İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’na dönüştürüldü….


Toplam Okunma: 3551 | En Son Okunma: 19.11.2024 - 10:06
Kategori: Haberler

Yıllar önce (10 Kasım 2008) Sn. Ayhan Sarı’nın (http://www.musikidergisi.net/?p=717)  “Atatürk zamanında vardı da şimdi neden yok?” içerikli yazısını yayınlamıştık. Şimdi gerçekleşti… Resmi Gazete’de dün (12 Ekim 2012) yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın doğrudan merkeze bağlı taşra kuruluşu İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü‘nün adı “Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu” Müdürlüğü olarak değiştirildi*…

Ad değişikliği Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talebi üzerine kararlaştırıldı. Bu, İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu için onur verici bir gelişme idi.

Gelen ilk tepkiler arasında “Tamamen klasik anlayışa göre kurulmuş, çalışma ve icra şekli oturuşmuş / yerleşmiş klasik bir koro yerine; çalgılarıyla / sesiyle geleneksel müziğimizin dünyaya açılan yüzüne öncülük eden ekseni yeniden belirlenmiş bir orkestra / koro kurulabileceği” de vardı…

Şimdi 1828′den (Muzıka-yı Humayun) Cumhuriyet’e, Cumhuriyetten günümüze Türk-Batı ikileminin devam ettiği sorusu akla geldi. Çünkü bir yanda “batı müziğini” temsil eden “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, diğer yanda ise “klasik Türk müziğini” temsil eden Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu” görüntüsü hasıl oldu…

Birçok geleneksel Türk müziği uğraşanı ve meraklısının uygulamayı benimsediğini de eklemek gerek.

Sözkonusu dönüşümün dayanağının -Ayhan Sarı’nın Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu dönüşümü uygulamasından dört yıl önce dergimizde yayınlanan yazısında da belirtildiği gibi- Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı zamanında Riyaset-i Cumhur Fasıl Heyeti ve Riyaset-i Cumhur Senfoni Orkestrası şeklinde iki müzik topluluğunun bulunması” olduğu anlaşılıyor.

* * *

İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’na dönüştürülmesinin Resmi Gazete’de yayınlanan kararını Resmi Gazete’den olduğu gibi aktarıyoruz:

12 Ekim 2012 CUMA
Sayı : 28439
Karar Sayısı : 2012/3806

Kültür ve Turizm Bakanlığının doğrudan merkeze bağlı taşra kuruluşu olan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğünün adının Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü olarak değiştirilmesi; adı geçen Bakanlığın 2/10/2012 tarihli ve 210404 sayılı yazısı üzerine, 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin (d) bendine göre, Bakanlar Kurulu’nca 4/10/2012 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GÜL-CUMHURBAŞKANI, Recep Tayyip ERDOĞAN-Başbakan, B. ARINÇ-Başbakan Yardımcısı, A. BABACAN-Başbakan Yardımcısı, B. ATALAY-Başbakan Yardımcısı, B. BOZDAĞ-Başbakan Yardımcısı, S. ERGİN-Adalet Bakanı, F. ŞAHİN-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, E. BAĞIŞ-Avrupa Birliği Bakanı Bilim, N. ERGÜN-Sanayi ve Teknoloji Bakanı, F. ÇELİK-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, E. BAYRAKTAR-Çevre ve Şehircilik Bakanı, A. DAVUTOĞLU-Dışişleri Bakanı, A. DAVUTOĞLU-Ekonomi Bakanı V., T. YILDIZ-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, S. KILIÇ-Gençlik ve Spor Bakanı, M. M. EKER-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, H. YAZICI-Gümrük ve Ticaret Bakanı, İ. N. ŞAHİN-İçişleri Bakanı, C. YILMAZ-Kalkınma Bakanı, F. ÇELİK-Kültür ve Turizm Bakanı V., M. ŞİMŞEK-Maliye Bakanı, Ö. DİNÇER-Milli Eğitim Bakanı, İ. YILMAZ-Milli Savunma Bakanı, V. EROĞLU-Orman ve Su İşleri Bakanı, R. AKDAĞ-Sağlık Bakanı, B. YILDIRIM-Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı
__________________________________________
(*) Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası kısa tarihçesi ve bağlı olduğu kurum:
“…1826′da Osmanlı padişahı II. Mahmut devrinde İstanbul’da batılı bir bando oluşturmak düşüncesiyle Mızıka-ı Hümayun adı ile kurulan topluluk, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın temelini oluşturur. Mızıka’ı Humayun 1924’te Atatürk’ün isteği ile Ankara’ya taşındı ve 1932’de Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası adını alarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak hizmetlerine devam etti. 1957 yılında Orkestranın Özel Kuruluş Yasası çıktı ve Riyaset-i Cumhur Senfoni Orkestrası adını aldı. Orkestra, çalışmalarını günümüzde -diğer senfoni orkestraları, korolar ve topluluklar gibi- Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel müdürlüğü’ne bağlı olarak sürdürmektedir.




Hoşgeldiniz