Ramazan Ayı’nda Müzik Albümleri… Sercan Halili


Toplam Okunma: 8038 | En Son Okunma: 20.11.2024 - 21:47
Kategori: Din ve Müzik, Toplum ve Müzik

Ramazan ayı tasavvuf müziği türünün en çok dinlendiği aydır. Birçok insan anlamasa, zevk almasa bile tasavvuf müziği dinler. Tasavvuf müziği olur da ney enstrümanı unutulur mu?.. Her şeyin ticareti olduğu gibi Ramazan ayının da sanat ticareti oluyor. Bereket ayı ne de olsa. Unkapanı piyasası bu ayda adeta albüm yarışına giriyor. Bağlantılı oldukları sanatçılardan Ramazan ayına özel albümler istiyorlar. “İçinde bol ney sesi olsun” diyerek de sipariş veriyorlar. Tabii 3-4 ay öncesinden stüdyolarda ney albümleri, ilahi müzik grupları albümleri, tasavvuf müziği solistleri harıl harıl çalışmaya başlıyorlar… Prodüktörler bu ayda albümlerden ciddi kârlar elde ediyorlar…

Ramazan Ayı’nda Müzik Albümleri… Sercan Halili

Ramazan ayı İslam âlemi için şüphesiz en önemli zamanlardan biridir. Bu zaman zarfında oruç tutmak, zekât vermek, camiye daha sık gitmek, insanlara yardım etmek genel olarak Müslümanların uyguladığı davranışlardır. Bu ay insanların dini duygularının diğer aylara nazaran daha yoğun olarak yaşandığı bir aydır. İstisnaları tabii ki bu konunun dışında tutuyorum. Bu ay ayrıca tasavvuf müziği türünün en çok dinlendiği aydır. Birçok insan anlamasa, zevk almasa bile tasavvuf müziği dinler. Tasavvuf müziği olur da Ney enstrumanı unutulur mu? Ney enstrumanını uzun uzun dinleyenlerin kimileri, “ Ruhumu dinlendiriyorum” gibi bir şeyler söylerler.

Her şeyin ticareti olduğu gibi ramazan ayının da sanat ticareti oluyor. Bereket ayı nede olsa. Unkapanı piyasası adeta bu ayda albüm yarışına giriyor. Bağlantılı oldukları sanatçılardan Ramazan ayına özel albümler istiyorlar. “İçinde bol ney sesi olsun” diyerek de sipariş veriyorlar. Tabi 3-4 ay öncesinden stüdyolarda Ney albümleri, ilahi müzik grupları albümleri, tasavvuf müziği solistleri harıl harıl çalışmaya başlıyorlar. Tek sebebi Ramazandan 2-3 ay öncesine albümü çıkarıp, müzik marketlerde en ön rafa koymak. Tüm bunların dışında, bu albümlerin prodüktörleri değil de, içine emek harcayan müzisyenler, tonmaisterler, mix yapanlar, grafik yapanlar ve fotoğraf çekenler var. Bu kişiler her zaman olduğu gibi yine aynı titizlikle aynı alın teri ile işlerini en iyi şekilde yapmaya çalışan insanlar. Bu insanlar her zamanki kazançlarını kazanıyorlar tabi kazanabilirlerse. Fakat prodüktörler Ramazan ayında bu albümlerden ciddi kar elde ediyorlar. Bir çoğu da sanatçılara hak ettikleri ücreti temin etmiyorlar.

Bu albümleri Ramazan ayından sonra çıkaranlar neden yok denecek kadar az?

Çünkü bu albümleri almak, bu müzikleri dinlemek sadece Ramazan ayında geliyor halkımızın aklına. Bu da bir ticaret tabiî ki, insanlar küçük de olsa emeklerinin karşılığını almak istiyorlar. Sadece müzik yaparak hayatını geçindirmeye çalışan insanlar var. Bu da başka bir bakış açısı.

Şimdi bu albümleri Ramazan ayında çıkarmak ticaret açısından mantıklı görünüyor.

O zaman da dinin kullanılması gibi bir durum hissediliyor olsa da işin içinden çıkmanın zor olduğu belli.

Konunun burasında etik olan hangisidir?

Prodüktörlerin ramazan ayına özel sipariş vermeleri mi?

Sanatçıların bu projeleri kabul etmeleri mi?

Projeyi kabul etmeyen sanatçıların yerlerine, bu işten anlamayan insanların üç beş kuruş karşılığında albüm sahibi olup müzik piyasasına girmeleri mi?

Ramazanı fırsat bilip, albüm yapmak için prodüktör arayan kişilerin yaptıkları mı?

Ben işin içinden çıkamadım.

En iyisi size bu sene Ramazan ayı için çıkan ve yeniden tasarlanıp basılan albümleri sıralayalım:

Bunlar gibi birçok albüm…
Ve diğerleri:

Ve her sene bunlar gibi yüzlerce …
Merak edenler tüm müzik marketlerden bakabilir …
29 Ağustos 2011

www.sercanhalili.com




Hoşgeldiniz