İTÜ TMDK “Porte Akademik Dergisi”nden Yazı Çağrısı…
Toplam Okunma: 4714 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 20:28
2005 yılından bu yana “Porte” adı altında çıkan dergi, yeni ismi ve yeni yayın anlayışıyla müzikbilim camiasında görücüye çıkıyor. Matbu olarak üç ayda bir yayınlanacak olan “Porte Akademik”, sayfalarını eli kalem tutan tüm Türkiye müzik uğraşanlarına açıyor. Derginin bu ayki konusu “Makam” olarak belirlenmiş. Bu alanda yapılan çalışmaların literatürünü genişletme katkısı gözetilerek hazırlanan Eylül 2011 sayısında çeviri yayın, kitap kritikleri ve özgün yayınlara yer verilecek… Son gönderim tarihi ise 05 Ağustos 2011…
Porte Akademik Dergisi’nden yapılan duyuru şöyle:
PORTE AKADEMIK MAKAM SAYISI MAKALE GÖNDERME ÇAĞRISI
Tarihsel süreç içerisinde Batı Çin sınırından Balkanlar, Orta Asya, Orta Doğu, Kuzey Hindistan, Kuzey Afrika ve Anadolu’ya kadar geniş bir coğrafyayı kapsayan birçok toplumun en önemli kültürel zenginliklerinden birisi de, makam müzikleri ve bu müziklerin temelini oluşturan makam ve usûl yapılarıdır. Bu da makam müziklerinin dünyada yaygın bir uygulama alanı bulduğunu pekiştirmektedir. Türk, İran, Arap, Hint, Osmanlı veya farklı kültürler çerçevesinde dastgâh, mugam, raga gibi terimlerle kavramsallaştırılan makamsal oluşumlar, bu bağlamda teori, form, üslup ve performans özelliklerinin çeşitliliğini sağlamıştır.
Makam ve usûl üzerine yapılan çalışmalar genellikle bahsedilen coğrafyalardaki kültürel oluşumlar çerçevesinde müzikoloji ve müzik teorisi alanlarında yapılmaktadır. Ayrıca sosyoloji, antropoloji vb. sosyal bilim alanlarının da uygulandığı çalışmalar günümüz literatüründe giderek artmaktadır. Özellikle 1980’li yıllardan itibaren sosyal bilimler literatürünün büyük bir bölümünde kültürün küreselleşmesi ve buna bağlı değişim sürecinin altı çizilmiştir ve bu bakımdan makam konusunda yapılacak çalışmalar da dünyadaki makam müziklerinin gelenekten moderne uzanan süreçteki dinamiklerini tespit ve analiz açısından önem taşımaktadır. Bu bağlamda, makam konusunda yapılan çalışmaların repertuarını genişletme katkısı gözetilerek hazırlanan bu sayıda, söz konusu temel alanların alt başlıkları şöyledir:
•Ses sistemleri
•Notasyon
•Tarihsel müzikoloji metotlarıyla analiz
•Modern müzikoloji metotlarıyla analiz
•Usûller
•Ses sistemini ve teoriyi betimleyen çalgılar
•Gelenek, politika, ideoloji
•Aktarım, yayılım, değişim
•Kültürel üretimler, tekrar üretimler
•Performans teorileri bağlamında makam uygulamaları
Bu başlıklar altında, çeviri yayın, kitap kritikleri ve özgün yayınlar olmak üzere planlanan Porte Akademik Makam Sayısı için makalelerin ve en fazla 250 kelimelik İngilizce özetlerinin porteakademik@gmail.com adresine (Word belgesi olarak) gönderilmeleri gerekmektedir.
Özgün yayınların daha önce yayınlanmamış olması gerekir ve fikirlerin sorumluluğu yazarlarına aittir. Çeviri yazılarda ise farklı dillerden Türkçe’ye çevrilen eserler, metnin orijinal kopyasıyla birlikte gönderilmelidir. Ekli dosyadaki yazım kurallarına göre hazırlanan makaleler ve çeviri yazılar en geç 05 Ağustos 2011 tarihine kadar belirtilen adrese gönderilmelidir.
