Çalgı yapımcılarının hocası Cafer Açın aramızdan ayrıldı…
Toplam Okunma: 6686 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 09:37
Türk müziğinin en önemli çalgı yapımcılarından İTÜ TMDK ilk öğreticilerinden, Çalgı Yapım Bölümü kurucusu ve yıllarca başkanlığını yapmış, Türkiye’de akademik çalgı yapımcılığının temelini atmış, hocaların hocası, emekli öğretim görevlisi Cafer Açın (1939) tatilini geçirdiği Tekirdağ Yenice Köyü’nde geçirdiği rahatsızlık üzerine kaldırıldığı Tekirdağ Devlet Hastanesi’nde 20 gündür devam eden yoğun bakım tedavisi sırasında bu sabah (04 Eylül 2012) aramızdan ayrıldı. Cafer Açın 06.09.2012 Perşembe günü saat 11.00’de Maçka İTÜ TMDK’da düzenlenecek törenin ardından Şişli/Teşvikiye Camii’nde öğle namazını müteakiben kılınacak cenaze namazı sonrasında Ulus Mezarlığı’nda toprağa verilecek…
Cafer Açın (*)
30 Ağustos 1939 yılında Ankara’da dünyaya gelmiş, Üsküp’lü Sefer Bey ve Ankara’lı Emine Hanımın oğullarıdır. Zehra Hanım’la evli olan Açın, üç çocuk babasıdır. Çocukları Dilek, Sefer Yücel ve Serdar’dır. Levent Okay ile evli olan kızından Tahsin Berk Okay adında bir torunu, bir de Gülgün ile evli oğlu Yücel’den Yusuf Arman Açın adında ikinci torunu vardır.
Sanat çalışmalarına 5-6 yaşlarında baslayan Açın, 11 yasında ilk minyatür Enstrüman sergisini Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi sergi salonunda açmıştır. Bu sergi Milli Eğitim Bakanlığı önderliğinde açılmış ve büyük ilgi uyandırmıştır.
Eğitimini Ankara’da sürdürmüs, Teknik Öğretmen Okulunun Enstrüman ( Müzik Aletleri) Yapım Bölümüne devam etmis, Bölümün 1957 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’na nakledilmesi üzerine eğitimini orada tamamlamıstır. Ankara Devlet Konservatuarında Enstrüman Bilimi ve Yapımı dallarında Mithat Arman, bahri Yakut, İbrahim Sakarya, M.R.Gazimihal gibi kıymetli Türk hocalarından ve ayrıca dünyaca ünlü iki hocadan Prof.Christian Schertel ( Alman) ve Etienne Vatelot ( Fransız) dan, büyük ölçüde yararlanmıstır.
Hocalarının yakın ilgisi Açın’ın mesleğinde daha iyi yetismesini sağlamıs, en büyük ilgi ve desteği Mithat Arman hocasından gören Açın, bütün hocalarını minnet ve şükranla anmaktadır.
Güzel sanatların her dalıyla uğraşmış, siir, beste ve resim çalısmaları yapmış, çizmiş ve uygulamış olduğu yüzlerce desen ve motifler enstrüman süsleme sanatında yeni bir ekolün gelismesini sağlamıştır. Türk Folkloru üzerine uzun yıllar araştırmalar yapmış, birçok sergiler açmış, konferanslar vermiş, ulusal ve uluslar arası kongrelere, kurultaylara ve sempozyumlara katılmış, bildiriler sunmuş, makaleler yayınlamış, kendi dalında birçok uluslararası yarışmada ülkemizi başarı ile temsil etmiştir.
Kendi imkanlarıyla kurslar açmış, yüzlerce enstrüman yapım sanatçısı yetiştirmiş, yakın zamana kadar yurdumuzda yabancılar tarafından yapılmakta olan enstrümanlarımızın tamamen Türk sanatçıları tarafından yapılmasını sağlamış, 1976 yılında İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarına da Enstrüman Yapım Bölümünü kurmuştur.
Birçok Türk Enstrümanında gelişmeler yapmış, standartlarını, plan ve projelerini, perde aralıklarını, frekanslarını, ses sahalarını, denge ve oranlarını, gerilim ve basınçlarını tespit etmis, Enstrüman Bilimi ve yapımıyla ilgili birçok kitap yazmış ve yayınlamıştır. Aynı konularla ilgili birçok kitap da yayınlanma sırası beklemektedir. UNESCO tarafından hazırlanan Dünya Müzik Tarihine Geleneksel Türk Sazlarının Tarihçesi ve Tanıtımı bölümü yazmıştır.
30 kadar tek sesli ve çok sesli Türk Müziği bestesi yapmıs, Mut, Çağlar ve Yaren gibi sazları gerçekleştirmiş, ilk 4 yeni Türk Piyanosunun yapımında bulunmuş, Türk Musikisi Piyanosunun Plan ve Projelerini hazırlamış ve yapım safhasına getirmiştir.
Bulunduğu görevler:
1962 yılında vatani görevinin hitamında Ankara Devlet Konservatuarı’na Piyano Asistanı olarak atanmış, bilahare görevini uzman olarak sürdürmüsş 1976 yılında İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuarına Öğretim Üyesi ve Enstrüman Yapım Bölüm Başkanı olarak atanmıştır. 12 yıl bu görevini sürdürmüş ve 1988 yılından beri de Ana Sanat Dalı Başkanlığı görevini sürdürmüş olan Cafer Açın, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuarından 15 Ekim 2003 tarihinde kendi isteği ile emekli olmuştur.
UNESCO tarafından hazırlanan “Dünya Müzik Tarihi” ve TRT tarafından hazırlanan “Türk Müziği Tarihi’nde” biyografisine yer verilmiştir.
___________________________
(*) Kendi kaleminden