Sokak düğünleri mi, insansal normda kapalı/açık eğlence mekanı ihtiyacı mı?..


Toplam Okunma: 10738 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 10:46
Kategori: Toplum ve Müzik

Sokak düğünleri büyük/küçük kent hayatının sıkça karşılaşılan ve eğlence sahipleri dışında hemen herkesin şikayet ettiği ama kimilerinin de “o vatandaşların içinde bulunduğu toplumsal statüyü, insansal normda kapalı eğlence mekanlarının yetersizliğini, belediyelerin maddi açıdan uygun, akustiği bangırdamıyan, havalandırması ayarsız olmayan salon yapma bilincine henüz ulaşamamış olmalarını” göz önünde bulundurmaları Türkiye halkı yaşayışı açısından bir gerçeği ortaya çıkarıyor. “Sokak düğünleri sizce mantıklı mı?” sorusuna wowturkey.com sitesi 2007-2011 arasında verilen samimi görüşlerden derlediğimiz seçkiyi sunuyoruz:

Sokak düğünleri mi, insansal normda kapalı/açık eğlence mekanı ihtiyacı mı?..

Sokak düğünlerini yasaklayan madde Haziran 2010’da “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” içeriğinde yayınlanmıştı:

“Konut, yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri, canlı müzik izni almış olan oteller hariç diğer oteller, açık arazideki ve yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar gibi kullanımları”

Yönetmeliğin 26. maddesinin (ı) bendi ise şu şekildedir.

” ı) Çok hassas kullanımları etkileyebilecek şekilde yakınında, bitişiğinde, altında veya üstündeki alanlarda konser, gösteri, miting, tören, festival, düğün ve benzeri gibi açık hava faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi yasaktır. Bu faaliyetler çok hassas kullanımların bulunduğu alanlarda ancak İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile belirlenen alanlarda yapılabilir. Orta derece hassas kullanımların bulunduğu alanlarda bu tür faaliyetlerden çevreye yayılan gürültü seviyesi Leq gürültü göstergesi cinsinden mevcut arka plan gürültü seviyesini 5 dBA’dan fazla aşamaz.”

Soru: SOKAK DÜĞÜNLERİ SİZCE MANTIKLI MI?

denizfat
Bence mantıksız. Her haftasonu bu insanların “gelenek” diye yaptığı tangırtıları dinlemek mecburiyetinde bırakıyorlar insanları. Meclisin çıkarttığı yasaya karşı gelerek hala bu düğünleri yapıyorlar. Koca koca anfileri(hoparlör-MD) sokağın ortasına diziyorlar, yolu kapatıyorlar üstüne üstlük silah ve havai fişek atıyorlar. Ankara’nın yüksek bir yerine çıkın ve bakın akşamleyin. Her noktada küçük küçük havai fişeklerin atıldığını göreceksiniz. Çaldıkları müziğe müzik bile denemez. Ankara havası diye çıkıp Ankara’nın adını kirletiyorlar. Türkiye’nin başkentine kesinlikle yakışmayan şeyler bunlar. Bu insanların sokağı trafiğe kapatıp insanların başını şişirmeye ne hakları var? Burası köy yeri değil her apartmanda 20 aile yaşıyor neredeyse. Bunun hastası var cenazesi var… Oturduğum sokakta bir çocuğun cenazesi vardı ve o insanların kapısında 3 gün davul çaldılar türküler, söylediler. Bu ülkede düzeltilmesi gereken o kadar çok şey var ki…

Gözde
Havai fişeklerde atılırsa burada “kesinlikle zengin bir yerde kutlama var” diyoruz.
Bu arada dediğiniz köy düğünleri ise bence yanlış düşünüyorsunuz. Eskiden beri geleneğimiz. Şu an evlenecek insanlar köy düğünü yapmak için milyarlarca organizasyon parası döküyor. O begenmediğiniz gelenek bu ise, şu an topluma normal düğün fiyatindan daha pahalıya pazarlanmakta.

