“Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu” çıkmış!..


Toplam Okunma: 2815 | En Son Okunma: 20.11.2024 - 21:57
Kategori: Haberler

Hep söyler dururuz. Müzikal branş açısından kişilerin sanatında yeterli olup olmadıklarını –istekleri üzerine- belirlemek amacıyla bir kurula müracaatları ve müracaatları sonucunda yapılan değerlendirme ile kendilerine şarkıcılık alanında “şarkıcı”, bestecilik alanında “besteci”, çalgı alanında çalıcı veya enstrumantalist vs gibi kimlik ve yeterlik belgelerinin verilebileceği yetkin insanlardan meydana getirilmiş özerk/bağımsız karar verme yetisine haiz meslek kuruluna ihtiyaç olduğunu dillendiririz. Meğersem 2006 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı “genel” bir kanun çıkmış. Adına da “Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu” denmiş. Genel kurulunda Kültür Turizm Bakanlığı’ndan bir üye bulunuyor…

Bu kanun direkt olarak bizler için çıkarılmasa da kanun içinde kendimize yontacağımız, üzerinde çalışma sonucu kendimize uyarlıyabileceğimiz, geliştirebileceğimiz maddeler bulunuyor.

Bir başka deyişle yıllardır ihtiyaç olarak dillendirdiğimiz önüne gelenin kendi kendine kendini branş uzmanı sanmamasını engelliyecek müzikal branş yeterlik belgesi veya kartı verilmesi gibi bir uygulamanın hayata geçirilmesinin temeli bu yasa ile atılmış görünüyor.
Bu yasadan meslekdaşlarımızın çoğunun haberdar olmadığını biliyoruz. Bu nedenle de 21 Eylül 2006 tarihinde çıkarılmış kanunun ilgili maddelerin mesleğimize yönelik yorumlanması ve görülecek eksikliklerde gerekli tamamlamaların yapılması hakkında fikir alışverişine başlamanın gerektiğini haber vermek istiyoruz.

İşte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen kanunun tam metni…

Müzikologlarımıza iş düşer mi bilinmez!..(1)

İlgili kanunu bilgilerinize sunuyor yorum ve önerilerinizi bekliyoruz…

Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu
Kabul Tarihi: 21.9.2006
No. 5544

MADDE 1-
(1) Bu Kanunun amacı; ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek için gerekli ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek üzere Meslekî Yeterlilik Kurumunun kurulması, çalışma usûl ve esaslarının belirlenmesi ile ulusal yeterlilik çerçevesiyle ilgili hususların düzenlenmesini sağlamaktır.

(2) Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler bu Kanun kapsamı dışındadır.

MADDE 2-
(1) Bu Kanunun uygulanmasında;
a) Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,
b) Bakan: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanını,
c) Kurum: Meslekî Yeterlilik Kurumunu,
ç)Ulusal meslekî yeterlilik sistemi: Teknik ve meslekî eğitim standartlarının ve bu standartları temel alan yeterliliklerin geliştirilmesi, uygulanması ve bunlara ilişkin yetkilendirme, denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin kural ve faaliyetleri,
d) Ulusal yeterlilik çerçevesi: Avrupa Birliği tarafından benimsenen yeterlilik esasları ile uyumlu olacak şekilde tasarlanan ve ilk, orta ve yüksek öğretim dahil, tüm teknik ve meslekî eğitim/öğretim programları ile örgün, yaygın ve ilgili kurumların iznine dayalı programlarla kazandırılan yeterlilik esaslarını,
e) Ulusal meslek standartları: Bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için, Kurum tarafından kabul edilen, gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normları,
f) Yetkilendirilmiş kurum: Türk Akreditasyon Kurumu veya Avrupa Birliği ile çok taraflı tanıma anlaşması imzalamış akreditasyon kurumlarından akredite edilmiş personel belgelendirme kurum ve kuruluşlarını,
g) Eğitim ve öğretim kurumları: Genel orta ve yüksek eğitim-öğretim dahil, tüm teknik ve meslekî okullar ile örgün ve yaygın eğitim kurumları ve bunların dışındaki, izinle muhtelif programlar sunan ve meslekî yeterlilikler kazandıran kurumların tümünü, ifade eder.

