İTÜ Rektör seçimleri ve TMDK… Göktan Ay


Toplam Okunma: 5267 | En Son Okunma: 19.11.2024 - 22:23
Kategori: Fikir Yazıları

Zaman su gibi akıp geçti… 4 yıl sonrasında 14-16 Haziran 2012 arası yapılacak rektörlük seçimleri için aday adayları tanıtım programlarını yaptılar. Aday olmak cesaret ve kadro işi… Demokratik bir şekilde düşündüklerinizi, kurumunuzu daha ileri seviyeye getirmek için projelerinizi ortaya koyuyorsunuz… Yöntem şöyle işliyor: Üniversite içinde yapılan seçimde en yüksek oy alan 6 aday YÖK’e gönderiliyor, YÖK incelemeleriyle sayıyı 3’e indiriyor ve Sn. Cumhurbaşkanı rektörü belirliyor…

Atama yapıldıktan sonra, gruplaşmalar geride bırakılıyor, bütün destek Rektör’e verilerek, kurumdaki çalışmalar devam ediyor… Çünkü, öğretim elemanları “önemli olanın kurumlar” olduğu bilincinde ve “idarecilerin; kadrosu güçlü, güvenilir, sevilen, saygı duyulan, birilerini ötekileştirmeyen, despot değil sevecen olan, çalışanı öne çıkaran, üretime ağırlık veren, kurumu iyi temsil den, çalışanına eşit davranan, sorun çıkarmayan bir yönetim olması”nı istiyorlar… Hep yazıyoruz “kurumlar kalıcı, kişiler ve görevler geçicidir” diye. Önemli olan idareci olarak kurum içinde yaptıklarınızla iz bırakmış olmak, görev bitince de kurum içinde rahatça dolaşır ve saygın olmaktır…

Bugün sayısı 35’e ulaşan konservatuarlar*, 30’a ulaşan Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri, 14 Güzel Sanatlar Fakültesi, 3 Sahne ve Tasarım Fakültesi, 2 Sanat ve Tasarım Fakültesi üniversiteler bünyesinde faaliyettedir.** Dolayısı ile bu kurumlar Sn. Rektörlerden; işleyiş, yöntem, araç-gereç, bina, akademik yükseltmeler, Ales, Üds v.b. konularda “pozitif ayrımcılık” beklemektedirler. Çünkü; “Ales ve Üds, sanatçılara kanun/keman çaldırmamakta, dans, bale yaptırmamaktadır…” Kısaca; YÖK ve üniversiteler, üniversitelerin geçerli bazı kurallarını sanat kurumları için farklılaştırmak zorundadırlar… Çünkü;

“Bir sanatkar için çok hayati 2 husus söz konusudur:
1/Sanatını layıkıyla temsil etmesine olanak tanıyacak ölçüde huzurlu ve
2/sanatçı “egosunu” incitmeyecek bir iş ortamı.

Kendisini tamamiyle sanatına verebileceği bir huzuru elde edemediği ve haksızlığa uğradığı düşüncesinin zihinde sanatçı egosunu sürekli kemirdiği bir ortamda, kimse sanatkarın “kalmasını” beklememelidir.”***

Elbette konu “insan” ve “eğitim” dir ve her meslek içinde geçerlidir…Ancak, “sanatçılığın”da en büyük sınavının “yetenek” olduğunu kabul etmek gerekir. O nedenle diğer alandaki öğretim elemanlarının da konuya bu şekilde bakmaları, YÖK’ün ve Rektörlerin uygulamada ellerini rahatlatacaktır…Zaten, bir sanat ve spor dalı ile uğraşan öğretim elemanları aynı görüştedirler. O halde, hızla üniversitelerimizdeki öğretim elemanlarını ve öğrencilerini bir sanat/spor dalı ile buluşturmak bizlerin görevi olmalıdır.