Serap_dly
Geçen Pazar alt sokağımızda düğün, bi alt sokakta kına gecesi, üst sokağımızda da asker uğurlaması vardı. Silah seslerini şarkıları bağrışmaları siz düşünün artık. Süper bir Pazartesi sendromu geçirdim.

ELİF ÇAĞLAR
İnsanlar köylerden kentlere göçüyor. Törelerini de kendileri ile birlikte getiriyorlar. Bu insanları salonlara götürseniz bile zevk almaz olan o düğünü beğenmezler. Oysa bu insanları köylerinde tutabilsek, bu insanların geçimleri köylerde sağlanabilse topraklarını bırakarak hiç bilmedikleri bu şehir yaşantısına gelmezler. Doğal olarak bu sokaklardaki düğünleri yapmak zorunda kalmazlar. Belki yanılıyorum ama şu anda dışarda 3 düğün birden oluyor sesler birbirine karışıyor olmasına rağmen ben üzülüyorum. Bu insanlar keşke mutlu oldukları kır düğünü mü sokak düğünü mü adı her ne ise onu rahat rahat yapabildikleri yerlerde yapsalar daha mutlu olurlardı.

adilarslanoglu
Türkiye’de düğün salonları genelinde:
1-Çok katlı binalarda ve üst katlarda (2 katta yada 3 de bile var).
2-Benzin istasyonlarının yanında, üstünde, içinde olanlar bile var.
3-İstanbul Feriköy-İzzetpaşa da 2.katta 3 düğün salonu yan yana olan bina var.
4-Hiç bir düğün salonunun güvenlik tedbiri yok. 1 kapıları var ve maalesef onlar da içeriye(!) açılıyor.
5-Olaganüstü durumda(deprem,yangın, kavga, silah patlaması vb.) insanlara yardım ya da acil çıkış vb hiçbir tedbir yok. Allaha emanet.
6-Geneli havasız çok nadıren de klima var(Çogu çalışmıyor).
7-Wc gibi ihtiyac olan yerler perişan.

Daha çok sayabilirim. Bırakın bahçelerde olsun düğünler. Hem saglıklı, güvenli ve havadar. Ha bu arada düğün salonlarındaki bahşiş teröründen de kurtulmuş oluruz.
Diyeceksinizki ne zamana kadar bahçede… Doğru. Adam gibi en uç mahallalere kadar yetecek tek katlı 50 kişiye 1 adet dışarıya açılan kapıları olan, klimalı ve tüm güvenliği saglanmış salonlar yapıncaya kadar…

ERHAN ÇAĞLAR
Bizim zamanımızdaki sokak düğünleri daha neşeli geçerdi. Kesinlikle davul zurna ya da ince saz takımı olurdu. İnsanlar doyasıya yer içer ve kesinlikle eğlenirdi. Bu düğünlere mahalle halkı katılmaya gayret eder düğün sahibine katkıda bulunmak için elinden geleni yapardı. Hiç kimse bu düğünlerden rahatsızlık duymazdı. Bilakis düğünün olacağı tarih iple çekilir hazırlıklar yapılırdı. Çünkü insanlarda bir kaynaşma vardı, insanlar birbirini tanırlardı. Komşuluk ilişkileri çok iyiydi. Şimdiki düğünlere bakıyorum da herşey hazır. Bilgisayardan müzikler çalınıyor. Bu düğünler eğlenceli olmuyor. Malum apartmanlarda yaşıyoruz. İnsanlar karşı dairedeki komşularını bile tanımıyorlar. İnsani ilişkiler kopmuş durumdadır. Dolayısıyla yapılan düğünler insanları rahatsız ediyor.

Toplu yaşam sözkonusu bir hafta sonunda aynı yerde şuanda olduğu gibi, (en az üç düğün var) sesler birbirine karışmış, birçok düğünde olduğu gibi sandalyelerin birçoğu boş. Bu kesinlikle bir gürültü kirliliğidir. İnsanlara rahatsızlık vermekten başka hiçbir şey değil. Ben açıkçası eski mahalle düğünlerini o gelenek göreneklerle yapılan düğünlere özlem duyuyorum.