MADDE 3-
(1) Bu Kanunla kendisine verilen görevleri yerine getirmek ve Kanunda belirtilen hususlar dışında özel hukuk hükümlerine tâbi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğini haiz, idarî ve malî özerkliğe sahip ve özel bütçeli Meslekî Yeterlilik Kurumu kurulmuştur. Kurumun kısa adı MYK’dir.
(2) Kurum, Bakanlığın ilgili kuruluşudur.
Kurumun görev ve yetkileri

MADDE 4-
(1) Kurumun görev ve yetkileri şunlardır:
a) Ulusal meslekî yeterlilik sistemi ile ilgili yıllık gelişme planlarını hazırlamak, geliştirmek, uygulamasını yapmak veya yaptırmak, denetlemek; bunlara ilişkin düzenlemeleri yapmak.
b) Standartları belirlenecek meslekleri belirlemek ve bu standartları hazırlayacak kurum ve kuruluşları tespit etmek.
c) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa tâbi teknik ve meslekî eğitim veren yüksek öğretim kurumlarında ulusal meslek standartlarına uygun eğitim ve öğretimin yapılabilmesi için Yükseköğretim Kurulu ile; orta öğretim düzeyindeki meslekî ve teknik eğitim veren öğretim kurumlarında ulusal meslek standartlarına uygun eğitim ve öğretimin yapılabilmesi için Millî Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapmak.
ç) Ulusal meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek.
d) Ulusal meslekî yeterlilikler alanındaki eğitim ve öğretim kurumlarını ve programlarını akredite edecek kurumları belirlemek.
e) Sınav ve belgelendirme sistemi kapsamında; yeterliliği belgelendirecek yetkilendirilmiş kurumları belirlemek ve sınavlarda başarılı olanlara sertifika verilmesini sağlamak.
f) Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların sahip oldukları meslekî yeterlilik sertifikalarının doğruluğunu belirlemek.
g) Ulusal meslekî yeterlilik standartlarını dünyadaki ve teknolojideki gelişmelere uygun olarak geliştirmek, yeterlilik standartlarını yükseltmek ve uluslararası alanda tanınmalarını sağlamak.
ğ) Meslekî alan ve sektörler arasındaki yatay ve dikey geçişler için gerekli yeterliliklerin belirlenmesini sağlamak.
h) Diğer ülkelerdeki benzer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, hizmet satın almak, projeler geliştirmek ve uygulamak, eğitim, araştırma, konferans, seminer ve yayın faaliyetlerinde bulunmak.
ı) Hayat boyu öğrenmeyi desteklemek ve teşvik etmek.
i) Faaliyet alanına giren sair her türlü çalışmayı yapmak.
Kurumun organları

MADDE 5-
(1) Kurum; Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve hizmet birimlerinden oluşur.

Genel Kurul

MADDE 6-
(1) Genel Kurul, Kurumun en üst karar organı olup, aşağıda belirtilen üyelerden oluşur:
a) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından iki üye.
b) Millî Eğitim Bakanlığından üç üye.
c) Maliye Bakanlığından bir üye.
ç) Bayındırlık ve İskân Bakanlığından bir üye.
d) Sağlık Bakanlığından bir üye.
e) Tarım ve Köyişleri Bakanlığından bir üye.
f) Sanayi ve Ticaret Bakanlığından bir üye.
g) Kültür ve Turizm Bakanlığından bir üye.
ğ)Üniversitelerin çalışma ekonomisi, işletme ve meslekî eğitim ile ilgili alanlarından Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek üç öğretim üyesi.
h) Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından bir üye.
ı) Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinden bir üye.
i) Türkiye İş Kurumundan bir üye.
j) Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından bir üye.
k) Türk Standartları Enstitüsünden bir üye.
l) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden dört üye.
m) Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonundan dört üye.
n) Türkiye Ziraat Odaları Birliğinden bir üye.
o) Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğinden bir üye.
ö) Türkiye İhracatçılar Meclisinden bir üye.
p) En fazla üyeye sahip üç işçi sendikaları konfederasyonundan ikişer üye.
r) En fazla üyeye sahip işveren sendikaları konfederasyonundan üç üye.

