İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi…
Toplam Okunma: 4337 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 10:27
“Harrankapı Doğu Surları’nın Açığa Çıkarılması” projesi kapsamında Harrankapı’da “Yasin’in Kahvesi” adıyla bilinen mekan Urfa Belediyesi tarafından düzenlenerek “İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi” olarak hizmete sunuldu. Kurdelesi Şanlıurfalı ses sanatçısı ve Koro Şefi Mehmet Özbek, ÇEKÜL Başkanı Prof. Metin Sözen, Vali Yardımcısı Bahri Tiryaki tarafından kesilen müzik müzesi açılışında konuşan Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, konservatuar kuruluşu konusunda Harran Üniversitesi’yle görüşme halinde olduklarını, başına da Mehmet Özbek’in geleceğini belirtti.
Tarihi Kentler Birliği (TKB) Şanlıurfa buluşması için kente gelen, aralarında Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Metin Sözen ile bazı kentlerin belediye başkanlarının bulunduğu grup, kentte 1960’lı yıllarda müzik kültürünün icra edildiği önemli mekanlardan biri olan, Şanlıurfa Belediyesince yapılan restorasyonla ayağa kaldırılan Yasin’in Kahvesi olarak bilinen tarihi binada kurulan “İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi”nin açılışına katıldı(*).
ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in adının verildiği “kültür salonu”nun açılışına katılan davetliler, sıra gecesi ekibinin seslendirdiği yöresel türküleri dinledi.
Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba konservatuar kurulacağını açıklayarak şöyle devam etti: �
“İbrahim Tatlıses, Mehmet Özbek ve Metin Sözen’in Türkiye’ye mal olmuş değerli insanlardır. Türkiye’de Şanlıurfa yöresi ve Şanlıurfa sanatçıları olmadan müziği düşünmenin mümkün değildir. Bütün müzisyen arkadaşlar, sanatkar arkadaşlar bu müzeye İbrahim beyin ismini uygun gördü. Dediler ki buranın ismi İbrahim Tatlıses Müzesi olsun. İleride belki burası sadece İbrahim Tatlıses Müzesi yapılır, sonradan sadece Urfa’ya yönelik bütün müzik kültürümüzü tanıtan bir müzik müzesi yapılabilir. Üniversiteyle de görüşme halindeyiz, konservatuvar bölümü açılacak ve bunun başına da inşallah Mehmet Özbek hocamız gelecek. Yani bu kadar değerleri çok fazla olan bir yerde özellikle sanatçı arkadaşlarımızın kararıyla İbrahim Tatlıses isminin verilmesi bir Şanlıurfalı olarak beni çok mutlu etmiştir.”
Şanlıurfa Belediyesi Konservatuvar Birimi Müdürü İsmail Altungöz ise müzenin açılışıyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Şanlıurfa makam geleneğinin en önemli temsilcilerinden Tenekeci Mahmut, Mukim Tahir, Kazancı Bedih’in yanı sıra Nuri Sesigüzel ve İbrahim Tatlıses gibi birçok sanatçının yetiştiği kentte, müzik müzesi açmanın vatandaşlar arasında memnuniyetle karşılandı. Burası Urfa halkı arasında “müziğin kalbinin attığı yer” olarak nitelendirilir ve “Yasin’in Kahvesi” olarak bilinir. Müzede, geçmişten kalma çok sayıda radyo, plak ve diğer müzik enstrümanlarının da sergileniyor. Müzemizi açalı henüz birkaç ay olmasına rağmen ciddi bir ziyaretçi potansiyeliyle karşılaştık. Tarihte Urfa müziğine büyük emekleri geçenlerden öne çıkanlar arasında yer alan Mukim Tahir, Kazancı Bedih ve İbrahim Tatlıses gibi 11 müzisyenimizin mumyaları da burada sergileniyor. Urfa müziğinin geçmişten bugüne kadar ulaşabilen tüm arşivlerini yoğun bir çalışma sonucunda topladık. Müzenin yakınındaki 4 adet tarihi evin istimlak işlemlerinin tamamlanarak, müze bünyesine katılmasının planlıyoruz.”
_____________________________
(*) 25 Eylül 2011