Gezen kitap - Book Crossing …


Toplam Okunma: 4329 | En Son Okunma: 07.09.2024 - 12:22
Kategori: Müzik Dışından

Yeni bir akım yayılıyor: “Okuduğumuz kitabı bir yerde bırakmak…” Bir parkta bankın; çamaşır yıkama merkezinde makinelerden birinin; trende, otobüste, gemide koltuğun; telefon kulübesinde telefonun üstünde bir kitap buluyorsunuz. Roman, şiir, öykü, deneme, müzikoloji; bahtınıza ne çıkarsa… Kitabı bırakan kişinin kimliği ise gizli. Tek dileği var: Okuduktan sonra sizin de kitabı kamuya açık bir yere bırakmanız…

Modayı başlatan Amerika Missouri eyaleiınden Ron Hornbaker adında, bir bilgısayarcı.

Hareketin ismi ‘BookCrossıng’. Yani ‘Kitap gezdirme’ …

Moda İtalya ve Fransa’da da yayılıyor..

Fransa’ da dokuz bin kişi böyle kitap gezdiriyor. Ortalıkta dolaşan kitap sayısı ise on binden fazla…

Çağımızın ‘okuma ve okutma kampanyası’…

Moda şimdilerde Bodrum’da Türkbükü’nde de başlamış.

Yaşayan bir kişi şöyle anlatıyor:

“Türbükü’nde plajdayım. Bir baktım, yattığım yerde bir kitap var.. Adı ‘Yıldızlı, yagmurlu geceler’. ‘Biri unutmuş’ derken, kapağını açıp içine baktım şöyle yazıyordu:

‘Ben bu kitabı severek okudum. Ve bitirdiğim yerde bırakıyorum. Sizin de seveceğinize eminim. Severseniz okuyun, sevmezseniz aynen bulduğunuz yerde bırakın. Okursanız, numara verdikten
sonra siz de oldugunuz yerde bırakın lutfen… 03.’

Bu rakam kitabı bırakan kişi sayısını belirtiyor. Diğer iki kişiden biri Istanbul’da, diğeri ise Bodrum’da bırakmış. Kitabı ben de aldım. İstanbul’a geldim ve hala okuyorum. Bitirince ben de okuduğum yer ile birlikte ‘04′ yazıp bırakacagım. Londra’da bırakılan bir kitap Kuzey Irlanda’dan çıkmış.. Bakalım benim bırakacagım kitap nereden çıkacak?..”

. . .

Amaç tüm dünyayı kütüphaneye çevirmek!..

http://www.bookcrossıng.com sitesinden bırakacağınız kitabınıza bir etiket alıyorsunuz veya bulmuşsanız sisteme bırakılan kitapla ilgili bilgiler giriyor ve kitabın bulunma yeri ve eğer el değiştirecekse bir sonra bırakılacagı durağı vs yazıyorsunuz.

Böylece kitabınızı takip edebiliyorsunuz…

* * *

Cafe’de, otel lobisinde, sinema’da kitap bulursanız, şaşırmayın hemen içine bakın, book crossing olabilir…




Hoşgeldiniz