PORTE AKADEMİK MAKAM SAYISI GENEL YAZIM KURALLARI
1-Makale metni Garamond karakteri ile 11 punto ve 1 satır aralığıyla yazılmalı, iki yana yaslı olarak düzenlenmeli ve 12 sayfayı (2000-4000 arasında kelime sayısını) geçmemelidir.
2-Makalenin ana başlığı 10 kelimeyi geçmemeli, alt başlıkların kullanımında da bu kurala uyulmalıdır.
3-Her bir makale için en fazla 4 fotoğrafa yer verilecektir. Fotoğraf ya da görsel belgeler JPG ya da TIFF formatında, metnin en sonunda yer almalı ve baskıda çözünürlük problemi olmamalıdır (en az 300 dpi). (Metnin içerisine yerleştirmeler sayfa düzenine göre teknik yönetmenler tarafından yapılacaktır) Ayrıca fotoğraf, resim, sekil, tablo v.b. malzemelerin metin içindeki yerine ayrıca atıfta bulunulmalı ve her biri ayrı ayrı numaralandırılmış olmalıdır.
4-Dipnotlar sayfa altında yer almalı, dipnotlarda kaynaklara atıfta bulunulmamalıdır. Dipnotlar, metnin edebi ve anlamsal bütünlüğünün bozulmasını önlemek amacıyla sadece ek bilgi, açıklama, v.b. durumlarda uygulanmalıdır. Alıntılar ise dipnot şeklinde değil, metin içerisinde (Yazarın Soyadı, eserin basım yılı; sayfa no) seklinde verilmelidir. Örn; (Ergur 2005: 42-43) Birden fazla yazara yapılan atıflarda yazarlar arası ; işareti ile ayrılmalıdır. Örn: (Ergur 2005: 42-43; Shepher 1997: 12)
5-Metin içerisinde yazara özgü kısaltmalar kullanılmamalıdır, ancak genelde kullanılan kısaltmalar kullanılabilir. (Örn, bkz. a.g.e., v.b.) Metin içerisinde geçen kurum, kişi, olay v.b. adların kısaltılmaları sadece ilk kullanımlarında parantez içinde açıklanmalıdır.
6-Metin içerisinde Türkçe veya İngilizce dışında yabancı kelimeler italik yazılmalıdır. Vurgu yapılmak istenen kelime ya da kelime grubu tek tırnak işaretiyle belirtilmelidir. (Örn; her şeye rağmen kendi „toplumsal yapıları‟ içerisinde eriyen bir noktada bu özelliği görmek mümkündü.)
7- Kaynaklardan ve görüşmelerden yapılan alıntılar “” işareti ile belirtilmeli ve kaynak gösterilmelidir. Örn; “Bayederen dansözlerinin yetiştirilmesi bir bakıma bizim köçek ve
çengileri andırır. Onlar da bizimkiler gibi dansçı yetişmek için bir eğitimden geçerler” (Hiçyılmaz 1990: 109)
8-Metin içerisinde, belirli bir terminolojiye ya da jargona ait kelime ve kelime grupları cümlenin devamında açıklanmamışsa, mutlaka parantez içinde ya da dipnot ile açıklanmalıdır. Örn; (Carpe Diem: Gününü Yaşamak)
9-Metnin en sonunda yer alan Referanslar bölümünde ise aşağıda belirtilen kurallar uygulanmalıdır. Referanslar sadece metnin içinde atıfta bulunan eserlerden oluşturulmalıdır.
10- Referans olarak kullanılan görsel ve işitsel veriler diskografi başlığı altında kaynakça bölümünden sonra ayrıca yazılmalıdır.
