Hasan Mutlucan: Türkülerdeki kahramanlığın sesi aramızdan ayrıldı…
Toplam Okunma: 4116 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 10:20
Dönemin TRT emisyonlarının zorunlu zamanlarında uygulanan ağırlaştırılmış yayınlarda seslendirdiği kahramanlık türküleriyle özdeşleşmiş sanatçımız Hasan Mutlucan(d.1926) bir süredir sıkıntısını çektiği Alzheimer hastalığı nedeniyle 28 Aralık 2011 günü 15.20′de kaldırıldığı İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 86 yaşında kalp yetmezliğinden vefat etti. Bir devir böylece ses olarak da kapandı… Na’aşı 30 Aralık 2011 Cuma günü Erenköy Galip Paşa Camii’nde kılınacak öğle namazını takiben toprağa verilecek…
Hem Kıbrıs Barış Harekatı(1974), hem 12 Eylül 1980 darbesi sabahı okunan bildirinin ardından TRT radyosundan davudi sesiyle söylediği Kahramanlık Türküleri ile tanınan Hasan Mutlucan Sosyal demokrat çizgide ve darbe karşıtı olduğunu açıkça ifade etmiş, siyasi görüşü ile yaptığı müziği propaganda aracı haline getirenlerin militarist tavrı arasındaki karşıtlığı 2006 yılında bir gazete röportajında şöyle dile getirmişti:
“…kendi sesimle kendimi uyandırmaktan artık bıktım…”
HASAN MUTLUCAN (1 Mart 1926 İzmir) - (28 Aralık 2011 İstanbul)
Babasının ölümünden sonra 13 yaşında annesiyle geldiği İstanbul’da Ortaokul yıllarında (1940) dekoratör çırağı olarak çalışmaya başladığı tiyatroda, Muhsin Ertuğrul’un ilgisini çekerek küçük roller aldı.
Muhlis Sebahattin ile tanışması sonrasında operet kumpanyasına katıldı.
Münir Nurettin Selçuk’un yönetimde olduğu dönemde İstanbul Belediye Konservatuvarı’na girdi ve sesinin az bulunur nitelikteki bas tınısı sayesinde Faust operasında rol almasını sağladı. Fakat THM’ni tercih etti.
1962 yılında politik sebeplerden dolayı TRT’den ayrılmak zorunda kaldı ve İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Türk Halk Müziği Topluluğu’na geçti.
1973 yılında TRT radyosunda yaptığı 15′er dakikalık programlarda tanındı. Sadi Yaver Ataman’ın ısrarıyla kahramanlık türküleri söyledi ve bir de plak doldurdu.
12 Eylül 1980′de darbe okunan bildirinin ardından kendisinin Kahramanlık Türküleri albümünden “Yine de Şahlanıyor” türküsünün de çalınmasıyla türkü günün şartlarında birlikte öyle bir etki yaptı ki davudi sesi ve ismi darbelerle özdeşleşti.
Mutlucan bu durumdan rahatsızdır. Rahatsızlığını da şu cümlelerle dile getirir:
“Dehşetli bozuluyorum. Çünkü darbe sanatçısı değilim. Halit Kıvanç attı bu sıfatı ortaya. Sanki bütün millet, hislerinin tercümanıymış gibi kabul etti. Kahramanlık türküleri insanlara tesir eden bir şeydi. Hissiyatlarına tesir ettim ki beni beğendiler. Ama yukarı kademelerden bazı kişiler beni maalesef kullandılar. Propaganda, reklam vasıtası yaptılar. Beni, sanatımı darbecilere mal etmek istediler, o türkülerden soğuttular beni. Ben kimsenin adamı değilim, halka türküler okuyan biriyim, o türküler ecdadımın kahramanlık öykülerini anlatan menkıbelerdi. Daha fazla konuşmak istemiyorum. Hissiyatıma kapılabilirim. Küskünüm efendim.”
Hasan Mutlucan sosyal demokrat çizgide ve darbe karşıtı olduğunu açıkça ifade etmekten geri kalmamıştır.
Sahne ve plak çalışmaları da yapan Mutlucan en son “DALGA” grubunun “Denizim Olsun” albümünde sesini sevenlerine duyurmuştu.
İzmir / Seferihisar çevresinde amatör balıkçılık yapmak son zamanlarının uğraşı alanıydı…