Halide
…Hele bu taşındığımız yerde artık kafayı yemek üzereyim. Yaza girdiğimizden beri istisnasız her gün düğün var. Şu an bu satırları yazarken arka fonda “Caney caney caney, işte ….” diye devam eden şarkı çalıyor Üstüne bir de “tak tak tak” diye silah sesleri, bunun da üstüne “güm güm güm” şeklinde havai fişek sesleri ortalığı inletmekte… Eskiden havai fişek atmanın da bir adabı vardı, öyle her önüne gelen zırt pırt çıkıp havai fişek atmazdı. Arada bir atılırdı biz de izlemek için dışarı çıkardık, şimdi fenalık gelmiş durumda. İşin daha kötü tarafı ise bazı ailelerin 3 gün 3 gece düğün yapmaları Adetleri öyleymiş Normalde etrafta düğün oldu mu ben evden firar ederim ama bu gün işim vardı kaçamadım Kulaklıkla müzik dinledim, kulaklarıma pamuk tıkadım, bu sıcakta bütün camları örttüm ama nafile; ses yine geliyor, yine geliyor. Bir ara kendimi camdan atsam kurtulur muyum diye düşündüm ama cam da yüksek değil ki, kendimi atsam en fazla bileğim burkulur.
Şimdi bir de onların açısından bakayım. Bu sokak düğünlerini yapan insanların çoğu dar gelirli… Düğün salonlarına verecek milyarları yok. “Parası yok diye bu insanlar düğün yapamayacak mı, çocuklarının mürüvvetini göremeyecekler, kurtlarını dökemeyecekler mi başkaları rahatsız oluyor” diye. Onlar da ister Çırağan’da düğün yapmayı, dansöz getirip kafasından aşağı paraları saçmayı ama olmuyor işte, imkanları bu kadarına yetiyor. Onları da anlamak lazım…

kibarfeyzo
Ben durumu sokak düğünleri olarak görmüyorum… Sebebi ise, halkımız bu şehir hayatında da olsa alıştığı o pastoral yaşamı arzu ediyor, köy düğünü gibi olsun, kır düğünü gibi olsun istiyor… Görmüşsünüzdür, düğüne sadece davetiye ile konuk çağrılmaz, konu komşu herkes davetlidir, hatta yoldan geçen bile eğlenceye katılır… resmiyet yoktur… Hem bu düğünlerde davullu zurnalı eğlenceler, elektro bağlamaların haricinde türlü halk oyunları da yapılır, halk dansı demiyorum dikkatinizi çekerim oyun, tiyatro gibi, ama eğlenceli olanından… Kimi post giyer deve olur, kimi kömürle yüzünü boyar arap olur, sonra kadın elbiseli erkekler daha bir dolu halk tiyatrosu… Bazen de yörelere göre türlü yarışmalar ve sonucunda cezalar vardır… Ve pek çok düğün elbette ki yemeklidir, hatta davar-inek gibi hayvan keserler et yemekleri için değil sadece kurban için de…
Eğer mahalle düğünleri için vatandaşa bir yer gösterilse, konukların ağırlanabileceği, derli toplu, mahallelerin merkezlerinde ve ulaşımı kolay pekala da düğün sahibi orada eğlencesini düzenleyebilir…
Nasıl kurban bayramında “her yeri kan gölü haline getirmeyin” diye kurban kesme merkezleri, alanları yapılmadı mı?.. Halen kaçak kesenlere rastlıyoruz ama kurban kesim alanları başarılı da oldu, bundan sonra daha da düzenli ve başarılı olacak inşallah… Neden bir düğün yapma alanı oluşturulamasın…
Bu pek masraflı bir iş de değil aslında… Mahallelerimizde o kadar çok alan var ki boş ve atıl duran.. Mesela semt pazarları haftanın 6 günü boş… Mesela okulların bahçeleri hafta sonları boş, düğünlerin sık olduğu yaz mevsiminde tatil… Mesela camilerin avlusu namaz kılınmadığı sürece her zaman müsait, zaten çok yerde eğlenceye ezan süresince ara verilmiyor mu saygıdan… Mesela ağaçlar, yeşil çimler, oyun alanı ile parklar boş…
Görüldüğü gibi istenildiğinde eğlence yapacak yer bulmak kolay. Mühim olan hizmet edecek tarzda düzenlenmesi… Ama gel gör ki ülkemizdeki mahalle parklarının durumu içler acısı, pazar alanları berbat, camilerin avlusu meydanı bile onlarca dükkan kirada, okullara diyecek söz bulamıyorum… Halbuki köy düğünleri öyle yapılmaz mıydı?.. Genelde ortalık meydan bir alanda okuldan sıralar, masalar getirilir konuklar otursun diye… Eğlenceye bütün ahali katılırdı…
Düğün yapmak masraflı bir iş ama aileler bu işe severek isteyerek başlıyor ve öyle sürmesini istiyor.. Fakat o kadar haber yer aldı ki medyada düğün yemeğinden zehirlenen, içkiyi fazla kaçırıp kavga eden, maganda kurşunu ile hayatını kaybeden… Eğer düzenli bir düğün yapma mekanı olsa herşey adabı ile yerine getirilse ne kadar güzel olurdu… Belediyelerimize seslenmek istiyorum, güzelce düzenlenmiş alanlar oluşturur ve halkın hizmetine ücretsiz yada düşük bir ücret karşılığı belli hizmetleri de kapsar şekilde yaparlar ise sadece düğün sahiplerinin mutluluğunu değil, çevreden olumsuz etkilenen kişilerin de memnuniyetini kazanacaklardır…

