Edirne’de “Klarnet Festivali”…


Toplam Okunma: 6220 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 10:25
Kategori: Festivaller, Haberler

Edirne Belediyesi Başkanı Hamdi Sedefçi Edirne’de klarnet festivali düzenlemek için Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay ile görüştüğünü belirterek şöyle devam etti: “Edirne’nin festivaller şehri olmasını istiyoruz. Bakanımızdan, destek vereceğinin sözünü aldık(*). Konuyla ilgili daha kapsamlı bir çalışma yaparak, bakanımıza sunacağız.”… Edirne “Klarnet Festivali” için mükemmel bir kültürel coğrafya merkezi. Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi hem gününü, hem de ileriyi gören bir politikacı, yönetici… Peki, Festival ne zaman?..

Klarnet Festivali’nin yanında “Balkan Müzikleri Sempozyumu veya Paneli” yapılması seslenim alanını büyütebilir…


E.B.Bşk. Hamdi Sedefçi, K.T.Bakanı Ertuğrul Günay‘ın Makamında (01.12.2011)

. . .

Edirne’den ötedeki kültürel coğrafyamızda kulağa gelen klarnet çalım biçemi ve onun ezgisel yapısında bölgeden yetişmiş Deli Selim, Selim Sesler ve Serkan Çağrı ve bunların ardından gelen Balkan sokak düğünlerindeki şovlarından doğmuş genç klarnetçi Salih Okka(Bulgaristan) ile Edirne Roman Topluluğu’nun klarnetçisi ve Marmara’daki klarnetçiler…

Türkiye’de bir zamanlar arabesk denilen piyasa müziğinin uzantıları ve 20.yy Türkiye’si popüler müzik klarnetinin en önemli ismi Mustafa Kandıralı’nın etkisini Yunan Vasilis Saleas, Bulgaristan Kırcaali’li İvo Papasov gibi oralardaki klarnet ustaları ifade etmektedirler.

Trakya’dan bazı klarnet ustaları…

Deli Selim(1943-95)
Rivayete göre Selim Kızılcıklar, namı diğer Edirneli Deli Selim, kafası ‘kıyakken’, çantasından ‘gırnata’sını çıkarıp da üflemeye başladı mıydı, Selimiye Camii’nin önünde, parktaki çimenler bile oynamaya başlarmış. ‘Ayılana Gazoz, Bayılana Limon’, ‘Mastika’ gibi meşhur şarkıların bestekârı. 1995 yılında 52 yaşında hayata veda ettiğinde tüm yaşamı boyunca edindiği tek serveti klarneti ile birlikte gömüldü Selim Kızılcıklar.

Selim Sesler (d. 1957)
Roman kökenli Türk müzisyen ve klarnet virtüözü. Edirne ilinin Keşan ilçesinde doğdu. Dramalı (Yunanistan) profesyonel bir zurnacı ailesinden gelmektedir. 1923′te mübadele sonucu Keşan’ın İbriktepe Köyü’ne yerleştiler, daha sonra Keşan’ın Yeni Mescit Mahallesi’ne taşındılar. Selim önce zurna çalmayı öğrendi, ancak 60′larda davul-zurnacı ailelerden gelen birçok genç, ince çalgı enstrümanlarını öğrenmeye başladığı sırada, o da klarnete geçti. On dört yaşındayken köy düğünlerinde ve panayırlarda çalmaya başladı. 80′lerde, daha büyük merkezlerde çalmaya giden Roman müzisyenlerine katılarak, müzik yeteneğini geliştirmek üzere İstanbul’a gitti. İstanbul’da, restoranlarda fasıl heyetlerinde, Ferhan Şensoy tiyatrosunun müzikallerinde, Romanlar’ın ve Roman olmayanların düğünlerinde çaldı ve birçok kayıt yaptı.

Serkan Çağrı (d.1976)
Edirne, Keşan’da doğdu.İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. Henüz 7 yaşındayken klarnetle tanışan sanatçı, 13 yaşına geldiğinde, geleneksel Erguvan Festivali kapsamında düzenlenen ve katılımcıların yaş ortalamasının 40 olduğu En İyi Klarnet İcracısı Yarışmasında özel ödüle layık görüldü.
1995 yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı’nda lisans öğrenimine başladı. 1998 yılında İ.T.Ü. Devlet Türk Müziği Konservatuarı’na geçiş yaparak üniversite öğrenimini burada tamamladı. Bakü Müzik Akademisi’nde ise doktora öğrenimine devam etmektedir.
Konser çalışmalarının yanı sıra bir yandan da akademik faaliyetlerini devam ettiren sanatçı “Klarnetin Avrupa ve Türkiye’deki Tarihsel Gelişimi” konusunda araştırmalarda bulundu. Bu araştırmaları sırasında rastladığı, klarnetin en eski atası olarak bilinen ve bir barok dönem enstrümanı olan “chalumeau” (şalümo) yu Türkiye’ye tanıtan, konserlerde ve albüm kayıtlarında kullanan ilk ve tek enstrümanist oldu. Ayrıca klarnet üzerine yazdığı makaleler çeşitli dergilerde yayınlandı.
Dünyanın önde gelen nefesli enstrüman firmalarından AMATİ-DENAK, Serkan ÇAĞRI tarafından tavsiye edilen yeni perde tasarımını uygulayarak ürettiği yeni klarnet modeline “Serkan Çağrı Model” ismini verdi. Böylece ÇAĞRI, klarnette bir dünya markası olarak da müzik literatüründe yerini aldı.

* * *

Ve Marmara Bölgesi’nde diğer klarnetçiler. Hepsi de kendine özgü
Hepsi de kendi üfleme kişiliğine sahip…
_______________________________
(*) Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Ertuğrul Günay ile görüştü…

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, resmi ziyaretler için gittiği Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile görüştü.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile eski elektrik fabrikası binasının restorasyonu hakkında görüşen Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi “Pazartesi Pazaryerinin yanında bulunan Eski elektrik fabrikası binası olarak bilinen ve şu anda atıl durumda bulunan binanın bir kültür merkezi haline dönüştürülmesi için çalışmalarımız sürüyor. Projesi Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan eski elektrik binasının Kültür merkezi haline dönüştürülebilmesi için restorasyon çalışmasına dair ihaleyi yılbaşında yapacağız. Bu işin maliyetinin yarısının Bakanlık tarafından karşılanacağının sözünü Sayın Bakanımız bizzat verdi” dedi.

Başkan Sedefçi, “Ayrıca Mayıs ayında Edirne Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek olan ve yaklaşık 200 bin TL’ye mal olması beklenen Uluslararası Klarnet Festivali için yine Sayın Bakanımızdan maliyetin 180 bin TL’sinin Bakanlık tarafından karşılanacağının sözünü de aldık” dedi. 01.12.2011 (1)
_______________________________________
(1) http://www.edirne.bel.tr/yeni_sayfa_1.htm




Hoşgeldiniz