Kamran İnce, Ney ve Viyolonsel için: “Asumani” dünya prömiyeri…


Toplam Okunma: 3429 | En Son Okunma: 19.11.2024 - 10:34
Kategori: Konserler

Fazıl Say’ın “Ney Konçertosu’nun Almanya’daki prömiyerinin (Solist: Burcu Karadağ) ardından daha bir ay geçmeden bu kez Kamran İnce’nin Ney ve Viyolonsel için bestelediği “Asumani” nin dünya ilk seslendirimi gerçekleştiriliyor. İstanbul’da yıl boyuna yayılmış olarak düzenlenen “Bach Before and After” konserlerinin mart ayındaki konukları dünyada ney icrası ile tanınmış sanatçımız Kudsi Ergüner ile Fransız viyolonsel sanatçısı Eric-Maria Couturier. Konser Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerindeki St. Antuan Kilisesi’nde. 23-24 Mart 2012, saat 20.30’da…

 

Osmanlı ve tasavvuf müziği konusunda dünya çapındaki çalışmaları konserleri ile tanıdığımız Neyzen Süleyman Erguner ile Paris Devlet Konservatuvarı’ndan viyolonsel ödülü bulunan Eric-Maria Couturier konserde aynı zamanda Bach ve Itri üzerine doğaçlama ve varyasyonlar icra edilecek.

Konserde ayrıca çağdaş besteci Kamran İnce’nin ney ve viyolonsel için bestelediği eseri ‘Asumani’nin dünya prömiyeri de gerçekleştirilecek.

Biletler www.biletix.com’da. Bilgi için: 0212 249 18 39

Kamran İnce (1)
Kamran İnce Los Angeles Times gazetesi tarafından, “Modern müzikle bağlantısını koparmadan egzotik kalabilen nadir bir besteci” olarak nitelendirilir. 1960 yılında Montana’da Türk ve Amerikalı anne-babadan dünyaya gelmiştir. Doktora derecesini Eastman School of Music’den alan sanatçı halen İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MİAM) Eşbaşkan ve University of Memphis’te kompozisyon profesörü olarak görev yapmaktadır.

Sayısız ödülleri arasında Prix de Rome, Guggenheim ve Lili Boulanger ödülleri sayılabilir. Waves of Talya adlı eseri Chamber Music Magazine tarafından, “20. yüzyılın en iyi oda müziği eserleri” listesinde yer almıştır. Tüm eserleri Schott Music Corporation tarafından yayınlanmaktadır.

Son çalışmaları arasında Kayıp Bir Dünya için Müzik (ambiant müzik projesi) (2007); Chanticleer Mes projesi için Gloria (Her yerde) (2007) (Warner CD, 2007); Present Music’in 25. Yıldönümü için, kadın korosu, çocuk korosu, orkestra için Hammers and Whistlers (Çekiçler ve Islıkçılar) (2006); Opus 21 için Last Night in İstanbul.. (Dün Gece İstanbul’da..) (2006); Netherlands Blazers Ensemle için aranje ettiği farklı eserlerinden oluşan Turquoise (2005) adlı proje (NBELive CD, 2006); Galatasaray’ın 100. yıldönümü için yazdığı 5. Senfoni Galatasaray; ve Uluslararası İstanbul Müzik Festivali için 2003 İstanbul terörist bombalamalarında kaybedilenler anısına yazdığı Requiem Without Words (2004) sayılabilir.

İnce’nin halen üzerinde çalıştığı proje Crawford Greenewalt Jr. III tarafından sipariş edilen ve Sardis/Lidya kazılarının (Harvard ve Cornell Üniversiteleri’nin sponsorluğunda) 50. yıldönümü için yazdığı Judgement of Midas (Midas’ın Hükmü) adlı operadır. Opera 2010’da sahnelenmiştir.

