan Sal Kojagulov ile ünlü kadın şair Sara Tastanbekova arasındaki ozan atışmasını ve ikilinin birbirlerine olan aşklarını konu alan yapıt, Kazak operasının seçkin yapıtlarından biri olarak kabul ediliyor.
Eserin librettosu Kazak edebiyatının önemli isimlerinden Kajım Jumaliyev’e ait.
Opera’nın perde sayısı: 12
Rejisör: Prof. Dr. Eflatun NEİMETZADE
Orkestra Şefi: Tolga TAVİŞ
Koro şefi: Mikhail ISKROV
Koreograf: Tursinbek NURKALİYEV
Libretto : Kajım JUMALİYEVA
Kostüm tasarımları: Esengeldi TUYAKOV
Dekor: Erlan TUYAKOV
Işık: O. Murat YILMAZ