Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Edinburg’ta “gayda ve kilt” ile karşılandı…


Toplam Okunma: 2798 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 16:15
Kategori: Haberler

Haber şöyleydi: “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Türk-İngiliz “III. Tatlıdil Forumu”na katılmak için gittiği (02 Kasım 2013) İskoçya’nın başkenti Edinburg’ta, geleneksel giysileri içinde İskoç halk çalgısı gayda icracısı ve yine İskoç’ların geleneksel kıyafeti “kilt” giymiş çocuklar tarafından karşılandı.” Haberi okuyunca aklımıza mehter, mehter müziği, çalgıları ve kıyafeti geldi… Mehter illa ki 9 katlı mı* olmalıydı?…

Bir açık hava müzik grubu olan Mehter takımı 21.yy’da ana 3-4 çalgıdan oluşan sembolik oluşumunu neden gerçekleştirilemiyordu. 1000 yıllık geçmişinden gelen repertuarının topu topu 100 eserden meydana geldiğini önceki yazımızda dile getirmiştik.

Uluslararası tanıtımızda mehter sadece büyük grup değil, küçük grup ile de simgeleştirilebilirdi.

Asıl problem ve cevabı herkes tarafından bilinmesine karşın, coğrafyamızdaki yakın ülkelerde yaşandığı/yaşattırıldığına şahit olduğumuz şu günlerde;

Türkiye’de bir zamanlar hemen her geleneksel değerin ön plana çıkarılmasında yaşanan “irtica korkusu” ile gerçekten varolan “irtica taraftarları”ndan ne zaman kurtulacağımız sorusunun artık sorulmayacağı günlere henüz kavuşamamız olmamızda yatıyordu…

Hülasa tıpkı İsviçre’de, Yeni zelanda’da vs ülkelerde olduğu gibi resmi devlet karşılamalarımızda mehter rengi, hem askeri gücümüzü, hem tarihimizi, hem de geleneğimizi temsil edecek değerlerimizden biri gibi görünüyor.

Sembolik bir mehterbaşı, bir tuğ, bir nakkere, bir (kısmaçlı/surdinli)zurna ve bir çevgan bu iş için yeter de, artardı bile…

Yeter ki konuyu gerekli görsel ve ses vizyonunda oluşturabilecek kültür elemanımız (MÜZİKOLOG’umuz) mevcut olsun… (1)

___________________________

(1) Haber: Ayhan Sarı




Hoşgeldiniz