Fazıl Say’a geçmiş olsun…


Toplam Okunma: 3461 | En Son Okunma: 20.11.2024 - 22:21
Kategori: Basından, Değerlerimiz

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, piyanist ve besteci Fazıl Say’ın, ”halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı” iddiasıyla yargılandığı davada, 10 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı. 5 yıl içinde aynı suçu işlememesi karşılığında cezayı erteledi. Say’ın ilk sözleri şöyleydi: “Yurdum adına çok üzgünüm. İfade özgürlüğü açısından hayal kırıklığına uğradım. Hiçbir suçum olmamasına rağmen ceza almış bulunmam, şahsımdan çok Türkiye’deki ifade ve inanç özgürlüğü adına kaygı vericidir”… 900 yıl önce yaşamış Ömer HAYYAM’dan şiirler için bkz: (*) Müziğimizin yüzakı Fazıl Say’a “geçmiş olsun” dileklerimizi iletiyoruz…

Duruşmaya, Fazıl Say’ı temsilen avukatı Meltem Akyol katıldı.

Şikayetçi kişiler Ali Emre Bukağılı ve Orkun Şimşek ile avukatları hazır bulundu.

Yabancı gazetecilerin ilgisi yoğundu.

Fazıl Say’ı avukatı Meltem Akyol son olarak mahkemede şunları söyledi:

”Dava konusunun, özel ve teknik bir yargılamayı gerektirmediği kanaatindeyiz. Hukuki mütalaadan, aleyhimize olanları kabul etmiyoruz. Takdiri mahkemeye bırakıyoruz. Sanığın söylemlerinde aşağılama ve hafife alma kastı olmadığı kanaatindeyiz. Sanığın müsnet suçtan beraatine karar verilmesini talep ederiz.”

Hakim Hulusi Pur, duruşmada söz isteyen şikayetçi kişilerin talebini reddetti.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erhan Gülcan’ın iddianamesinden:

“…Davaya konu tweet’lerin, ifade özgürlüğü çerçevesinde bir eleştiriden ziyade insan ilişkilerinin gelişmesine yarayan kamusal tartışmaya hiçbir katkıda bulunmadığı, 3 büyük dinin mensuplarının ortak değerleri olan Allah, cennet ve cehennem gibi kavramlara yönelik hislerini nedensiz yere inciterek ve bu kavramların anlamsız, gereksiz ve değersiz olduğu kanaatini uyandıracak şekilde dini değerleri aşağılamak kastıyla yazıldığı kanaatine varıldığı…”

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Hulusi Pur kararı şöyle açıkladı:

“Fazıl Say’ın eylemi Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216/3. maddesinde ön görülen, ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’ hükmü gereğince sabit bulunmuştur.”

Karar özeti

Mahkeme suçun işleniş şekli, sanığın kastı, suç işlemesindeki ısrarı, suçun işlendiği zaman ve yeri, sanığın güttüğü amaç ve saikini de göz önüne alarak önce 8 ay hapis;

Eylemin yayın yoluyla işlenmiş olması nedeniyle cezanın yarı oranında arttırarak önce 12 aya çıkarılmasına;

Fazıl Say’ın duruşmalardaki tavır ve davranışlarına göre de 1/6 oranında indirim uygulanarak 10 ay hapis cezasına düşürülmesine;

Ve sabıkasız oluşu dikkate alınarak, 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakılmasına karar verdi.

Cezaya neden olan tweetler için bkz:
Hürriyet Gazetesi - 02 Haziran 2012
http://www.hurriyet.com.tr/planet/20677524.asp

* * *

Dünya basınından ilk tepkiler:

BBC: Türk piyanist İslam’a hakaretten suçlu bulundu. Dünya çapında ünlü piyanist Fazıl Say İslami değerlere hakaretten 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Duruşmaya katılmayan Say suçlamaları reddetti, bunların politik temelleri olduğu savunmasını yaptı. Bazı sanatçılar ve entelektüel çevreler Ak Parti hükümetini Türkiye’nin seküler değerlerinin altını oymakla suçluyor.

