Sanat uğraşanları gençliklerinde yaşlılık günlerini düşünmüyorlar mı?..
Toplam Okunma: 3024 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 10:19
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Müşfik Kenter’in “kendilerini dilenci gibi hissetme” serzenişine cevaben: “Ne yazık ki bizde insanlar, Sosyal Güvenlik Kurumlarına ya da sosyal güvenlik sistemlerine genç yaşlarında çok fazla itibar etmiyorlar, daha sonra gelir azalınca ve performans düşünce bu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz” dedi. Bir taraftan şikayet, diğer taraftan karşı söylem. Veya tam tersi. Her iki tarafta da haklı olan ama bir o kadar her iki tarafta da yürümeyen, anlaşılmayan bir şeyler var…
Ama müzisyenlerimiz açısından birşeylerin yolunda gitmediği, müzisyenlerimiz çalışma koşullarının yasa ile düzenlenmesinde hayati boşlukların bulunduğu açık…
Bu durum yıllardır dile getirilen “Türk müziği politikasının bulunmaması” sorununun içinde görülse acaba konu çok büyütülmüş mü olur?
Müzisyenin geleceğiyle ilgili olan konu, her yıl yüzlerle ifade edilen bir sayıya ulaşan konservatuar ve müzik okulları mezunları düşünüldüğünde daha bir önem kazanmaktadır.
Müzisyenlerimizin geleceğiyle ilgili özgün ve de gerçekçi bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Bunu müzisyenler kendi aralarında yapabilir mi?
Haberi yorumsuz olarak aktarıyoruz:
…Mart 2011 de çıkan torba kanunla bir ayda çalışma gün sayısı 10 günün altında olan sanatçılara “kolay sigortalı olma” imkânı getirilmişti. Buna göre 2011 yılında başvuranlar 18 günlük prim miktarı olarak en fazla 178 lira ödeyerek 30 gün üzerinden sigortalı olabiliyorlar.
Son 8 ayda içinde(Kasım 2011) figüranların da bulunduğu binlerce sanatçıdan sadece 14′ü bu imkan için istekte bulunmuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bakanlıkta bir gazetecinin, tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter’in ‘kendimi dilenci gibi hissediyorum’ açıklamasının hatırlatması üzerine şöyle demişti:
” …Sanatçı arkadaşlarımızdan özellikle sinema ve tiyatro dünyasında bulunan sanatçı arkadaşlarımızın sosyal güvenlikle ilgili üzüntü verici sorunlarını biliyor ve yakından izliyorum. Çalışma Bakanı ile de bu konuda sorunu aşmak için bir ortak çerçevede çalışıyoruz. Ne yazık ki bizde sosyal güvenlik kurumlarına ya da sosyal güvenlik sistemlerine insanlar, genç yaşlarında çok fazla itibar etmiyorlar, daha sonra gelir azalınca ve performans düşünce bu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Ben birçok önemli ismin sonra ki yıllarda küçük yardımlara ihtiyacı olduğunu büyük bir üzüntüyle görüyorum. Bunların da mümkün olduğu kadar sessizce ve mevzuatı da olumlu bir biçimde yorumlamaya çalışarak karşılamaya uğraşıyoruz ama tabii bu bir Bakanın ya da bir dönem bürokrasisinin halledebileceği bir konu değildir. Bu konuda sanatçılarımız sosyal güvenlik içine alacak olan düzenlemeye ihtiyaç var ve onları örgütlenmeye, sosyal güvenlik ağına katılmaya da özendirmek gerekiyor. Bu konuda bir çalışma yapıyoruz umarım ki olumlu adımlar atarız ama bu yeni bir sorun değil uzunca bir zamandır var. Uzunca bir zamandan bu yana var, biraz tartışılıp kalıyor ve hatta yattı son zamanlarda. Onun dışında sinemaya da tiyatro da elimizden geldiğince yardım etmeye çalışıyoruz”
Oysa sanatçılar için çıkarılmış kolay sigortaya son 8 ayda, içinde figüranların da bulunduğu binlerce sanatçıdan sadece 14 kişi başvurduğu ortaya çıktı…
Yasa şöyleydi:
“ 6111 sayılı torba kanunla bir ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanların sigortalılıkları için fırsat getirildi. Bu madde kapsamında kişi tarafından aylık olarak 2011 yılı için 18 günlük, takip eden yıllarda da prim miktarı 1′er gün artarak prim ödeyerek, hizmet akdiyle çalışan sigortalı sayılması gerçekleştirildi. Bu kişiler istemeleri halinde işsizlik sigortası primi de ödeyebiliyor.”