MADDE 7-
(1) Genel Kurulun görevleri şunlardır:
a) Yönetim Kurulu üyelerini seçmek.
b) Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan bütçeyi aynen veya değiştirerek kabul etmek.
c) Yönetim Kurulunun bir önceki yıla ait faaliyet raporunu, bir sonraki yıla ait çalışma programını ve malî raporlarını görüşerek karara bağlamak.
ç) Yönetim Kurulunu ibra etmek.
d) Yönetim Kurulunca önerilecek personel planlamasını onaylamak.
e) Kurumun ihtiyacı olan taşınmazların kiralanması veya satın alınması konularında Yönetim Kuruluna yetki vermek.
f) Gerektiğinde uluslararası kuruluşlara üye olunması ve Kurumun uluslararası kuruluşlar nezdinde temsil edilmesi konusunda Yönetim Kuruluna yetki vermek.
g) Üyelerin aidat miktarını belirlemek.
ğ) Kanunla verilen diğer görevleri yerine getirmek.

MADDE 8-
(1) Yönetim Kurulu, Kurumun yürütme organıdır. Yönetim Kurulu, bir asıl ve bir yedek üyesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bir asıl ve bir yedek üyesi Millî Eğitim Bakanlığı, bir asıl ve bir yedek üyesi Yükseköğretim Kurulu, bir asıl ve bir yedek üyesi kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bir asıl ve bir yedek üyesi işçi sendikaları konfederasyonları ve bir asıl ve bir yedek üyesi de işveren sendikaları konfederasyonları temsilcileri arasından toplam altı asıl ve altı yedek üye olmak üzere Genel Kurul tarafından seçilir.
(3) Yönetim Kurulu üyesi seçilebilmek için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin (1), (4), (6) ve (7) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartları taşımak ve Kurumun faaliyet alanına giren konularda yeterli bilgiye ve en az on yıllık meslekî tecrübeye sahip olmak şarttır.

MADDE 9-
(1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Meslek standardı geliştirmek, sınav ve belgelendirme faaliyetinde bulunmak üzere başvuruda bulunan kuruluşların başvurularını incelemek ve sonuçlandırmak.
b) Standardı tespit edilerek, sınav ve belgelendirme uygulaması yapılacak meslekleri belirlemek.
c) Yapılacak sınavlarda başarı gösterenlere verilecek Meslekî Yeterlilik Kurumu Yeterlilik Belgesini onaylamak.
f) İlgili mevzuat çerçevesinde, Kurum personelinin işe alınması, işten çıkarılması, terfi ettirilmesi, ödüllendirilmesi ve benzeri tasarruflarda bulunmak, Kurumda çalışanların, ücret, harcırah, malî ve sosyal hakları ile ilgili esasları belirleyerek Genel Kurula sunmak.
g) Hazırlatılacak meslek standartlarının, sınav ve belgelendirme uygulamalarının uluslararası normlara uygunluğunu sağlamak.
ğ) Gerekli görülen hallerde Ankara dışında büro veya temsilcilik açılmasına karar vermek veya ilgili kurum ve kuruluşlara Kurumun faaliyet alanına giren konularda yetki vermek.
h) Kurumun görevleri ile ilgili olarak ihtiyaç duyulan konularda araştırma, teknik inceleme, etüt, proje ve bunlarla ilgili her türlü mal ve hizmetlerin sağlanması gibi işleri yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilere yaptırmak ve bu konularla ilgili mal ve hizmet satın alınmasına karar vermek.

İHDAS EDİLEN POZİSYONLAR CETVELİ

POZİSYON UNVANI SAYISI
- Kurum Başkanı 1
- Meslek Standartları Dairesi Başkanı 1
- Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı 1
- Hukuk Müşaviri 1
- İdarî ve Malî İşler Dairesi Başkanı 1
- Uzman 25
- Uzman Yardımcısı 20
- Uzman (Yabancı Uyruklu) 10
- İstatistikçi 5
- Bilgisayar Programcısı 4
- Çözümleyici 4
- Bilgisayar İşletmeni 2
- Sekreter 5
- Büro Görevlisi 10

TOPLAM 90
______________________________
(1) Ayhan Sarı




Hoşgeldiniz