Kudsi Erguner
Neyzen Kudsi Erguner, klasik osmanlı ve tasavvuf müziği konusunda uzun yıllardır gerçekleştirdiği konserler ve yayınladığı CD’lerle hem uluslarası bir üne sahip olmuş, hem de geleneksel müziğimize evrensel bir boyut kazandırmıştır. Türk tasavvuf müziğinin ana enstrumanı ney‘de , Mevlevi geleneğinin devamı olan « Erguner » ekolünün son temsilcisi Ulvi Ergüner’in yetiştirdiği tek sanatçıdır.
Mevlevi ayinlerinin Fransa , İngiltere ve Amerika’da 1970 – 71ve 72 yıllarında yapılan ilk tanıtımlarına katılmış, yine aynı yıllarda TRT İstanbul Radyosu’nda sanatçı olarak görev yapmıştır. 1973 yılından itibaren yerleştiği Paris’te müzik çalışmalarının yanı sıra mimarlık ve müzikoloji öğrenimi görmüş ve her iki konuda da doktora çalışması yapmıştır.

Günümüze kadar Osmanlı müziğinin her türlü dalında sayısı 70’i bulan ve bütün dünyada dağıtılan tam 98 adet albüm yapmış ayrıca, Fransızca Les Contes de Mesnevi, Les saints des derviches Bektachi, la fontaine de la séparation, adlı kitapları yayınlamıştır ve ve ingilizce, Portekizce, Yunanca ve Türkçe’ye tercüme edilmiştir. Ergüner’in geleneksel müzikler üzerine yaptığı çalışmalar sadece Türkiye ile kısıtlı kalmamış, Hindistan , Pakistan, Afganistan, Japonya ve Kuzey Afrika ülkelerinde de araştırma ve çalışmalar yapmıştır. Sanatçının « Passion d’Istanbul» projesi, 2000 yılında Fransız Hükümeti tarafından Kudsi Ergüner’e ısmarlanmış ve Paris konseri CD olarak yayınlanmıştır.

Eric-Maria Couturier
Paris devlet konservatuarının viyolonsel ödülünü alan Ericmaria, Roland Pidoux ile viyolonsel, Jean Moullière, Christian Ivaldi, Ami Flammer’le oda müziği ve Patrick Moutal ile hint müziği üzerine çalışmalar yaptı. Daha sonra ünlü viyolonselci Igor Gavrich ile ve piyanist Marie-Françoise Bucquet ile çalışmalar yaptı. Yirmi üç yaşında Paris Orkestrası’nda ve daha sonra Bordeaux Orkestrası’nda solist olarak yer aldı. İtalya’da romantik müzik üzerine Trapani’de ve piyanist Laurent Wagschal ile birlikte Floransa’da ödüller aldı.
Carlo-Maria Guilini, Pierre Boulez, Sir Georg Solti, Lorin Maazel, Wolfgang Sawallish, Kurt Sanderling gibi ünlü orkestra şefleri ile çalıştı. Farklı müziklerle ilgilenen Ericmaria hem klasik müziğe hem de yeni arayışlara kendini adadı, 2002 yılından beri de Fransa’nin ünlü “intercontemporain” orkestrasının üyesi olarak çalışmalar yapıyor. Maurizio Pollini, Pierre-Laurent Aimard, Shani Diluka, Leon Fleischer, Christian Ivaldi, Jean-Claude Pennetier ve platiniste-plasticien Erikm ile çalıştı. Dansçı Richard Siegal ile de bir gösteri hazırladı, Japon yapımcı Massa Eguchi ile müziğin ve viyolonselin terapötik gücü üzerine bir film hazırladı. Jazz şarkıcısı David Linx ile çalışmalar yaptı. Ericmaria ayni zamanda oda orkestrası L’Octuor ve « Les violoncelles français » grubunun da üyesidir.
___________________________________________
(1) http://klasikkeyifler.org/turkce/Bios/kamranbio.html




Hoşgeldiniz