Aylin
Öğlen yapılan düğünlere bir nebze göz yumabiliyorum fakat gecenin bir yarısına kadar süren düğünlere tahamülüm yok. Gürültüden kafamın şişmesi bir yana, evinde hastası olan olur veya benim gibi çocuğunu gürtülden uyutamadığı icin sinirden ne yapacağını bilmeyen insanlar oluyor. Köy ortamını Şehirlere taşımak bana göre mantıksız. Lakin maalesef kanunlarımız bu konuda çok yetersiz. Bir kaç defa aşırı sesden rahatsız olduğum için polisi aradım, ve “sokakda düğün yapmak serbest mi?” diye sordum. “Değilse lütfen ilgilenir misiniz? dedim. İlk aradığımda memur Bey “tabi ki yasak, adresi verin ilgilenelim” demişti. Bir başka sefer aradığımda “daha önce de böyle bir durum olmuştu ve memur bey yasak demişti neden hala göz yumuluyor? diye sormuştum. Kendisi bana “ne yasak ne de değil, biraz karışık bir durum” demişti . Hangi ifadeye göre hareket edeceğini şaşırıyor insan .
::::
Gelir düzeyi yüksek olmayan insanlar zaten bir darbuka bir klarnetle kendi aralarında eğleniyorlar. O iki Müzil Aletinin çıkardığı seslerden zaten kimse rahatsız olmaz.
Lakin gelir düzeyim düşük Sokakta yapmak zorundayım diyip 500-750YTL arası gelen koskoca Orkestrayı Sokağın ortasına dikip benim param yok derse sadece gülerim

sezen_35
NEDEN MANTIKSIZ OLSUN… Bence bu tür düşünmek mantıksızlıktır.. Sokaklarda mutlu bir olay için bir araya gelip eğlenenler mantıksızlık oluyor da.. 22 kişinin bir top peşinde koşturup 11 kişinin kazanıp sonra sokaklarda caddelerde tarfiği engelleyip havaya silah açanlar mı mantıklı oluyo?
O sokak düğünlerinin tadı hiç bir düğünde bulunmaz bence..kafalarına göre de yapılmaz o düğünler karakoldan belli saate göre izin alınır ve o doğrultuda yapılır…
Ayrıca; sokak düğünleri biri veya birilerine gösteriş olarak değil…düğün sahiplerinin ekonomik açıdan sıkıntısı olduğundan da yapılıyor…