“Kuran-ı Kerim’in asıl konusu insandır. Yüce Allah kitabında insanı muhatap alır ve insanlardan seçtiği peygamberlerini insana gönderir. İnsan kelimesi Kuran-ı Kerim’de 63 defa geçer. Ademoğlu (insanoğlu) kelimesi 6 defa, insanlar kelimesi 240 defa geçer. İlk inen 5 ayette -Alak Suresi- insan kelimesi iki defa geçer. Çok manidardır ki Kuran-ı Kerim’de inen ilk 5 ayette adlandırılan ilk cisim ‘kalem’dir. Yine bu ilk 5 ayette Yüce Allah 4 sıfatını anlatır. Ben Rabbım, ben en cömertim, ben yaratanım, ben öğretenim buyurur. Bunların yanında da insanın anne rahmindeki, ‘alak-kan pıhtısı’ halinden bahseder. İnsana, insanla ilgili olana, insanın hammaddesine işaret edilir. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) belleğine işlenen ilk 5 ayet, daha başta bu yüce kitabın derdinin ‘insan’ olduğunu gösterir.

…Dini, biz uhrevi ve ahirete ait yönleriyle hep hatırladık. Yüce Rabbimizle ilgili hukuka dikkat ettik. Secdeyi ihmal etmedik. Hacca koştuk. Teheccüde kalktık. Duha namazını ihmal etmedik. İstihareyi işlerimizde manevi bir göz kabul ettik. Kandillerde dükkânımızı süsledik. Bütün bunları iyi ki de yaptık. Doğru yaptık. Çünkü bunların hiçbiri ihmal edilmemelidir. Ama bizler, insanı ihmal ettik. İnsanı kazanamadık. İnsanı önemsemedik. İnsani bakışı basite indirgedik. İnsanın yakınlarını öteledik. İnsanın Allah için yaşadığını bildik ama Yüce Rabbin kâinatı insan için yarattığını pek düşünmedik. Bizim problemimiz insani ve insani olanı yeniden inşa etmektir. Her mümini, bir insan bilip bir Kutsal gibi dokunulmaz bilip yüceltemedik. İnsanın bu kadar değerli olabileceğini, vahyin çekirdeğini oluşturabileceğini düşünemedik. Rabbine eğilmiş bir vücudun bütün cehennem ateşini söndürecek kadar asil olabileceğini düşünemedik.” ****

Bakınız Johann Gottfried Seume ne demiş;
“Kalplerdeki fazilet müzikle yeşerir.
Neş’e vardır şarkı söylenen yerde;
Korku yoktur
İnanılan her yerde;
Şarkı olan yerde
Fenalık kalmaz;
Kötü kimselerin
Müziği olmaz.”

Rektör aday adaylarımıza başarılar diliyor, göndermek nezaketinde bulundukları projeleri için teşekkür ediyor, TMDK ‘nın İTÜ ile özdeşleştiğini görmekten mutluluk duyuyor ve 2012-2016 projelerini sunuyoruz;

