“Uluslararası I. Türkoloji Çalıştayı” üzerine… Göktan Ay


Toplam Okunma: 3546 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 05:26
Kategori: Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü tarafından İstanbul’da (WOW Otel) düzenlenen I. Türkoloji Çalıştayı, ülkemizden ve yabancı ülkelerden gelen 100’ü aşkın uzman/bilim insanları katılımıyla gerçekleştirildi. Bu bir yol haritası belirleme çalıştayıydı. Renkli geçen birinci günde Rektörlerimiz ile sanat kurumları üzerine sohbet etme imkanı bulduk. Bu arada etkinliğe önemli destek veren Dışişleri Bakanlığı’nı, özellikle İBB Başkanı Sn. Kadir Topbaş’ın şahsında Kültürel ve Sosyal İşler Dairesi’ndeki arkadaşları da kutlamak isterim…

En çok konuşulan yabancı ülkelerdeki kültür/sanat ve özellikle Türk dili ve Türkçe’nin gelişmesi için konulan burslar ve öğretim elemanı görevlendirmeleri oldu. Çünkü, TİKA yaklaşık 10 senedir bunu çok güzel ve aksamadan uygulamıştı. Şimdi, yasa gereği görevlerini Yunus Emre Enstitüsü’ne devredecek, sadece mekanik, yerleşim v.b. işlerle uğraşacaktı. Bilindiği gibi Yunus Emre Vakfı altında Yunus Emre Enstitüsü ve onun altında Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri* hayata geçirildi.

Benim dikkatimi elbette gençlerin yararlanacağı burslar çekti. Çünkü, bir çok gencimiz bu konuları bilmiyor ve sıkıntı yaşıyor. Bu yazı onların dikkatlerini çekmek için hazırlanmıştır.

“Müzik ve tiyatro” alanında yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik tezi için konu aramak ve bulmak öğrencileri bir hayli zorluyor. Sürekli danışman hocalarından konu istiyorlar. Halbuki, öğrenci kendi beceri ve yeteneklerine göre tez konusunu tesbit etmeli…Çünkü, tezi yapacak olan danışmanı değil kendisi olacak…

Benim tercihim çoğunlukla; yörelerde araştırma/derleme yaparak yapılan derleme/tesbit ve eğitimde kullanıma açılacak tez konuları olmaktadır.

Tabi bu tezler, masraflı olmakta ve zaman almaktadır. Ancak, bu tezler öğrenciye ülkesini / insanlarını tanıma ve gelecek için önemli ipuçları vermektedir.

Son yıllarda üniversiteler araştırma projelerine desteklerini artırmışlardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı özel burslarla, AB projeleri ile yurtdışı/içi destek vermeye devam etmektedir. TİKA’dan protokolle yetkilerini alan ve yeni kurulan Yunus Emre Enstitüsü, Türk Dil Kurumu, Başbakanlık Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı** yine burslarla lisansüstü çalışma yapan öğrencileri desteklemeye devam etmektedir. Genç araştırmacıların ilgili kurum sayfalarını takip etmelerinde yarar vardır.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan’ın verdiği bilgiye göre; çalıştaya 46 ülkeden 56 üniversiteden 60′a yakın akademisyen ile birlikte toplam 150′ye yakın kişi katıldı. 2 yıl boyunca Türkoloji bölümlerine kurulacak bütün kütüphanelerin kaynağını yapılan anlaşmayla Ziraat Bankası temin edecek ve Türkoloji bölümlerinin kitap problemi olmayacak. Çalıştayın gündem maddelerini; Türkoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe Öğretmenliği bölümlerinin müfredat ve ders içerikleri, Türkoloji bölümlerindeki eğitim ve öğretimin cazip ve nitelikli hale getirilmesi ve bu bölümlerin ihtiyaç, sorun ve taleplerinin tespiti oluşturdu. Türkoloji bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin, mezuniyet sonrası istihdamı da değerlendirildi, ayrıca mezun olanlara yönelik yerli Türkologların yetiştirilmesi projesi de ele alındı.

Çalıştay sonuç raporu şöyle oluştu;

1/ Yurtdışında Türkoloji alanında hizmet veren bölümlerin fizikî ihtiyaç ve araç-gereç taleplerinin TİKA ve benzeri kurumlar aracılığıyla çözülmesi yönünde girişimlerde bulunulacaktır.

2/ Türkçe okutman ve öğretmenleri için Türkiye’de hizmet içi kurslar ve sertifika programları düzenlenecektir.

3/ Katılımcı akademisyenlerin sıklıkla dile getirdiği Türkçe kitap talebi ise, mevcut listelerinin güncelleştirilmesi ve en kısa zamanda bölüm kütüphanelerine ulaştırılması ile sonuçlandırılacaktır.

3/Türkçe öğretiminde internet kullanımına ağırlık verilerek elektronik ortamda Türkçe dersleri, interaktif ders ve ders materyallerine yönelik bir web portalı oluşturulacaktır.

4/ Bazı ülkelerdeki Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde okuyan 3 öğrenciye imkânlar dâhilinde aylık 50’şer Avro’luk destek vertilecektir.

5/ Çalıştay’ın gelecek yıl da 19-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve geleneksel hale getirilecektir.


I. Türkoloji Çalıştayı’ndan, Nisan 2012
__________________________________
* 5653 numaralı özel kanun.
** Kanun No: 5978, tarih : 24/03/2010:Resmi Gazete Tarihi : 06/04/2010,Resmi Gazete No : 27544




Hoşgeldiniz