Altabulent
Sokak düğünlerinde harcanan para salon fiyatlarını geçiyor.Masalar, sandalyeler kiralanılıyor,orkestra tutluyor.Dönerdi pilavdı deken astarı yüzünü geçiyor.Ha bide son zamanlarda havai fişek atmakda moda oldu budamı yoklulktan allah aşkına.
Bence hem gürültü kirliliği, bazen de görüntü kirliliği…
Örnekler:
http://www.youtube.com/watch?v=FXr-58sBGg0
http://www.youtube.com/watch?v=toXqiCnzgO0
http://www.youtube.com/watch?v=cJL8pMhvXB0

Koray Cerit
Eğer sokak düğünleri bitince Ülkemiz kalkınacaksa sokak düğünü yapan herkesi vurmaya hazırım
Ama sokak düğünüyle iş bitmiyor. Kalkınmak için daha önemli sorunlarımız var…
::::
“Gelenek ve göreneklere saygılıyız ama gürültü kirliliğine karşıyız”

Suat Oğuz
Camiler Dururken sokak düğünleri artık bu topluma yakışmıyor ..

Yasin Kadıoğlu
Suat Oğuz bey böyle bir cümle kurduğu için bayağı bir eksi puan aldığını gördüm ve ne dedenini anlamamış arkadaşlar.Ben anladığım kadarıyla aktarıyım. Geçen bir haber vardı bir imam camide oğluna düğün yapmış Suat beyde galiba bunu bu cümleyle eleştiriyor.

yusuf ülkü
Ya iyi, güzel; gürültüden bahsediyosunuz ama unutmayın, komşu komşunun külüne muhtaçtır. İdare edilmesi gerekir bence. Her gece düğün olmuyor ya. Hastalardan bahsettiniz. Allah göstermesin bir olay başınıza geldiği zaman ilk komşu koşar, cenazede komşu yardıma gelir.Bir cemiyetiniz olduğunda gelenlerin çoğu komşulardır.
Evlenmek sadece nikahtan ibaret değil. Biz Türk milletiyiz. Bizi biz yapan sahip olduğumuz geleneklerimizdir. Hiç Gördünüz mü Milano’da kına gecesi ya da Paris’de tavuk alma. Ben hiç rastlamadım. Bence işin güzelliği orada. Tabi abartmamak gerekir.
Sade bir nikah töreni yarine, davullu zurnalı düğün alayını tercih ederim.(Magandalık hariç ). Zaten akrabalık bağları zayıflamış büyük şehirler de hiç değilse komşuluk bağlarını koparmayın. O kadarda batılı olmaya gerek yok bence…

Emre Ahlatlı
Etiler’i bilmemde Etiler’den daha lüks olan Ulus’un göbeğinde sokak düğünleirne rastlıyorum ben. Lüks sitelerin bitişiğinde ki gecekondularda sık sık bu türden düğünlere rastlamak mümkün. Aslında burda sadece köylü istanbulluları suçlamak yersiz. Ortaköy, Kuruçeşme gibi lüks eğlence yerlerinden yükselen müzik sesleri ve maytaplar bu sokak düğünleirnden daha beter.

Ahmet Hoca
Haziran-Eylül arasında 30.000 nüfuslu bir yerde haftada ortalama 20-25 arası bu tür merasimler yapılmaktadır.Kaç tanesinin tarihi bir yıl öncesinden belirlenmiştir acaba? Alelacele belirlenen düğün tarihleri, sokakta düğün yapmaya insanları mecbur bırakmıştır.O yerleşim yerlerinde bu kadar ihtiyaca cevap verebilecek salonlar varmıdır ki…
Ama ortak kullanım hakkına sahip olduğumuz sokaklarda tören yapabilmek için mülki amirlikten yazılı izin belgesi alınır. O belgede uyulması gereken kurallar yazılıdır. En önemlisi silah ve ses çıkartan patlayıcıların yasaklanması, sokakların araç geçişini engellemeyecek şekilde kullanılması, müzik cihazlarının ses yüksekliği gibi konular bildirilmekte ve bunlarla ilgili sorumlulukta düğün sahiplerine verilmektedir.Aksi halde cezai müeyyidesi vardır.