1/ Prof. Dr. Muhammed Şahin (Rektör, İTÜ İnşaat Fakültesi, Jeodezi ve Fotogrametri Müh.)(Slogan: İTÜ Türkiye’nin Dünya Üniversitesi)
İTÜ Orkestrası ve Korosu: 2012-2016 döneminde TMDK ve MİAM’ın desteği ile profesyonel bir koro ve orkestra kurulması ve Üniversitemizi en iyi şekilde temsil etmesi hedeflenmektedir.
İTÜ-KKTC’de Konservatuar Eğitimi: Kıbrıs’ta eğitim veren hiçbir üniversitede olmayan konservatuarın İTÜ-KKTC çatısı altında kurulması için YÖK’ten onay gelmiştir. Ülkemizde bir marka haline gelen İTÜ TMDK’nın kalitesinin bu şekilde Kıbrıs’a da taşınması hedeflenmektedir.
TMDK’nın Fakülteleşmesi: TMDK’nın, mevcut yapısını koruyarak fakülteleşmesi hedeflenmektedir. Ama.; bu fakülte aracılığıyla Konservatuarımızın büyüyerek etkisini artırmasıdır.
Müzik Müzesi: 2012-2016 döneminde Konservatuarımızın kurulduğundan bu yana hedefleri arasında yer alan Müzik Müzesi’nin kurulması hedeflenmektedir. Geniş bir arşive sahip olan konservatuarın gerek söz konusu değerli arşivinin gerekse kurulacak müze aracılığıyla bağış olarak alacağı önemli sanatkarlara ait enstrumanların Maçka Kampüsü’nde oluşturulacak bir alanda sergilenmesi planlanmaktadır. Ülkemiz müzik kültürünün tanıtımı içinde önemli bir mekan olarak planlanan sergi için en kısa sürede çalışmalar başlatılacaktır.
İTÜ YDYO Binasının TMDK’ya verilmesi: Yabancı Diller Yüksek Okulumuzun şu anda eğitim gördüğü tarihi binanın, gerekli restorasyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve Konservatuarımıza uygun hale getirilmesinin ardından TMDK’nın bu binaya taşınması planlanmaktadır.
TMDK’nın varlığının üniversitemizin her köşesine kattığı rengi paylaşmak için, Müzikoloji. Çalgı ve Türk Halk Oyunları Bölümleri’nde tüm İTÜ öğrencilerinin yandal yapabilmesine Senato tarafından karar verilmiştir. Ülkemizde ilk olan bu uygulama ile; mühendis ve mimarlık v.b.eğitimi alan öğrencilerimizin sanata ilgi duymaları teşvik edilecektir.
Ayazağa kampusünde kültürel ve sanatsal etkinliklerin gerçekleştirilebildiği, üniversiteyi toplumla buluşturabilen, ulusal ve uluslar arası kongre organizasyonlarına gereken hizmeti verebilen bir kongre merkezi yapılacak, ortak kullanımı konservatuara verilecektir.

2/ Prof. Dr. Mehmet Karaca (İTÜ Maden Fakültesi, Jeoloji Müh., Avrasya Yer Bilimleri Enst.) (Slogan: Yeni Yüzyıl, Yine İTÜ)
Akademik:
Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (TMDK) kuruluş misyonuna uygun olarak muhafaza edilecektir. Ayrıca, mensupları istedikleri takdirde, alacakları kararlar doğrultusunda Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi kurulacaktır.
TMDK’nın mezunlarının göreve başlarken yaşadıkları sorunlar (ALES, ÜDS, akademik atama ve yükseltmeler v.b.) için Üniversitemiz, MEB, YÖK, ÖSYM neznin de çalışmalara gidilecektir.
Bölüm anasanat/anabilim dallarının yeniden kurulmasına konservatuar karar verecektir.
İTÜ-KKTC kampüsünde TMDK yapılanması ile uluslar arası bir sanat okulu hayata geçirilecektir.
Konservatuarın alt yapısını, sempozyumlarını, seminerlerini v. b. yürütmek ve emekli olmuş değerli hocalarını istihdam ederek onlardan yararlanmak üzere “İTÜ Türk Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulacaktır.
Yapısal:
Öğretimin yapıldığı binalar müzik eğitimine uygun değildir, İlk olarak mekan sorunu halledilecektir. Bu doğrultuda bina ve mekan sorunlarını ivedi olarak ele alıp eski Maden Fakültesi (Yabancı Diller Okulu) binasını konservatuara uygun hale getirerek tahsis edilecektir,
Maçka Mustafa Kemal Amfisi ve yanındaki salon düzenlenerek son teknoloji ile yenilenecek ve Konservatuar ortak kullanımına verilecektir.
Maslak yerleşkesi taleplerini karşılamak ve üniversitemizle özdeşleşmesini sağlamak amacıyla Ayazağa yerleşkesine bir TDMK birimi kurulacaktır.
Toplumsal Hizmet:
TMDK, İTÜ’nün ulusal ve uluslararası tanıtım gücü olacaktır.
TMDK’nın İstanbul’daki müzik/sanat olaylarında temsil edilmesi sağlanacaktır.
TMDK nın ilçelerde de ortak projelerle kurslar açmasına destek verilecektir.
TMDK’nın ülke çapında Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) ile, özellikle THO ve Çalgı Eğitimi alanında kurslar, sertifika programları açması amaçlanmaktadır.

