Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yeni projeler… Göktan Ay
Toplam Okunma: 3155 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 10:40
Son yıllarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda halkın ilgisini çekmesi ve kültürel mekanları daha rahat dolaşması için Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Ertuğrul Günay önderliğinde yeni uygulamalara geçildi. Bu yazımızda konuyu dile getirmek, duymayanlara duyurmak istedik. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2008’de başlattığı “Müze müze dolaştıran kart” sloganlı ve şimdiye kadar 2 milyon 228 bin kişinin kullandığı “Müzekart” uygulaması çok ses getirmişti, şimdi yeni bir aşamaya geçildiği bildiriliyor. “Müzekart Plus” …
Buna göre;
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tursab-MTM İş Ortaklığı’yla geliştirilen 40 liralık Müzekart Plus ile Bakanlığa bağlı 300’ü aşkın müze ve ören yerini bir yıl boyunca ücretsiz ve sınırsız gezmek mümkün olacak.
Müzekart Plus’la; Geleneksel El Sanatları Kurumu, İstanbul Modern Müzesi, Pera Müzesi, Rahmi M. Koç Müzesi, Rezan Has Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi, Santralistanbul, TÜRVAK Sinema Tiyatro Müzesi, İKSV, Balat Kültür Evi, Bilkent Kültür Girişimi, İstanbul Akvaryum gibi kurumların bazılarına ücretsiz, bazılarına yüzde 40’a varan indirimlerle girmek mümkün olacak. Ayrıca, bu indirimler, kurumların kafelerinde ve hediyelik eşya dükkânlarında da geçerli.
Yabancı turistler için üretilen “Museum Pass İstanbul” ile; Ayasofya Müzesi ve Harem Dairesi hariç Topkapı Sarayı Müzesi, Kariye Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’ni bilet gişelerinde beklemeden ziyaret edebilme imkânı sağlıyor. 3 gün geçerlilik süresi olan, 4 ile 5 yıldızlı oteller, gezici kart satış araçları ve Turizm Enformasyon Büroları’ndan temin edilebilecek kartın fiyatı 72 lira.
Bakanlığın başlattığı ve geliştirdiği bu güzel uygulamanın insanlarımızca daha fazla paylaşılmasını arzu ediyoruz. Hemen hemen her kişide gerektiği zaman kullanılmak üzere-akbil gibi- müzekartın olmasında yarar var. Ülkemizin her tarafı tarih ve kültür dolu. Bir çok insanımızın ören v.b. yerlerin kapısından ücreti pahalı bularak döndüğünü biliyoruz. Ancak, bu dönüş kişiler için tarihi bir kayıp oluyor. İşte bu kartlarla yüzlerce tarihi/kültürel yer sizlere sunuluyor. Gerektiği anda cebinizden kartı çıkararak uygulamaya geçebiliyorsunuz. Haberimiz yok demek mümkün değil, çünkü her yerde, basında, ilanlarda sık sık gözümüze takılıyor. Herhalde ihmal söz konusu, lazım olunca alırız düşüncesi hakim. O nedenle şu anda ulaşılan sayıyı az buluyoruz. “Her kişinin cüzdanında bir müzekart olmalı” diyor, emeği geçenleri, Sn. Bakanın şahsında kutluyoruz.
Bilgi notu: Kamu kurum ve kuruluşlarında Sosyolog, Folklor Araştırmacısı, Kütüphaneci, Arşivci ve Kitap Patalogu unvanlarında görev yapan personel 10.12.2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla adı geçen unvanlar Teknik Hizmetler Sınıfına geçmişlerdi.04.07.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 644 sayılı KHK ile söz konusu unvanlara Müze Araştırmacıları da dahil edilerek tüm kamu kurumlarında çalışan bu personelin hizmet sınıfları toplu bir şekilde değiştirilerek Teknik Hizmetler Sınıfı olarak belirlenmiştir.