İstiklal Marşı “yeniden” seslendirildi… Ayhan Sarı
Toplam Okunma: 5321 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 15:18
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin İstiklal Marşı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Devlet Çoksesli Korosu üyelerinden oluşan 165 sanatçı tarafından yeniden seslendirilerek, CD’si, ekli bir genelge ile İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderildi. Genelgede şöyle denmekteydi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle, Şef Rengim Gökmen yönetiminde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından İstiklal Marşı’nın yeni kaydı yapılmıştır. Bu kayıtta mevcut İstiklal Marşı kaydına kıyasla daha fazla enstrüman ve yeni teknoloji ses kayıtları kullanılmıştır.”…
Yeni seslendirim (*) hakkında icranın mimarı ve yönetkeni Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen şöyle diyordu:
“İstiklal Marşı’nı Devlet Çoksesli Korosu ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile birlikte seslendirdik. Milli duyguları ön plana çıkaran, milli değerleri vurgulayan bir çalışma oldu. Bu da en son teknoloji kullanılarak yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada, milli duyguları ön plana çıkardık. Marş vurgusunu, tonlamaları daha marş gibi yaparak seslendirdik. İstiklal Marşı’nın ses aralıkları bu konuda eğitimi olmayanları zorladığı hep konuşulur. Söz ve sesin uyum sağlaması lazım. Bu eksiklikleri biraz daha örtmeye çalıştık. Daha vurgulu hale getirdik. . Bu tarz çalışmalarda kayıt aşaması çok önemlidir. Biz de kayıtta son teknolojiyi kullandık. . Kayıt yurt dışından davet edilen tonmaister ile yapıldı. Bu çalışmada yaklaşık 160-170 sanatçı görev aldı.”
Yeniden seslendirilen İstiklal Marşımızın son yorumuna yönelik eleştirilerimiz şöyledir:
Kültür Turizm Bakanlığı Web Sitesi’nde yayınlanan:
Sol minör tonallığındaki daha önceki İstiklal Marşı seslendirimi 56 saniye;
Mi minör tonallığındaki daha önceki İstiklal Marşı seslendirim 55 saniye;
Rengim Gökmen yönetimindeki Kasım 2013 tarihli mi minör tonallıklı yeni seslendirim 58 saniye sürüyor. Yani söylenenlerin tam aksine eski seslendirimlerden 1-2 saniye daha ağır tempo ile seslendirilmiş.
Eski yorumlardaki vurgular ise hemen hemen aynı.
Tonallığın mi minör olarak tercih edilmesi genel toplum söyleyişi ses genliği açısından daha rahat bir söyleyişe imkan sağladı. Ve bu seslendirim ile tonallığın mi minör olarak resmileşmesi isabetli oldu.
Koronun başlangıçtaki “-kork” hecesi ne güzel sevecen ve dörtlük notanın tam değerinde girmiş iken, arkasından gelen “-ma” & “sön-mez” hecelerinin yorumu gereğinden fazla sert olmuş.
Dize ortalarına kadar hemen her hece başında “iter gibi” duyulan sertlik ana seslendirim özelliği olarak algılanıyor.
Vurgu abartısı diğer sözlerin kelime başlarında da sürse de ilk dizelerin ardından duyulan rahatlama ve uzatma sertlik ve yumuşamanın zıt etkisini yaratmaya çalışıyor gibi…
Prozodi hatalarının bu seslendirmedeki ilk düzeltme girişimi;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son o(cak)
(O be)nim (mil)letimin yıldızıdır, parlaya(cak);
O be(nim) (dir), o benim milletimindir ancak.
(-cak), (O be) ve (-nim) (-mil) aksamaları, hecelerin uzatılarak ardından gelen hecelere bağlanmasıyla giderilmeye çalışılmış. Başka çare de yok zaten…
Ezginin başa dönüp;
Çatma, kurban olayım, çehreni ey (naz)lı hilal
ikinci sözlere geçildiğinde ilk sözlerdeki o vurgulu, haddini aşmış sert yorum aynen tekrarlanıyor.
Ve prozodi hatalarının giderilme girişimleri devam ediyor…
Kahraman ırkıma bir (gül), ne bu şiddet, bu ce(lal) (Sa)
(na) olmaz dökülen kanlarımız sonra (helal
Hakkıdır) hakk’a tapan, milletimin istiklal
İyi bir hoparlörde dinlenildiğinde stüdyoda düzeltildiği izlenimi veren seslendirim hataları bulunuyor gibi(!)…
Cumhurbaşkanlığı yüce makamının istekleriyle başlayıp, yurtdışından getirilen tonmaysterinden tüm teknik imkanların seferber edilerek sonuçlandırılan İstiklal Marşımızın seslendiriminin dört dörtlük olduğunu söyleyemiyeceğiz.
Çünkü seslendiren koro ve orkestra; Muzıka-yı Humayun’dan, Riyaset-i Cumhur Orkestrası’ndan günümüze gelen köklü kurumlar.
Bu nedenle beklentimiz büyük.
Büyük olmalı…
_________________________________________________________
(*) Dinlemek için:
http://www.trthaber.com/videolar/cumhurbaskaninin-istegiyle-yeni-istiklal-marsi-kaydi-20073.html
veya
http://www.youtube.com/watch?v=ly8Z3FVXNk4
Eski kayıtları sol minör ve mi minör tonallıklarında dinlemek için:
http://www.kultur.gov.tr/TR,24896/istiklal-marsimizin-sol-minor-ve-mi-minor-tonunda-icra-.html