3/ Prof.Dr. Hasancan Okutan (İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi, Kimya Müh.) (Slogan: Gelenekten Geleceğe İTÜ)
Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın Önemi
Maçka Yerleşkesi: Mekan ve Bina Sorunu
İşletme Fakültesi: Arka binanın yıkımı ve yeni bina inşaatı
Yabancı Diller Yüksekokulu: Ayazağa Yerleşkesi
Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Mustafa Kemal Anfisi, MİAM; Maçka Ana Bina (Eski Maden Fak.),
Hedef: Dünya çapında «İTÜ Maçka Müzik ve Sanat Merkezi»
Akademik Yapılanma:
Anasanat Dallarının yeniden yapılanması (Konservatuar karar vermeli)
Lisans eğitim programları
Çalgı Bölümü: 4+4+4 sistemine hazırlık
Yarı zamanlı eğitimin önemi
Lisansüstü Programlar / Bilimsel Çalışmalar
Müzik Bilimleri Enstitüsü
MİAM
Türk Müziği Uygulama Araştırma Merkezi
İnsan Kaynakları:
YÖK ile gerekli çalışmaların yapılması
Öğretim üyeleri kadroları
Öğretim görevlileri
Özel statüde sözleşmeli sanatçı
Araştırma görevlileri
ALES ve ÜDS: YÖK nezdinde girişim (Sanat ağırlıklı sorular)
İTÜ ile Bütünleşme:
Fen / Mühendislik / Mimarlık lisans programlarına «Seçimli Müzik Dersleri»
Diğer programlarla birlikte «Tezsiz Yüksek Lisans» Programları
Sanatsal Faaliyetler:
Etkinliklerde sponsor kuruluşlarla işbirliği
İstanbul ve ülke düzeyindeki etkinliklerde aktif görev
Ulusal / Uluslar arası festivallere orkestra ve topluluklarla katılım
 İTÜ KKTC Yerleşkesi
 Yurtdışı İlişkiler ve Destekler

4/ Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu (İTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi, Gıda Müh.) (Slogan:Zirveye Elele)
İTÜ yüksek öğrenimin Fen, Mimarlık ve Mühendislik alanlarında yüksek nitelikte eğitim vermeyi hedeflemiş, ülkemizde önder bir üniversitedir. Eğitimde temel hedefimiz; mezunlarımızın meslek hayatlarında yaratacakları çözümlerin küresel boyutta toplumda yaratacağı etkilerin farkında olmalarını sağlamak, sosyal ve kültürel kapasitesini genişleterek, 21. yy ın teknolojisinde rekabet edebilecek niteliklere sahip mimar ve mühendisler olarak yetişmelerini sağlamaktır.
Günümüzde üniversite eğitimi, bilimin öğretildiği ve bilginin verildiği bir eğitimin ötesinde, yetkinliklerin kazanıldığı bir eğitim şeklini almıştır.
İşte bu kapsamda bünyemizde çok değerli çalışmalar yapan TMDK’nın lisans eğitimine destek verecek şekilde üniversitemiz ile bütünleştirilmesi ve özellikle öğrenci kulüplerimiz ile entegrasyonunun yanı sara tasarladığım Kültür ve Kongre Merkezi’nde öğrencilerimizin faaliyetlerine destek vermesini hedeflemekteyim.
Ayrıca Konservatuarımıza uluslar arası kurumsal kimlik kazandırma çabalarımızı, dünyada çok ortaklı merkezler aracılığıyla birleştirmek önemli bir hedef olacaktır benim için.
Konservatuarımızın mekansal ihtiyaçlarını öncelikli olarak ele almak ve akademik yükseltmelerde özgün düzenlemelerin hayata geçmesi için, sanatın ve müziğin evrensel olduğuna inanarak çaba sarf edeceğim.
İstanbul dünyanın önde gelen kültür hazinelerinden biridir. İTÜ TMDK’nın mevcut birikimini İstanbul’u temsil edecek nitelikte bir merkez niteliğine taşımak hedefindeyim.
__________________________________________

