İBB Kültür A.Ş. nin “Türk Müziği Kongresi Bildiriler Kitapçığı” üzerine… Göktan Ay
Toplam Okunma: 3690 | En Son Okunma: 20.11.2024 - 21:37
“Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı” kitap sergi açılışı nedeni ile Sultanahmet’e gittiğimde, her zaman farklı çalışmaları ile öne çıkan, değerli çalışmalara sponsor olan İBB Kültür A.Ş. standındaki arkadaşlarla sohbet ederken, 4 -6 Mart 2008 tarihleri arasında yapılan ve kuşe kağıda basılarak okuyucuya hazırlanan, İTÜ TMDK’nın yaptığı “Türk Müziğinde Uygulama-Kuram Sorunları ve Çözümleri Uluslararası Çağrılı Kongresi” bildiriler kitapçığını gördüm. Müdürümüze “elinizde kaç tane kaldı” sorusuna cevaben “300-400 civarında tahmin ediyorum” dedi…
İBB Kültür A.Ş. nin “Türk Müziği Kongresi Bildiriler Kitapçığı” üzerine… Göktan Ay
“Bilmediklerimi ayağımın altına koysaydım, başım göğe ererdi…”
İmam-ı Azam.
Geçtiğimiz aylarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle Türkiye Diyanet Vakfı tarafından aralıksız olarak 30 yıldır sürdürülen ve Ramazan ayının arifesinde Beyazıt Meydanın da açılan “Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı” açılışındaydım.
Törende konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez; “İslam medeniyeti kitaba ve söze çok önem vermiştir. İslam medeniyeti bir kitap medeniyetidir. Kitap medeniyetinin çocuklarının camiyi, mabedi hiçbir zaman kitapla ayrı düşünmemesi gerektiğini özellikle ifade etmek istiyorum. Yayıncılarımız kitabı yüceltmekte ısrar etsinler. Sanal ortamın yaygınlaşmasına rağmen biz hepimiz el ele vererek kitabı yüceltmeye, kitabı yükselteme devam edelim. Kitabı yüceltmekte ısrarcı olalım. İslam medeniyeti söz medeniyetidir. Maalesef söz biraz düştü. İmaj öne çıktı. Görsellik sözün değerinin önüne geçti. Biz görsellik konusunda birtakım mesafeler almak durumunda olduğumuzu biliyoruz. Ancak hepimiz sözü kitaplarında taşıyan kitabı yüceltmeye devam edelim. Şimdi okuyucu bulamayabilirsiniz. Bu sene yayınladığınız bir kitaba okuyucu bulamayabilirsiniz. Ancak 10-20 sene sonra o kitabın İslam medeniyetini ayakta tutan bir klasiğe dönüşebileceği ihtimalini hiçbir zaman unutmayalım. Çünkü tarihimiz bize bunu göstermiştir.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Bu kitap sergi açılışı nedeni ile Sultanahmet’e gittiğimde, her zaman farklı çalışmaları ile öne çıkan, değerli çalışmalara sponsor olan İBB Kültür A.Ş. standındaki arkadaşlarla sohbet ederken, 4 -6 Mart 2008 tarihleri arasında yapılan ve kuşe kağıda basılarak okuyucuya hazırlanan, İTÜ TMDK’nın yaptığı “Türk Müziğinde Uygulama-Kuram Sorunları ve Çözümleri Uluslararası Çağrılı Kongresi” bildiriler kitapçığını gördüm. Müdürümüze elinizde kaç tane kaldı diye sorunca, “az sayıda 300-400 civarında tahmin ediyorum” dedi.
Bu kongreyi hazırlayanlardan biriydim, redaksiyon ve editör olarak da emek vermiştim. Bu kadar müzik kurumu/sanatçısı/ünvanlısı olmasına rağmen, bu kitapçığın hala bitmemiş olması ilginçti! Bugüne kadar da, ne müzik sitelerinde ne iletişim araçlarında tanıtım, eleştiri yazısı görmedim.
Önemli bir bildiri kitabı, çünkü, alanımızda yayın yok denecek kadar az… Ünvanlar alınıyor, veriliyor, ancak ortaya kalıcı eserler çıkmıyor. Alanı “uygulama” olanlara zaten söylenecek bir şey yok… Bir kongre veya sempozyum, elbette kendinden sonrakine temel teşkil etmeli. Yani, akademisyenlerin bir bildiri hazırlarken, önceki sempozyumdan/yayından haberim yok deme lüksü de yok…
Ülkemizde farklı alanlarda ulusal/uluslar arası çok kongre yapılıyor, ancak bildirilerin basımı yapılamadığı için diğer kişilere yansımıyor, dinlenildiği ile kalıyor… bildiri içerikleri de ayrı bir sorun…
Alanımızda zaten az sayıda yapılan ve basılan sempozyumları takip etmekte müzik insanlarının bir görevi olmalı…Yayınlanan her eserin arşive alınması gerekiyor. Beğenmezseniz alıntı yapmazsınız olur biter, ama emeği/çabayı/ eseri yok farz edemezsiniz…
297 sayfalık, 13 bildiri, soru ve cevaplarıyla, büyük boy yayınlanan kitapçığı alana önemli bir hizmet olarak sunan, Kültür A.Ş. Eski Genel Müdürü Sn. Nevzat Bayhan’a ve İBB Başkanı Sn. Kadir Topbaş’a -gecikmişte olsa- teşekkürü bir borç biliyorum.
Değerli müzik insanları; İstanbul Kitapçısı, Pan Yayıncılık, Bemol Müzik, Müzik Eğitimi Yayınları ve diğerleri siz müzik insanlarını bekliyor…