İTÜ TMDK Porte Akademik Dergisi’nin “Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları” Özel Sayısı’na davet…


Toplam Okunma: 3957 | En Son Okunma: 25.09.2024 - 03:00
Kategori: Haberler

İTÜ TMDK Porte Akademik dergisi bu sayısında etnomüzikolojiyle ilişkili disiplinlerarası çalışmalarda toplumsal cinsiyet odaklı çalışmalara yer veriyor. Temalar şöyle: Etnomüzikolojide toplumsal cinsiyet çalışmaları, arkeomüzikoloji ve toplumsal cinsiyet, çalgıbilimi ve toplumsal cinsiyet, performans kuramı çerçevesinde müzik ve toplumsal cinsiyet, queer kuramı ve müzik, popüler müzikler ve toplumsal cinsiyet, dans alanında toplumsal cinsiyet çalışmaları, tarihsel müzikoloji alanında toplumsal cinsiyet çalışmaları… Son yazı gönderimi 15 Şubat 2013…

İTÜ TMDK Porte Akademik Müzik ve Dans Araştırmaları Dergisi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Özel Sayısı

Müzik araştırmalarında toplumsal cinsiyet incelemeleri farklı bir çok disiplinle kesişen, çoklu kuramsal analizlere ihtiyaç duyan, ve toplumsal yaşama doğrudan müdahale etme kanallarına sahip bir alandır. 19. yy.da ortaya çıkan feminist hareket, 20. yy.’da dünyanın farklı bölgelerinde farklı zaman dilimlerinde ivme kazanmıştır. Toplumsal yapıları cinsiyetlerarası hiyerarşileri temel alarak çözümleyen bu hareket, kuramsal olarak çeşitli akademik disiplinler tarafından beslenmiştir. Bu noktada antropoloji disiplini ve feminist hareketin ilişkisi birbirlerini eylem ve kuram yönünden karşılıklı olarak zenginleştirmeleri açısından belirleyicidir. Öte yandan antropolojideki bu feminist/toplumsal cinsiyeti merkeze alan yaklaşımlar, antropolojiyi temel dayanaklarından biri olarak kabul eden etnomüzikoloji alanını da derinden etkilemiştir.

Etnomüzikolojinin odak noktası genel bir kavram olarak “Müzik”e ve dünyanın çeşitli yerlerindeki farklı müziklere dair kavramsallaştırmalardır. Bu yaklaşım, müzikleri kültürler tarafından biçimlendirilen, aynı zamanda da o kültürleri dönüştüren sembolik unsurlar olarak ele alır. Müziği kültür olarak ele alan araştırmalar topluma ve toplumun dinamiklerine dair derinlikli bir kavrayış geliştirmeyi gerektirir. Bu kavrayış ancak toplum ve kültürle ilgili yapısal-sembolik çalışmalar yapan sosyoloji, antropoloji, kültürel çalışmalar gibi diğer disiplinlerin kuram ve yöntemlerini de içselleştirerek, disiplinlerarası bir yaklaşımla geliştirilebilmektedir.

Günümüzde müzik ve toplumsal cinsiyet alanlarının kesişiminde çalışmalar yapan etnomüzikologların müziği yerleşik toplumsal yapıların ve cinsiyete dair düzenlemelerin bir yansıması ve bir belirleyeni olarak ele almaları gerektiği kabul görmektedir. Bu araştırmalar yoluyla bu yerleşik yapıların nasıl dönüştürülebileceğinin ipuçları da bulunabilecektir. Feminist hareket 19. yy.da kadınların kamusal alandaki varlıklarının tanınması talepleriyle yola çıkmış; 1970lerde “özel olan politiktir” şiarıyla en kişisel kabul edilen inanış ve kimlik oluşumlarının toplumsal olarak şekillendiğini ve mutlak olmadıklarını tartışmış; 2000lere gelindiğinde ise çerçevesini kimlik inşasına dair çalışmalar, erkeklik incelemeleri, queer çalışmaları ve performans kuramlarını da içerecek şekilde genişletmiştir. Tartışmalardaki bu değişim sosyal bilimler alanındaki ve dolayısıyla etnomüzikoloji alanındaki değişimlerle de paralel olarak sürdürülmüştür.