*35 Konservartuar Müdürleri dağılımı; 14 Prof., 5 Doç., 10 Y.Doç.Dr.,3 Öğr. Gör. Olup,. 9 Müdür alan dışındandır. 2 kuruma henüz atama yapılmamıştır.(Bkz: Ay, Göktan; Sanat Kurumlarında İdarecilik Nosyonu Önemli mi?..musikidergisi.net,13.09.2008)

**Konservatuarların önemli sorunları var. Bir çoğu çok kolay ama bugüne kadar çözülmedi. Hazırlanmakta olan ve Ekim 2012 içinde Meclise geleceği duyulan yeni YÖK Kanununda alanımızla ilgili kimler, ne üzerinde çalışıyor bilmiyoruz!..

***Kütükçü, Tamer; Radyoculuk ve Geleneğimiz ve Türk Musikisi, Ötüken yay, İstanbul, 2012

****Hatipoğlu, Nihat; İnsanlığın kitabını (Kuran-ı Kerim’i) doğru anlamak, Sabah, 01.06.2012

Konu ile İlgili Yazılarım;
Ülkesini tanımayan “sanat öğrencisi” başarılı olabilir mi? musikidergisi.net, 16.05.2012
Müzik Eğitimi, YÖK ve Konservatuarlar üzerine… musikidergisi.net, 01.04.2012
MEB, Öğretmenlerimiz ve Kalite… “Yetenekler unutulmasın” muzikoloji.org, 20.03.2012
YÖK Başkanımıza açık mektup…muzikoloji.org, 02.02.2012
Müzik Öğretmenlerimiz ve MEB… musikidergisi.net, 23.01.2012
Çocukların eğitiminde ve korunmasında sanatsal çalışmalar öncü olmalıdır…Muzikoloji.org, 03.10.2011
Müzikte “bilgi otoritesi” ne demek?… Musikidergisi.net, 25.09.2011
Sanat kurumlarında idareci olmak…. Muzikoloji.org, 11.07.2011
YÖK Güzel Sanatlar/Sanat Tasarımı birimi çalıştay raporu…. Musikidergisi.net, 07.07.2011
Ülkemizde akademik ünvanlar üzerine görüşler… Muzikoloji.org, 04.07.2011
2011 YÖK Kongresi’nin ardından… muzikoloji.org, 06.06.2011
Sanat alanında fahri ünvanlar “Manevi değeri var”, muzikoloji.org, 02.05.2011
Sanat hayatının kuralları var mı?… Muzikoloji.org, 25.04.2011
Bilim ve sanatta “terminoloji”… “Çok mu zor?”, Muzikoloji.org, 11.04.2011
18. Milli Eğitim Şurası kararlarında alanımızla ilgili neler var?.. Musikidergisi.net, 04.01.2011
Konservatuarlarda dünden bugüne neler değişti… “1994’den 2011’e” Musikidergisi.net, 06.12.2010
Ne olacak bu sempozyumların hali… Muzikoloji.org, 06.12.2010
Son 10 Yılda Konservatuarlarda neler değişti?.. Musikidergisi.net, 22.11.2010
Ülkemizdeki Konservatuar’lara bir bakış…Musikidergisi.net, 19.10.2010
Sanat kurumlarında başarılı olmak…. Muzikoloji.org, 18.10.2010
MEB Devlet Konservatuarları yönetmeliği üzerine…. Musikidergisi.net,01.10.2010
Üniversite Yöneticilerinden Sanat Alanındaki Beklentiler…Musikidergisi.net, 05.06.2010
Sanat alanında “kişi”, “her şey” olabilir mi?… (1) “Sınır gerek” Musikidergisi.net, 11.05.2010
Sanat alanına altın öğütler… “Almak isteyenlere”, Muzikoloji.org, 03.05.2010
Sanatçılar ve Y.Doç. ler YÖK’ndan ne bekliyor…. “Açılımda akademisyenler önde olmalı”muzikoloji.org,16.03.2010
Spor/ Sanat Okulla Başlar ve Gelişir…”Değerlerini nedense anlayamadık!” Muzikoloji.org, 12.10.2009




Hoşgeldiniz