Bu fırsattan ilk olarak sanatçıların yararlanması bekleniyordu.
SGK, İstanbul’da sanatçıların sosyal güvenlikle ilgili işlemleri için özel bir servis bile kurdu.
Fakat bu zamana kadar 13′ü İstanbul’da biri de Bursa’dan olmak üzere toplam 14 kişi başvuru yaptı.
SGK bunun üzerine ilgili derneklerle görüşüp bir farkındalık oluşturmayı planlıyor.
Haberin diğer yönü de taksicilerdi:
“Kolay sigortaya 14 sanatçı 6.836 taksici başvurdu:
Mart ayında çıkan torba kanunla bir ayda çalışma gün sayısı 10 günün altında olan sanatçılar ve taksi şoförlerine kolay sigortalı olma imkânı getirildi.
Düzenlemeye göre 2011 yılında başvuranlar 18 günlük prim miktarı olarak en fazla 178 lira ödeyerek 30 gün üzerinden sigortalı oluyor. Taksiciler uygulamaya büyük rağbet gösterdi. Toplam 6 bin 836 kişi bu yöntemle sosyal güvence kapsamına girdi. Taksiciler yatırdıkları primle hem sağlık haklarından faydalanmaya başladı hem de emekli olma imkanı yakalayacaklar…”
Müzisyenlerin yaşam örneklerinden alıntıları -yazdıkları gibi- aktarıyoruz (1) :
“…Ben 50 yaşında bir Müzik emekçisiyim.Yıllardır çalışmadığımız Bar.Pavyom.Otel vs.kalmadı..hep 2.3.günlük işler.malesef kendimiznir sosyal güvenlik oluşturamadık..1978 ylında sigortalı oldum.ama toplam günüm 400.Hiçbir sosyal güvencem yok..ne yapabilirim..İlginize teşekkür ederim.Sevgiler.”
“Ben 30 senedir müzik ile baba ogul gibi içiçeyim fakat, bir günlük sigortamız yok neyazık ki çalışmadıgım gazino ve şehir bazı yerel kanallar kalmadı ama 45 yaşındayım yeşil kartla yaşıyorum.borlanma yasasını umutla bekliyorum…”
“Yıllardır gerek salonlarda,gerekse gazino ve ekstra eğlence yerlerinde müzisyenlik yapıyoruz.Sosyal gelecek ve sigorta konusunda zor durumdayız.Sahne sanatçıları ile ilgili geriye dönük borçlanma isteğimiz acil ve ivedidir.Her ne kadar ücret mukabili yapsakta işimizi unutulmamalıdırki yaptığımız iş tam anlamıyla kamu hizmetidir.Milyonlarca insan bizler sayesinde eğlenip,düğünlerini ,sünnetlerini ve diğer müzikle ilgili ihtiyaçlarını giderdiklerine göre borçlanma yasasının çıkmasıda asla rahatsızlık vermeyecektir.Seçim arefesinde bu taleplerimizin ilgili merciler iletilmesi ve mağduriyetimizin giderilmesi taleplerimizi bildirir saygılar sunarız.”
___________________________________
(1) http://muziksen.org.tr/?p=389