“Hint-Avrupa Kökenli Halkların Dil ve Müziğinin Ses Arketipleri” Konferansı Moskova’da…


Toplam Okunma: 3635 | En Son Okunma: 22.11.2024 - 00:37
Kategori: Kongre.simp.panel

“Hint-Avrupa kökenli halkların dil ve müziğinin ses arketipleri” konulu konferans 18-24 Ekim tarihlerinde Moskova Çaykovski Devlet Konservatuarı’nda gerçekleştiriliyor. Konferansın Türkiye temsilcileri Cenk Güray, Önder Ozkoç , Burak Tüzün ve Aytuğ Ülgen. Projenin kuratörü, Moskova Konservatuarı Dünya Müzik Kültürleri Merkezi’nin bilimden sorumlu müdürü Margarita Karatıgina konferansta Hint-Avrupa halkları müziğinin ortak kökenlerinin araştırılmasının amaçlandığını belirtiyor:

Margarita Karatıgina konferans ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu konferans’ta Rus, Türk ve İran kültürlerinin ortak kökenleri aranmaktadır. Böyle bir konuyu içeren toplantı Moskova’da ikinci kez yapılıyor. Geçen yılın (2012) ekiminde aynı konulu birinci uluslararası yuvarlak masa toplantısı yapılmış idi.

Biz, Hint-Avrupa halklarının Avrasya’nın büyük bir bölümüne yurtlandıklarını ve kültürlerinin bölgedeki etkileri çok büyük olduğu için, aralarında yaşayan ancak dilleri konuşmayan etnik toplumlardan birçoğunun da kültürlerinden etkilenmiş oldukları kanısından hareket ediyoruz. Hint-Avrupa halkları da, komşuları halkların fikirleriyle düşüncelerinden etkilenip buna tepki veriyorlardı. Bu halkların müzik kültürleri ve dillerinin bazı ortak çizgileri bunun bir sonucudur. Şimdi de biz, bu topraklarda yaşayanları ve bu halkların müzik kültürünü ve geleneklerini incelemekle uğraşanları, fikir alışverişi yapmaları için topluyoruz.

Türkiye’den bağlama çalan ünlü müzisyenler Cenk Güray ve Önder Ozkoç’tan Türk müzisyenlerin çaldıkları müzik aletini tanıtmalarını ve Türk müzik sanatının eski ve yeni gelenekleri konusunda bilgi vermelerini rica ettik.
Müzik sistemlerimizin ortak yanlarını ortaya çıkarmak hedefimizdir. Müzik sistemlerimizin ortak bir kökeni var. Tüm müzisyenlerimiz bunu hisseder. Bilim henüz bunu ispatlayıp izah edemedi. Bu,sadece hepimizin sezip de nasılsa izah edebildiğimiz müzikal duyum düzeyindeki bir şeydir.

Bu toplantıda Türkiye’yi, araştırmacılar ve usta müzisyenler olan Cenk Güray ile Önder Ozkoç ve Türkiye’de iyi tanınan orkestra şefleri ve klasik Türk müzik bilginleri Burak Tüzün ile Aytug Ülgen temsil ediyor.

Toplantının 6 çalışma gününden 3 günü Türkiye’ye ayrıldı. Bu,sebepsiz degil. “Anadolu-Rusya-Fars: Hint-Avrupa müzik aleminin eski merkezleri” olduğu konusu, toplantının gündemindeki iki başlıca konulardan biridir. Bunu pratik olarak ispatlayacağız.

Başlattığımız sürecin ikinci bölümü kapsamında Kasım (2013) ayında “Ankara’nın güneşi” projesi uygulanacak. Hacettepe Üniversitesi Büyük Senfoni Orkestrası Moskova’ya gelecek .Moskova’da birkaç konser verilecek ve Rus-Türk-İran müzik programlarının kaydı yapılacak. Bu proje üzerinde çalışırken,Türk sanat müziği makamlarıyla İran destgah müziğinin, esasları açısından birbirine yakın, kökenlerinin bir olduğunu görüyoruz. Bu müziğin duygusal yanları, teorik gerekçeleri farklı olabilir,ama kökeni bir…”




Hoşgeldiniz