BLOOMBERG: Türk piyanist Say Twitter’dan İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle cezaya çarptırıldı. Türk mahkemesi New York Filarmoni ve Berlin Senfoni orkestralarında çalan dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’a nefreti körüklemek ve İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme Say’ı 5 yıl içinde benzeri bir suç işlememesi koşuluyla serbest bıraktı. Telefonla görüşü alınan Say’ın avukatı, “Bu hepimiz için büyük bir tehdit ve düşünce özgürlüğü üzerinde büyük bir baskı. Adalet istiyoruz. Bu ülke için çok üzgünüm” dedi.

HUFFINGTON POST: Türk Mahkemesi piyanist ve besteci Fazıl Say’a Twitter’da yazdığı yorumlarla dini gözden düşürdüğü gerekçesiyle 10 ay ertelenmiş hapis cezası verdi. New York Filarmoni, Berlin Senfoni Orkestrası ve diğer dünyaca ünlü orkestralarla çalan 43 yaşındaki piyanist geçtiğimiz yıl bir dini lider ve bazı İslami uygulamalarla dalga geçtiği tweet’ler nedeniyle mahkemeye verilmişti. Say, Türkiye’de fikirlerini dile getirdikleri için yargılanan entelektüel ve sanatçılardan sonuncusu.

NEW YORK TIMES: Uluslararası arenada tanınan piyanist Fazıl Say, İslam’a hakaret ettiği ve Müslümanları rencide ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası aldı. Türkiye’de son yıllarda pek çok entelektüel, yazar ve sanatçı İslam ve Türk kimliğiyle ilgili yaptıkları açıklamalar nedeniyle, kendilerine yöneltilen eleştirileri azaltmaya çalışan AK Parti hükümeti tarafından yargılandı.

FINANCIAL TIMES : Kendisini ateist olarak tanımlayan piyanist Fazıl Say’a 10 ay hapis cezası verildi. Sansür karşıtı organizasyon PEN, aynı zamanda Türkiye’de hapiste bulunan çok sayıda gazetecilerin olduğunu ve bu anlamda piyanist Say’ın davasının ifade özgürlüğü konusunda Türkiye için bir test olduğu açıklamasında bulundu.

EL AHRAM:Dünyaca ünlü piyanist dine küfrettiği için 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme 43 yaşındaki virtüözü attığı tweetlerde “halkın büyük bir kısmının benimsediği dini değerlere hakaret ettiği” gerekçesiyle suçlu buldu.

* * *

Fazıl Say tek başına hep Türk müziğinin gururu oldu. O’nunla aynı çağda yaşamaktan biz de gururluyuz ve müziğimizin yüzakı Fazıl Say’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

VE…

(*) Fazıl Say’ın ceza almasına neden olan 900 yıl önce yaşamış; döneminin ünlü veziri Nizam ül-Mülk ve Hasan Sabbah ile aynı medresede zamanın ünlü alimi Muvaffakeddin Abdüllatif ibn el Lübad’dan eğitim görmüş İranlı şâir, filozof, matematikçi ve astronom Ömer Hayyam’ın (1048-1131) şiirlerinden örnekler için bkz:

2009 yani Fazıl Say tweetinden (2012) üç yıl önce:

http://blog.milliyet.com.tr/omer-hayyam-bu-siiri-tam-800-yil-once-yazmis-/Blog/?BlogNo=191611

Bu da ekşisözlük.com’dan:

“…Çok ünlülerin twitter’de ifade özgürlüğüne sahip olmadığı kanıtlandı. %100 çalışıyor. Hayyam yıllar yıllar önce vefat ettiği için Fazıl üstadı içeri almak zorunda kaldılar. Ulan Hayyam! İçip içip yazdığın o atarlı dörtlüklerin günahlarını şimdi usta müzisyenler çekiyor iyi mi!..”




Hoşgeldiniz