BM’in ”Kadın Dostu Kentler Projesi” üzerine: “Sanat’ı unutmayalım”(*)… Göktan Ay
Toplam Okunma: 3484 | En Son Okunma: 24.11.2024 - 06:43
Birleşmiş Milletler’in (BM) kadın güvenliği ve kadınların erkeklerle eşit koşullardan yararlanmalarını sağlamak için hayata geçirdiği ”Kadın Dostu Kentler Projesi” kapsamında 12 ilimiz ”kadın dostu” olmak taahhütte bulundu… Bize göre bir kadının günlük hayatını cesaretle, güven içerisinde, özgürce sürdürmesi için ortamın iyileştirilmesi şarttır. Ancak bunun yanında kadının; ortaya bir şeyler çıkarması/üretmesi, kendini geliştirmesi ve sosyalleşmesi için bir obje gereklidir… Bu objede “sanatsal çalışmalarıdır”…Kadının kendini ispat etmesidir…
Birleşmiş Milletler’in (BM) kadın güvenliği ve kadınların erkeklerle eşit koşullardan yararlanmalarını sağlamak için hayata geçirdiği ”Kadın Dostu Kentler Projesi” kapsamında 12 ilimiz ”kadın dostu” olmak taahhütte bulundu.
Kadına yönelik ayrımcılığın her geçen gün arttığı düşüncesi ile BM’nin Türkiye’de yerel düzeyde kadın-erkek eşitliğini güçlendirmek için yürüttüğü ”Kadın Dostu Kentler Projesi” kapsamında, İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’ın ardından Antalya, Bursa, Gaziantep, Malatya, Mardin ve Samsun da ”Kadın Dostu Kent” olmak için taahhütname imzaladı.
Böyle güzel, anlamlı ve olması gereken uygulamada “neden 12 vilayet” anlamak mümkün değil…
Acaba, diğer il yöneticilerinin haberi mi yok!
Ayrıca, BM nezninde “ülkemizde adına yönelik ayrımcılığın her geçen gün arttığı” düşüncesinin oluşması, hiç güzel değil, mutlaka sorgulanmalı…gereği yapılmalı….
”Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi”ne göre yerel yönetimler;
1/ Toplu taşıma duraklarına kadınların ”155 Polis İmdat” hattını arayabilecekleri telefon veya çağrı sistemleri yerleştirecek, sokakları daha güvenli hale getirecek.
2/ Kentlerde çıkmaz sokak ve aşırı kıvrımlı yollar bulunmayacak, binalarda sağır (penceresiz) cephe olmayacak.
3/ MOBESE kameralarının sayısı da güvenliği sağlayacak şekilde artırılacak.
4/ Otoparklarda ise girişe yakın yerler sadece kadınların kullanımına ayrılacak, Mahallelerde kadınların istirahat etmesine, eğlenmesine ve bir araya gelişlerine imkan verecek alanlar oluşturulacak.
5/ Parklar herkes için güvenlikli olacak. Parklarda kadınların ihtiyaçlarını özgürce karşılayabilecekleri fiziki düzenlemeler yapılacak.
6/ Kentte sokaklar, meydanlar, otoparklar, çocuk oyun bahçeleri, parklar gibi alanların aydınlatması eksiksiz sağlanacak.
”Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi”ni imzalayan Antalya’da, hazırlıklar başlatıldı. Antalya’da Valilik bünyesinde ”Kadın-Erkek Eşitliği Birimi” kurulurken, başına da kadın personel getirildi. Aynı birim Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde de kurulacak.
Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, konu ile ilgili açıklama yapmış; ”Kadın dostu kent, kadın hakları konusundaki farkındalığın, kadınların haklarının kabulünün ve kadın erkek eşitliği konusundaki kabulün eksiksiz olarak sağlanmasını hedefler. Projede, bir erkeğin günlük hayatını nasıl cesaretle, güven içerisinde, özgürce sürdürüyorsa kadınlar için de bunun eksiksiz olarak devlet tarafından sağlanmasının öngörülmektedir. Antalya’nın büyük ölçüde kadınların her türlü ihtiyacını düşünmüş ve düzenlemiş bir kenttir.Kısaca, biz büyük ölçüde kadın dostu kent olma özelliklerini taşıyan bir kentte yaşıyoruz”.
Bize göre bir kadının günlük hayatını cesaretle, güven içerisinde, özgürce sürdürmesi için ortamın iyileştirilmesi şarttır.
Ancak bunun yanında kadının; ortaya bir şeyler çıkarması/üretmesi, kendini geliştirmesi ve sosyalleşmesi için bir obje gereklidir…
Bu objede “sanatsal çalışmalarıdır”..
Kadının kendini ispat etmesidir…
Ülkemizde bugün;
Popüler kültürün geleneksel kültürleri yok etmesine göz yumduk…
Kadın aşıklarımızın sayısı yok denecek kadar az…
Kadın yorumcuları sadece boy ve endamları/giysileri, özel yaşantıları ile konuşuyoruz…
Kadın ressam, heykeltıraş yetişmiyor…
Kadın yazarlarımızın sayısı çok az…
Her geçen gün taciz ve öldürmeler artıyor…
TBMM de kadın milletvekili sayısının yeterli olmadığı belirtiliyor…
TBMM de ihtisas komisyonlarında kadın vekillere fazla yer verilmediği belirtiliyor…
Başarılı iş kadınlarımız var, ama devlet katında kadınlar yok…
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sn. Fatma Şahin’e çok iş düşüyor…
Zor ama bir o kadar da sorumluluk isteyen bu çalışmalarda, yeni bir kadro kuracak olan, projeleri ile bilinen, ısrarcı ve çözümcü Sn. Şahin’in başarılı olmasını diliyoruz.
Ancak merak ettiğimiz şu;
Acaba, “Sanat dostu kentler” projesini de görebilecek miyiz?
Yoksa BM mi bekleyeceğiz!?….
_______________________________
(*) Eğer bir fare kediye gülüyorsa, yakınlarda bir delik var demektir. Nijerya Atasözü