Cihat D.
Tamam madem bir hanzoluk edip sokak düğünü yapıyorsun bari 1 saat yap 2 saat yap ya da gündüz yap, gece yarılarına kadar davul zurna, elektronik saz ve org seslerini devasa anfilerle bütün mahalleye duyurup, kafasını şişirdiğin mahalle sakinleriyle yakın akraba olmanın ne alemi var. Üstelik bazıları var bir günle yetinmeyip iki üç gün boyunca gece yarılarına kadar çalıp oynuyorlar.

Burhanettin Akbaş
Ah ah nerede o eski sokak düğünleri… Keşke öyle bir düğün olsa da gitsek… Klarnet, cümbüş, darbuka, keman olacak ama… Eski oyun havalarını çalacaklar, şimdikileri istemem… Dostlarla da bir araya geldik mi, Mevlana gibi dönmeye başlayacağız, off ki offf.. Şimdiki düğünler de nedir? Aslında düğün dediğin kendi mahallende olur, eşle dostla, akrabayla gece yarılarına kadar oyunlar oynayarak, muhabbet ederek olur. Şimdi bir org çıkarmışlar, hiç hoş değil. İlle de klarnet olacak, keman olacak, cümbüş ve darbuka olacak.
Yaşlanıyor muyuz ne? Eskiye ait ne varsa özlemle yad ediyorum artık.

Metin Taşkın Aşkın
Burada insanları rahatsız eden ve değişmesi gereken elektro saz ve orglarla yapılan müziğin çok yüksek volümde, değil sadece sokağa, bütün semti rahatsız edecek şekilde dışarıya verilmesidir. Bu nedenle sokak düğünleri değil de kuvvetli ses sitemleriyle dışarıya aşırı gürültülü müzik verilmesi yasaklanmalıdır.
Bu tür düğün yapanlar, hiç ses sistemi kullanmadan , klarnet, darbuka, def, saz, normal org vb. kullansalar hem enstürümanların orjinal sesini duyarlar hemde düğünle ilgisi olmayanlar rahatsız olmazlar.
::::
4-5 yıl önce, Bodrum-Gümbet’teydim. Merkeze yakın bir yerden geçerken bir açık alan düğünü gördüm. Ben dahil, yerli ve yabancı turistler durup ilgi ile düğünü seyrettik.
Düğünde Çökertme ve diğer yerel türkülerin eşliğinde efelerin oynadığı şekilde döne döne oyunlar oynanıyordu. Kalabalık bir izleyici topluluğu oluşturmuştuk. Böyle bir düğün ne filmlerde ne de belgesellerde görmüştüm. Düğün adeta bir kültürel şova dönüşmüştü.
Tatil yörelerinde bu şekilde yapılan düğünler, kültürümüzün tanıtılmasında doğal bir etkinlik haline gelebiliyor.

Muhittin_Ayvalık
Ayvalık’ta böyle düğünler bayağa oluyor. Belediyenin açık kapalı bir çok düğün salonu olmasına rağmen bizim ayvalık halkı açık havada yapmayı daha çok seviyorlar. Merkezde eski rum evlerinin ara sokaklarından yazın ne zaman geçseniz hep bir düğün vardır. İstanbul’dan ve Ankara’dan diğer şehirlerden gelen turistlerin çok ilgisini çekiyor bu düğünler bende. Sokak arasında yapacağı ve söz sizi de çağıracağım….

engin deniz
Şikayet etmek için polisi aradım. Aldığım cevap karşısında kızgınlığım daha da arttı. Saat 12′ye kadar müdahale edemeyeceklerini söylediler. Çaresiz o saate kadar mikrofonun ucundaki bağırtıyı dinlemek zorunda kaldım.

bülent dizdar
Şuan herşey normalmiş gibi karşı apartmanın bahçesinde insanlar toplanmış düğün yapıyor. Orkestra sesi sonuna kadar açmış, yeri göğü inletiyor. İğrenç sesiyle bir adam şarkı söylüyor. İnsanlar bahçede göbek atıyor.
Birazdan siteden çıkarsam bilin ki oraya gittim ve bu insanları biraz olsun saygılı olmaya davet ettim. Şayet bu gün tekrar siteye giremezsem de bilin ki nezaretteyim.