Porte Akademik’in bu sayısında etnomüzikolojiyle ilişkili disiplinlerarası çalışmalarda toplumsal cinsiyet odaklı çalışmalara yer verilecektir. Önerilen temel alt başlıklar aşağıdaki gibidir:

Etnomüzikolojide toplumsal cinsiyet çalışmaları
Arkeomüzikoloji ve toplumsal cinsiyet
Çalgıbilimi ve toplumsal cinsiyet
Performans kuramı çerçevesinde müzik ve toplumsal cinsiyet
Queer kuramı ve müzik
Popular müzikler ve toplumsal cinsiyet
Dans alanında toplumsal cinsiyet çalışmaları
Tarihsel müzikoloji alanında toplumsal cinsiyet çalışmaları

Bu başlıklar altında, çeviri yayın ve özgün yayınlar olmak üzere planlanan PORTE AKADEMİK Toplumsal Cinsiyet sayısı için makalelerin ve en fazla 250 kelimelik İngilizce özetlerinin en geç 15 Şubat 2013 tarihine kadar porteakademik@gmail.com adresine (Word belgesi olarak) gönderilmeleri gerekmektedir. Özgün yayınların daha önce yayınlanmamış olması gerekir ve fikirlerin sorumluluğu yazarlarına aittir. Çeviri yazılarda ise farklı dillerden Türkçe’ye çevrilen eserler metnin orijinal kopyasıyla birlikte gönderilmelidir.

ENGLISH:
Porte Akademik Journal of Music and Dance Research Special Issue on Gender Studies…

Gender studies in musical studies is a field of research on the crossroads of various disciplines, requiring multiple theoretical analysis, and having access to the opportunities to directly intervene the social life. The feminist movement, emerged in the 19th century, has gained acceleration in the 20th century, on different territories of the World, with different time spans. The movement has analyzed the social structures on the basis of sexual/gender hierarchies, and has been fed by diverse academic disciplines. The relation of anthropology and feminist movement is especially salient in the way they mutually enriched each other in terms of practice and theory. On the other hand, these gender-centered/feminist approaches in anthropology have deeply influenced the field of ethnomusicology, which recognizes anthropology as one of its main foundations.

What broadens the range of interests and methodologies of ethnomusicology is its focus on Music (as a general concept) and musics (as diverse conceptions about music all around the world) as a primary, symbolic component of culture, which is formed by the culture and at the same time, which shapes the culture itself. Studying music as culture requires a deeper understanding of the society, and its dynamics; which leads the researchers to adopt methods and theories developed by sociology, anthropology and folklore researches.

Today it is widely accepted that ethnomusicologists working on the relation between music and gender have to address the music as a mirror and as a determinant of established social and sexual norms; have to ask how music can be so active in the establishment and changing of these norms. Through these studies, the methods to transform these structures could be formulated. The Feminist movement in the 19th century was built upon the demands for the recognition of women’s identities as public actors; in 1970s emphasized the motto “personal is political”; and in 2000s has broadened its framework as to comprehend the studies on the construction of identities, studies on masculinities, queer studies, and performance theory; along with women’s studies. This broadening of the focus has been influenced by and in turn had had effects on the discussions in the realm of social sciences, and ethnomusicology.

In the following issue of Porte Akademik Journal, the articles published will be on interdisciplinary studies connected to ethnomusicology, focusing on gender-related issues. The suggested sub-topics are as follows:

Gender studies in ethnomusicology
Gender and Archaeomusicology
Organology and gender
Music and gender through performance theory
Queer theory and music
Gender and popular musics
Gender in dance studies
Gender studies in historical musicology

The translated articles or original papers under these sub-subjects for the PORTE AKADEMİK / ‘Organology’ issue should be submitted to the e-mail address

as a MS Word file, with its abstract (max. 250 words). The deadline for submission is February 15th, 2013. The original papers have not to be published before and the responsibility of the ideas belongs to its author. The articles translated from any language to Turkish, have to be sent along with the original copy of the text.




Hoşgeldiniz