Heybeliada’da Mehtap Faslı…
Toplam Okunma: 5308 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 16:17
Heybeliada Gönüllüleri Derneği, Türk Musikisi Vakfı, Çamlıca Kültür ve Yardım Vakfı ve Adalar Belediyesi’nin ortaklaşa düzenledikleri Mehtap Faslı bu yıl(*) yine katılımcıların hayatlarında hoş anılar bırakmaya aday görünüyor. Etkinlik 4 Temmuz 2012 Çarşamba akşamı saat 20.30’da Heybeliada İskele Meydanı’nda buluşma ile başlayacak. Gidiş izleyiciden, dönüş “Bostancı’ya ve diğer adalara” etkinlik sahiplerinden…
İstanbul Fasıl Topluluğu’nun yapacağı Mehtap Faslı’nın mekânı, geçen yıl olduğu gibi bu defa da Heybeliada Çam Limanı.
Uygulama Programı:
4 Temmuz 2012 Çarşamba 20.30
Heybeliada İskele Meydanı’nda buluşma…
21.03
Çam Limanı yolunda doğacak mehtabın izlenmesi…
İsteyenler yürüyerek, isteyenler faytonla Çam Limanı’na varış…
21.45
Mehtap altında peşreviyle, ağır aksağıyla, taksimiyle, gazeliyle ve saz semaisiyle gerçek bir fasıl…
Türk Müziği’nin önde gelen genç kuşak solistlerinden şarkılar…
Berat Kandili ilahileri
İlâhiler ve ustalık gerektiren “perde kaldırma” adlı ilginç ses gösterisi…
Dönüş ücretsiz
Konser sonunda Çam Limanı’ndan kalkan motorlarla Bostancı’ya ve diğer adalara ücretsiz dönülebilecek.
Mehtap Faslı’na katılım için herhangi bir ücret ödemek gerekmiyor. Program, Heybeliada Gönüllüleri Derneği, Türk Musikisi Vakfı, Çamlıca Kültür ve Yardım Vakfı ve Adalar Belediyesi’nin İstanbul halkına sunduğu bir kültür hizmeti…
Eski Mehtap Alemleri hakkında bir anekdot…
“…Fakat temmuz ya da ağustos aylarının hangi günlerinde mehtaba çıkılacağı, sazlı sözlü deniz âlemlerinin ne zaman yapılacağı, başka faktörleri de devreye sokardı. Çünkü bulutsuz ve saf mehtaplı bir gece istendiği gibi, mehtaba çıkılan geceye başka bir saz âleminin de rastlamaması gerekirdi. Böyle bir durum, yani aynı gecede birbirinin seslerini bozabilecek ve sazı takip edecek kayıklarla sandal kafilesini birbirinden ayıracak iki saz takımının Boğaz’daki varlığı bir ‘skandal’ sayılırdı. Neden, derseniz; bu gecelerin sahipleri vardı. Mehtaplı bir gecedeki saz âlemini düzenleyen, zaten bütün Boğaziçi’ne karşı bir sorumluluk üstlenmiş olduğunu bilirdi…
Kayıklarla mehtaba çıkarılacak saz heyetinde kimlerin yer alacağı önemli olup, su saz heyetinin geçmiş mehtaplarda, hele de o yılın daha önceki mehtaplarında müzik icra edenlerden aşağı kalmaması gerekirdi…
Pekiyi; nasıl olurdu da, dönemin ‘sansürlü’ gazeteleri bu tür bir haberi veremedikleri halde, temmuzun ya da ağustos veya eylülün, ‘Arabî 13, 14 ya da 15′ine’ denk düşen gecesinde, mehtaba çıkılacağını bütün İstanbul öğrenirdi?.. Evet efendim, sadece Boğaziçi köylerinin ahalisi değil, bütün İstanbul bilirdi o geceyi!.. Çünkü Hem Şirket-i Hayriye vapurlarında mevzu ağızdan ağza yayılır hem de kira kayıkçılarının, ekmek parası adına yürüttükleri fısıltı gazetesi faaliyeti etkili sonuçlar verirdi…”(1)
___________________________________
(*) Geçen yıl 15 Temmuz 2011’de düzenlenmişti.
İlgili haber yazısı için bkz:
http://www.musikidergisi.net/?p=1874
(1) Abdülhak Şinasi Hisar (1887-1963), ‘Boğaziçi Mehtapları’, 1942