Ekim 2012 geleneksel müzik konserlerinden…


Toplam Okunma: 3361 | En Son Okunma: 19.11.2024 - 20:23
Kategori: Konserler

İlk konser 14 Ekim’de “Sercan Halili ile Hotel İstanbul” Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde; ardından 16 Ekim’de CRR Türk Müziği Topluluğu’nun CRR sahnesinde vereceği (Kurban) Bayram konseri geliyor. Ve İstanbul’lu Cafe Aman Topluluğu’nun Selanik Womex Globalkan sahnesindeki konseri 19 Ekim’de… Hepsi de yakın kültürel coğrafyamızın müziğinin ortak özelliğini taşıyor…

“Sercan Halili ile Hotel İstanbul Konserleri”
Klasik Kemençe: Sercan Halili
Ud: Erdem Şentürk
Kanun: Serkan Mesut Halili
Ritm: Yaman Hadi & Gurur Nar
Tuşlu Çalgılar: Erman Türkeli
Konuk Sanatçı: Veysel Dalsaldı
Tarih: 14 Ekim 2012 Pazar
Yer: Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi
Adres: İçmeler mh. Aydınlı yolu cad. Tuzla
Saat: 20.00

* * *

CRR Türk Müziği Topluluğu Bayram Konseri
Yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Tarih: 16 Ekim 2012
Saat: 20:00
Adres: Darülbedayi Caddesi - Harbiye Şişli / İstanbul - 80200
Sanat Yönetmeni / Şef: Veysel Dalsaldı
Solistler: Çiğdem Yarkın, Gül Yazıcı, İlhan Yazıcı, Atakan Akdaş, Yaprak Sayar
Klasik Kemençe: Sercan Halili
Tanbur: Hakan Talu
Kanun: Serkan Mesut Halili
Çello: Özgür Özgüler
Ritm: Ferruh Yarkın
Ritm: Fahrettin Yarkın
Bayram Konseri “Bayramın Hatırlattıkları”
CRR Türk Müziği Topluluğu “Bayramın Hatırlattıkları” başlıklı bayram konserinde bayramın yukarıda saydığımız bütün özelliklerinin yanında “birleştirici” havasını da düşünerek Türk Müziğinin yakın dönem bestecilerinin eserlerinden oluşturduğu bir repertuarla seyircileri geçmiş bayramlara doğru bir yolculuğa çıkarmayı amaçlıyor.
Küçüklere tatlı bir hediye, büyüklere güzel bir anı şeklinde düşünülen bu konserde topluluk Sadettin Kaynak, Selâhattin Pınar, Osman Nihat Akın, Cevdet Çağla gibi bestecilerin eserlerini seslendirerek bir yerde bu bestecilere de bir bayram hediyesi gönderiyor.

* * *
Cafe Aman İstanbul Topluluğu Selanik Womex Sahnesinde…
Solistler: Stelyo Berber, Pelin Suer
Orkestra
Buzuki: Dimitris Lappas
Kanun: Serkan Mesut Halili
Ud: Erdem Şentürk
Ritm: Ersin Killik
Klasik Kemençe: Sercan Halili
Gitar: Hakan Kuralay
Bas: Nezen Özsarı


Cafe Aman İstanbul Topluluğu

Topluluğun solisti Stelyo Berber’den:
İstanbul’un örtüsünü azıcık kaldırsak altından bu müzik çıkar. Esrimenin, içkinin, aşkın, tutkunun, dansın şarkıları rembetikolar… İhanet ettiğimiz bir ortak kültürün müziği.
Café Aman İstanbul bu yılın başında çıkardıkları albümleri Fasl-ı Rembetiko ile sanki bir zaman tünelinden çıkageldiler. Söyledikleri şarkılardan, giysilerine, sahne performanslarına sanki kaybettiğimiz şeyleri bize hatırlatmak ister gibiler. Gelenekten ortaya çıkmışlar ve oradan besleniyorlar. Biraz zaman ayırıp müzikleri eşliğinde sayfalarda gezinebilirsiniz. Bizim burada kendilerine yer vermek isteyişimizin nedeni ise yakın zamanda Ekim ayında Selanik’te gerçekleştirilecek olan ve müzik dünyasının en önemli network etkinliklerinden biri olan Womex’te yüzlerce başvuru arasından Globalkan Showcase’ine seçilmiş olmaları…

Cafe Aman Topluluğu’nun solisti Stelyo Berber’e sorular:

Womex ve Club Globalkan’dan nasıl haberdar oldunuz?
Booking ajansımız Charmenko’yla tanıştığımız dönemde, onların da teşvikiyle başvurmaya karar verdik. Bu arada yaptığımız müzik tarzının Rembetiko olması, bu sene Womex’in ilk defa Selanik’te yapılacak olması bizleri daha da iştahlandırdı açıkçası. Nitekim talebimizin onca başvuru içinden kabul görmesi düşüncelerimizin doğru yönde olduğunu ve konseptimizin de uygun olduğunu gösteriyor.

Womex sizin için ne ifade ediyor? Showcase’den beklentileriniz neler?
Uluslararası düzeyde seyreden ve tüm etnik müzik camiasının yakından takip ettiği bir müzik sahnesi olan Womex’e kabul edilmiş olmanın bizim gibi yeni bir grup için çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Müzik piyasasının her zamandan çok ticarileştiği günümüzde, dünya etnik müzik sektörünü müzisyen-organizatör-prodüktör ekseninde bir araya getiren fuar, dünya çapında bir organizasyon olması dışında, müzik sektörünün nerdeyse tamamını esir alan popüler işler dışındaki etnik müzik gruplarına kendilerini tanıtma fırsatını veriyor olması en büyük ayrıcalığı.
Bu bağlamda bizlere de dünyadaki farklı gurupları izleme ve tanıma fırsatı sunması dışında, kendi çalışmamızı birebir canlı bir performansla sunabilecek olmamızı çok önemli bir fırsat olarak değerlendiriyorum. Alternatif bir şeyler sunmaktan ve çoğu zaman müzikten de uzak, sadece satış ve popüler olma odaklı çalışmaların yarattığı popüler kirliliğe bir cevap olduğunu düşündüğüm organizasyonun, bu kaygılardan uzak gerçek müziği arayanların buluşacağı bir ortam olmasını temenni ediyorum.

Nasıl hazırlıklar yapıyorsunuz? Womex sürecinde sizi en çok heyecanlandıran şey nedir?
Çalışmalarını bir müzik atölyesi mantığıyla sürdüren Cafe Aman İstanbul, Fasl-ı Rembetiko konseptiyle eski semai veya amane kahvehanelerindeki müzikal geleneği tekrar gündeme getirip yaşatmayı hedeflemektedir. Bunu doğaçlama müzik ve dans eşliğinde gerçekleştirirken, günümüzde ağırlıkta kurgulanmış çalışmalara alternatif bir sunum olduğunu düşünüyoruz. Özgün çalışmamızı yaptığımız müzikle bağlantılı olarak tarihte önemli bir yere sahip olan Selanik’te sunacak olmamız bizleri özellikle heyecanlandıran bir durum.




Hoşgeldiniz