“Cumhurbaşkanlığı Türk Müziği Korosu” fikri öncü yazarları… (*)


Toplam Okunma: 4404 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 09:20
Kategori: Fikir Yazıları, Konserler, Yazarlarımız: A.Sarı

Yıl 1992, Yer: İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu. Koro Şefi: Dr. Teoman Önaldı… Birkaç sanatçı arkadaşla aramızda söyleşiyor, şakalaşı- yorduk. Diyorduk ki: “Atatürk zamanında Türk müziği topluluğu, Riyaset-i Cumhur Fasıl Heyeti vardı. Şimdi yok… Duyduğumuza göre Cumhur- başkanlığı’na bağlı olarak geleneksel Türk müziği topluluğu kurulacakmış. Başına atanacak şef isimleri arasında Teoman hocanın ismi ağır basıyormuş.” … Söylenti sanatçılar arasında öyle bir yayıldı, hatta dedikoduya dönüştü ki, kendi çıkardığımız laflara nerdeyse kendimiz bile inanacaktık… Durum, gençliğin yerinde duramamazlığı, fakat öte yandan da bir gerçeğin dile gelmesiydi… Şaka bir yana; Musiki Dergisi’nin 10 Kasım 2008 tarihli sayfasında henüz hiç kimse yazmamış iken yazdık ve dedik ki:

“Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası var da, Cumhurbaşkanlığı Geleneksel Türk Müziği Orkestrası neden yok?.. Müzikle az-biraz düşünsel anlamda ilgilenenler Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı orkestrasının neden sadece Batı müziği alanında tek müzik temsilcisi olduğunu, neden günümüzde -Atatürk zamanında olduğu gibi- muadili bir GTM orkestrası olmadığı sorusunu kendi kendilerine sormuşlardır… Bu soruda hiç de haksız sayılmazlar. Çünkü Atatürk zamanında düşünülmüş ve de uygulanmış iken, Riyaset-i Cumhur Fasıl Heyeti, Ata’nın vefatının ardından giderek işlevsizleştirilmiş ve sonunda kapatılmıştır… Günümüz koşullarında gerek çoksesli, gerek teksesli müzik yapan ve içinde Türk çalgılarının çağdaş anlamda sanat icra ettiği geleneksel Türk müziğinin dünyaya açılan bir penceresi olma yolunda bir Cumhurbaşkanlığı Geleneksel Türk Müziği Orkestrası hayal ediyoruz…”(1)

Dr. Ayhan Sarı’nın 10 Kasım 2008 tarihli bu yazısından 1.5 yıl sonra 14 Nisan 2010’da Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta(2), üç yıl sonra 16 Aralık 2011’de Yrd.Doç.Dr. Göktan Ay(3) yazdı.

Mayıs 2012’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan telefonla arandık. “Riyaset-i Cumhur İnce Saz Heyeti’nden Cumhurbaşkanlığı Geleneksel Türk Müziği Orkestrası’na…” başlıklı yazımızın kopyası istendi. Gönderdik. Sözlü olarak telefonda teşekkür edildi.

Sonra haberi aldık ki “İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu”, “Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu”na dönüştürülmüş.

Fikir yazımızın sonucu; yazdığımız, mesleki tecrübemiz ve geleneksel Türk müziğinin gelecekteki meftunu düşüncesine mücehhez olarak istediğimiz, hayal ettiğimiz gibi olmasa da mutlu olduk. Koroyu bu onurlu görevleri için bir kez daha tebrik ediyoruz.

Geleneksel müziğimizin Cumhurbaşkanlığı katında temsili açısından 70 yıl sonra bir adım atılmıştı.

Hüseyin Saadettin Arel’in (1881-1955) 1940’larda söylediği “Türk musikisinin gelecekteki haline meftunum” sözünü hatırladık.

* * *
12 Ekim 2012 günü 28439 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak ismi resmen “Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu”na dönüştürülen eski İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu yeni ismiyle ilk büyük konserini 18 Ocak 2012 akşamı Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, unutulan bir “devlet geleneğinin” 75 yıl (**) aradan sonra Çankaya Köşkü’ne dönüş öyküsünü anlatıyor:

“Türkiye Doğu ile Batı arasında geçiş noktasıdır. Batı müziği Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından temsil edilegelirken, Türk musikisi Atatürk’ün vefatının ardından ihmal edilmiştir. “İncesaz Heyeti”nin Çankaya Köşkü bünyesine dönüşü bir hakkın iadesidir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk musikisinin 75 yıl aradan sonra (2012’de) yeniden Cumhurbaşkanlığı’nın çatısı altına alınması talimatını verdi. Çankaya’nın yeni “İncesaz Heyeti”nin seçimi noktasında, başta Türk Musikisi Vakfı ile Kültür Konseyi Derneği olmak üzere ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alındı. 1975’ten bu yana faaliyet gösteren İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun faaliyetlerini bundan böyle “Cumhurbaşkanlığı” imzasını taşıyarak sürdürmesi kararlaştırıldı. Yeni ismiyle “Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu” ilk konserini 18 Ocak 2013 Cuma akşamı Çankaya Köşkü’nün büyük davet salonunda verecek.”

Koro, ilk konserinde –ayrıntıları verilmeyen- repertuara göre Padişah 3. Selim’in “Şehnaz şarkısı”nın yanı sıra Gazi Giray Han’ın “Mahur Ağır Düyek” peşrevini, Itri, Dede Efendi ve Münir Nurettin Selçuk gibi üstadların eserlerini seslendirecek.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İkametgâhı Çankaya Köşkü’nde 18 Ocak 2013 tarihinde gerçekleşecek konserde konunun fikir öncüsü yazarları gözden kaçmış.

Unutulmuş…

Olsun, biz hatırlatmak istedik…

(14 Ocak 2013)
_________________________
(*) Dr. Ayhan Sarı

(**) Riyaset-i Cumhur Fasıl Heyeti’nin resmi kapanış tarihi olarak 2013′de her ne kadar Atatürk’ün vefat tarihi (2013-1938=75) işaret edilerek “75 yıl” rakamı kullanılsa da, Riyaset-i Cumhur Fasıl Heyeti resmi olarak hangi tarihte lağvedilmiştir?..

(1) Dr. Ayhan Sarı, “Riyaset-i Cumhur İnce Saz Heyeti’nden Cumhurbaşkanlığı Geleneksel Türk Müziği Orkestrası’na…” 10 Kasım 2008 Musiki Dergisi,
http://www.musikidergisi.net/?p=717

(2) Prof.Dr. Ahmet Rasim Kocausta “Bu Musikiye bir “Cumhurbaşkanlığı Fasıl Heyeti” yakışmaz mı hiç?..” 14 Nisan 2010, Ahmet Resim Kocausta web sitesi, http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2010/04/14/yazilar/tip-yazilari/bu-musikiye-bir-cumhurbaskanligi-fasil-heyeti-yakismaz-mi-hic/

(3) Yrd.Doç.Dr. Göktan Ay “Cumhurbaşkanlığı Türk Müziği Orkestrası ve Solistleri; “Hayaldi, gerçek olacak mı?”, 16 Aralık 2011 Musiki Dergisi,
http://www.musikidergisi.net/?p=2006




Hoşgeldiniz