İTÜ‘de “Sanatta Yandal Programı”…
Toplam Okunma: 3504 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 09:51
Önceki yazımızda mühendislerin sanat ile olan ilgi/yetenek azlığından tebessümle bahsetmiş idik. “İTÜ 2012’den 2016’ya” tanıtım kitapçığından İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerine sanat yönlerinin gelişimi için Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda yandal öğrenimi yapabilmelerine olanak sağlayan “sanatta yandal programı”nın Türkiye’de ilk kez uygulanmaya başlandığını öğreniyoruz…
Musiki Dergisi’nde konu gündeme şöyle gelmişti:
“…mühendislik nosyonu sahibi meslektaşlarımız arasında sanatın herhangi bir dalıyla uğraşan pek yoktur. 1997 yılında kaybettiğimiz İTÜ’lü inşaat mühendisi bestekâr Erdoğan Berker’den başka akla kimsenin gelmemesi de bunun en büyük kanıtı. O nedenle hani tıbbiyelileri bu anlamda kıskanmıyor da değilim…”(1)
İTÜ’de yayınlanan “Türkiye’nin Dünya Üniversitesi 2012’den Dünyanın Lider Üniversitesi 2016’ya” başlıklı tanıtım kitapçığında Üniversite bünyesindeki TMDK sanat ilgisinin İTÜ mezunu mühendislere yansıması uygulaması şöyle anlatılmış:
“Sanatta Yandal Programı
Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın varlığını Üniversitemizin her köşesine kattığı rengi yaygınlaştırmak için Müzikoloji, Çalgı ve Türk Halk Oyunları Bölümleri’nde tüm İTÜ öğrencilerinin yandal yapabilmesine Senato tarafından karar verildi. Ülkemizde ilk olan bu uygulama ile amaç; mühendislik ve mimarlık eğitimi alan öğrencilerimizden sanata ilgi duyanları teşvik etmektir.”(2)
_____________________________________
(1) Uğur Görgülü “Mühendislerden sanatçı çıkmaz” sözü doğru mudur?..
http://www.musikidergisi.net/?p=2170
(2) Prof. Dr. Muhammed Şahin “Türkiye’nin Dünya Üniversitesi 2012’den Dünyanın Lider Üniversitesi 2016’ya” 2012, İstanbul sf. 12