Demirciler “Kılıç Kalkan Halk Oyunları” ile canlanıyor…


Toplam Okunma: 3180 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 09:03
Kategori: Haberler

Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki demirciler çarşısında uzun yıllar Osmanlı ordusu için üretilen kılıç, ok, gürz, balta, hançer, kama, mızrak, zırh, miğfer ve kalkan gibi silahlar şimdi turistler için üretiliyor… Her şey 1980′lerde “Bursa Kılıç Kalkan Halk Oyunları” ekibinin gemiyle gelen turistleri rıhtımda kılıç ve kalkanlarını şakırdatarak karşılaması ve de o turistlerin korkması (!) üzerine düzülen yayınlar yüzünden başladı. Ardından ne kılıç-kalkan ekibi kaldı; ne de Kılıç Kalkan Halk Oyunları…

Yıllar sonra Yeni Zelanda’dan Türkiye’ye gelen, ona buna el kol kol hareketi yapar gibi oynayan Haka Dansı oyuncularının görüntüleri boy boy yayınlandı. Sözkonusu haberlerde figürlerinin anlam açıklaması da ihmal edilmemişti:

Savaş hareketleri…

Konu bizimkilerin yansıtılmasında “barbarlık”, onlarınkinde ise “savaş dansı” olmuştu…

Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki demirciler çarşısında uzun yıllar Osmanlı ordusu için üretilen kılıç, ok, gürz, balta, hançer, kama, mızrak, zırh, miğfer ve kalkan gibi silahlar şimdi turistler için üretiliyor…

Akçasu Deresi’nin iki yakasına kurulu Demirciler Çarşısı’ndaki demirci ustaları, eskiden savaş alanlarında kullanılan silahları şimdi turistlerin memleketlerine dönerken yakınlarına ve arkadaşlarına hediye etmesi için yapıyorlar. Demircilik, 22 dükkandan sadece 5′inde çalışan ustalar tarafından yaşatılıyor. Babadan oğula miras kalarak günümüze kadar gelmiş.

Demirci ustası Kazım Madenoğlu şöyle diyor:

“Demirciler Çarşısı’nda 35 yıldır ateşin karşısında ter döküyoruz. Çekiç sesleri geçmişte savaşta kullanılacak silahlar için çıkıyordu. Şimdi ise hediyelik eşyalar için… 1924′lerde bu meslekten ekmek yiyenlerin sayısı 100′ü buluyordu. Şimdi sayımız 5′e düştü. O yıllarda Safranbolu Demirciler Çarşısı’nda hangi ürünler yapılıyorsa bugün de benzerleri, gelişmiş modelleri yapılabiliyor. Safranbolu’da demircilik daha uzun yıllar varlığını sürdürecek. Çünkü ilçedeki gündelik hayatın demirciye ihtiyacı var. Demirciler Çarşısı’nda yeterinden fazla bulanabilen el yapımı ürünler var. Turistler her türlü hediyelikleri buradan alabiliyor. Dedelerimiz Osmanlı ordusuna çeşitli silahlar üretmiş bu çarşıda. Bu mesleğin devamı olan biz torunları da şimdi bu silahlardan üretiyoruz. Çünkü turistler ürettiğimiz kılıç, ok, gürz, balta, hançer, kama, mızrak, zırh, miğfer ve kalkan gibi silahları hatıra olsun diye satın alıyor. Bu sayede varlığımızı da sürdürüyoruz. Tarihi evlerin yapımında kullanılan ve vazgeçilmez olan kapı kilidi, kapı göbeği, kapı tokmağı, kapı güllabı, kabara çivisi, menteşe, kapı ve pencere için gerekli bütün metal aksamları üretiyoruz. Ayrıca çevredeki köylerin ve köylülerin ihtiyacı olan tırpan, orak, kazma, kürek, balta ve tırmık gibi tarım aletlerini de üretiyoruz.”




Hoşgeldiniz