REFERANSLAR VE DİSKOGRAFİ YAZIM KURALLARI
REFERANSLAR
1-Tek Yazarlı Kitaplar:
Soyadı, Adı. Basım yılı. Kitabın ismi. Basım Yeri: Yayınevi.
Holoman, D.Kern. 1988. Writing About Music: A Style Sheet from the Editors of 19th Century Music. Berkeley: University of California Press.
2-Çok Yazarlı Kitaplar:
Birinci yazarın soyadı, Adı, İkinci yazarın adı ve soyadı. Basım yılı. Kitabın ismi. Basım
Yeri: Yayınevi.
Shepherd, John, Peter Wicke. 1997. Music and Cultural Theory. Cambridge: Polity
Press.
3-Editörlü Kitaplardan makale yada bölüm:
Soyadı, Adı. Basım yılı. “Makale yada Bölümün İsmi” Kitabın ismi, editör/ler: sayfalar.
Basım Yeri: Yayınevi.
Stokes, Martin. 1994. “Introduction: Ethnicity, Identity and Music” Ethnicity,
Identity and Music, ed. Martin Stoke: 1-29. Bridgend, UK: WBC Bookbinders.
Dergiler:
1-Dergiden makale:
Makale yazarının soyadı, adı. Yayın yılı. “Makalenin adı” Dergi adı, Vol (Sayı): sayfa.
Sampson, John. 1923. “On the Origin and Early Migrations of the Gypsies” Journal of
Gypsy Lore Society, 2 (3): 156-69.
2-Dergiden elestiri (review) yazısı:
Yazarın Soyadı, Adı. Yayın yılı. Elestirilen kitabın yazarının Adı Soyadı, eser ismi (Yayın yeri: Yayınevi, Yayın yılı). Yazının yer aldıgı derginin ismi Vol(sayı): sayfa.
Barr, Cyrilla. 1994. Review of Blake Wilson, Music and Merchants (Oxford: Clarendon,
1992). Journal of the Royal Musical Association 119(1): 140-43.
3-Tezler:
Yazarın Soyadı, Adı. Yıl. “Tezin Adı” Tezin niteliği, Üniversite, Şehir: Ülke.
Yükselsin, İbrahim Yavuz. 2000. “Batı Türkiye Romanlarında Kültürel Kimlik,
Profesyonel Müzisyenlik ve Müziksel Yaratıcılık” Doktora Tezi, Dokuz Eylül
Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir: Türkiye.
4-İnternet Kaynakları:
Yazar Soyadı, Adı. Yayın yılı. “Makalenin adı”
Schuman, Joan. 2003. “Gypsy music and Les Yeux Nobirs”
5-Görsel yayın kitapçığı notları:
Kitapçık Notu Yazarı Soyadı, Adı. Yayın Yılı. Görsel Yayın’ın adı. Yayınlayan Şirket, Şehir: Ülke.
Öztürk, Okan Murat. 2004. Özay Gönlüm Arsiv Kayıtları kitapçık notlarından. Kalan
Müzik, İstanbul: Türkiye.
DİSKOGRAFİ
1- İcracı adının belirtildiği yayınlar için;
İcracı adı. Yayın yılı. CD/DVD adı. Yayın yeri: Kurum.
Emre Aydın. 2010. Kağıt Evler. İstanbul: Sony Music.
2- İcracının belirtilmediği, kolektif yayınlar için;
Üretici Firma yada Yayıncı adı. Yayın yılı. CD/DVD adı. Yayın yeri.
Akustik Yapım. 1995. İstanbul Senfonisi 11 (Aşk). İstanbul.
Belirtilen kurallara uygun olarak hazırlanan metinler Word formatında porteakademik@gmail.com adresine gönderilmelidir. Lütfen e-mailin konu kısmını “porte akademik makam sayisi” şeklinde etiketleyiniz.
Son gönderim tarihi: 05 Ağustos 2011.