ali_berber
Düğünde mantk aranmaz. Eğer Gelin-Damat ve Aileleri tavan arasında yapacaz derse orda bile yapılır.Yeter ki eğlence olsun,herkes oynasın.Havaların sıcak olması da cabası

samet cosqun
İlgilileri için;
POLİS VAZİFE VE SELAHİYET KANUNU
Madde 14 - Şehir ve kasabalarda gerek mesken içinde ve gerek dışında saat 24 ten sonra her ne suretle olursa olsun civar halkının rahat ve huzurunu bozacak surette gürültü yapanlar polisçe menolunur. Bu yasağı dinlemiyenler hakkında Ceza Kanununun 546 ncı maddesine göre takibat yapılır.
Zabıtadan izin alınarak yapılacak düğün ve müsamere ve balolar bu kayıttan müstesnadır.

hasan hakan
4 sene Bağcılar’da oturdum. Hafta sonu ful sokak düğünü yapılıyor. Güya halk sarayı kuruldu. Ama takan kim? Halk sarayı da açık havada yapılıyor sokak düğününen farksız. İşin yoksa hafta sonu “lorke lorke”, “aman bre deryalar”…
Bir de haporlörden Kuran okunuyor. Kuranı duyduğunuz da dinlemek farz. Ama ben bu farza seks halinde mi yakalanıyorum, tuvalette mi? veya balkonum da rakı içerken mi? Günaha giren/sokan kim?
Şikayeti takan yok. Ne emniyet ne zabıta.

Kerim Besler
07.06.2009 Persembe dugun basladi saz akordu yapiliyor. Davul da basladi Persembeden basladilar ilk caldiklari parca da “Saclarindan Yol Getir”…
Eger bunda mantik varsa beni de saclarimdan yolup goturun.
::::
Iste durum bu… Pencereden gelen ses…
http://www.youtube.com/watch?v=RPIOkwMQRQo
Her turlu teskilat kurulmus ne yapalim simdi…
15.00 den beri caliyor…
Saat 20.26 sustular Allah mesud etsin…

arda erlevi
Geçtiğimiz yaz bizim mahallemizin hacı amcalarından biri vefat etmişti, hacı amcamızın cenazesi evden kalkmadan, mahallemize 3 sene önce taşınan bir aile oğlunu o gün sünnet ettirip düğün yaptılar. bu düğünde ne hacı amcanın cenazesini ve yas tutan acılı ailesini, nede okunan ezanı dinlediler,nede devletimizin kanunlarını kale aldılar. gece 2′ye kadar halay çekip çoşup, içki içip, havaya ateş açıp,eğlendiler. polise telefon açmamıza rağmen bu aile hakkında hiç bir kanuni işlem yapılmadı.

* * *

Ve 18 Haziran 2011 tarihindeki güncel mesaj:

Salih K
Bugüne kadar bu konu hakkında pek keskin düşüncelerim yoktu ama yaklaşık bir buçuk saattir alt sokakta olan düğünden dolayı kafamın içine ettiler. Çoktandır ya ben denk gelmedim yada bizim çevrelerde kimse düğün yapmıyordu ama baya bi değişmiş. Piyanist bazen şarkı söylüyor bazen güncel müzikler çalıyor. Ne yapmak istediğini kendide bilmiyor sanırım. Hadi önceden davul zurna olur millet çalar oynar halay çekerdi. Şimdi ne halt ettikleride belli değil.
2011 yaz mevsimi Manisa Belediyesi ilan ve levhalarla sokak düğünlerinin önüne geçmeye çalışıyor.
YAZ aylarına girilmesiyle birlikte açık alanlarda artan düğünler üzerine Manisa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekipler harekete geçti. Konuyla ilgili olarak kapalı pazaryerleri ile birlikte, sokak aralarında bulunan basketbol sahalarına yasak levhaları astıklarını ifade eden Zabıta Müdürü Aydoğan İra, kurallara uymayanlara ceza kesileceğinin altını çizdi.
http://www.manisa.bel.tr/icerik/27/2346/sokak-aralari-ve-kapali-pazaryerlerinde-dugune-izin-yok.aspx


_________________________________________________
Kaynak: http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=46143&start=30




Hoşgeldiniz