Bulgaristan’ın “Çalga” müzik türüne AB’den bir milyon euro destek…


Toplam Okunma: 3957 | En Son Okunma: 27.09.2024 - 11:40
Kategori: Haberler

Bulgaristan müziğinin pop-folk / arabesk tarzındaki müzik türü; Türkçe ‘çalgı’ sözcüğünden türetilmiş “çalga – chalga”ya AB fonlarından bir milyon euro destekte bulunulacağı Bulgaristan Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde açıklandı ve tartışmalar başladı. Bulgar tiyatro yönetmeni Alexander Morfov, ”Dünyaya Bulgar kültürü olarak bunu mu göstereceğiz? Çalga müziğe parasal destek ”korkunç” bir olay”… Tiyatro ve sinema prodüktörü Tedy Moskov, ülkenin tiyatro, opera ve müzik çevrelerinden herkesi protestoya çağırdı…

Bulgaristan’ın arabesk müziği olarak da nitelenebilecek olan çalga, Bulgar müziğinin yanısıra Türk, Arap, Yunan ve diğer Balkan etkilerini pop müzikte sentezlemesiyle ortaya çıktı. Kimi çevrelerin aşırı müstehcen bulmasına karşın, Çalga türü Bulgaristan’ın yeni zenginleri ve gençler arasında sevilerek dinleniyor. Para, seks ve gangsterleri konu alan şarkılar, çoğunlukla yarı-çıplak kadın ve sarı saç/sakallı esmer erkek mankenler eşliğindeki kliplerle TV’lerde gösteriliyor.

AB yardımı; komünizmin çöküşünden sonra 1990′lı yıllarda hızla popülerleşen ‘çalga’ türünün arkasındaki ana müzik şirketi, Bulgaristan’da üç televizyon kanalı bulunan Payner Media’ya verilecek. Mali yardımın gerekçesi olarak Payner Media’nın ”hem Bulgaristan’da hem de uluslararası piyasalarda yüksek kalitede medya ve müzik ürünleri üreten öncü rolünü korumasının” amaçlandığı belirtiliyor.

Bulgaristan Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde AB fonlarına layık görülen projelerden biri olarak Payner Media’nın adının geçtiğini öğrenen Bulgar kültür çevreleri tepki gösterdi.

Bulgar tiyatro yönetmeni Alexander Morfov, ”Dünyaya Bulgar kültürü olarak bunu mu göstereceğiz?” diye sorarak, Çalga müziğe parasal desteğin ”korkunç” olduğunu açıkladı.

Tiyatro ve sinema prodüktörü Tedy Moskov, ülkenin tiyatro, opera ve müzik çevrelerinden herkesi protestoya çağırdı.

Ancak Bulgar hükümetinin Avrupa fonlarından sorumlu bakanı Tomislav Donçev, bir radyoya verdiği mülakatta, ”resmi çerçevede herşeyin doğru biçimde yapıldığını” belirtti. Bakan Donçev, bir müzik şirketinin ülke ekonomisini hangi açılardan daha rekabetçi kılacağını tekrar değerlendireceklerini vadederek eleştirileri yatıştırmaya çalıştı.
AB’nin verdiği fonlar, Bulgar ekonomisini daha rekabetçi kılmayı hedefliyor.




Hoşgeldiniz