“İslamiyette Çalgı Kullanımı” Tartışmasına 21.yy’dan Bir Bakış Açısı…


Toplam Okunma: 5378 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 10:51
Kategori: Basından, Din ve Müzik

TGRT Tv ve TGRT Radyo’da yaptığı programların yanı sıra kitaplarıyla da tanınan Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu Osman Ünlü(d.1950) birkaç gün önce katıldığı bir radyo programında, yüzyıllardır süren “İslamda müzik” tartışmaları konusuna atfen açık söylemlerde bulundu. Dedi ki: “Çalgılı olarak bir şey söylüyorsan, haram söylüyorsun, dinliyorsan haram dinliyorsun. Bu çalgıyı ilahiye sokuyorsan küfür olur. Herkes toprağın altına girecek, orada Hanya’yı Konya’yı öğrenecek…”

İslamiyette çalgının kullanılması hususunda 8.yy’dan bu yana süren söylem ve tartışmaların günümüzde de yani 1300 yıldır halen canlı olduğu Osman Ünlü’nün sözleriyle bir kez daha kanıtlanmış oldu.

TGRT’de ve TGRT Radyo’da dini sohbet programları yapan, pek çok kitabı da bulunan Osman Ünlü’nün sözleri, İsmailağa Cemaati’nin internet sitesinde yayınlandı.

Ünlü’nün sözleri şöyle:
“Yok Türk halk müziği, yok Türk klasik müziği, ismine ne dersen de. Yok tasavvuf müziği. Yok öyle bir şey, sonradan uydurdular. Hıristiyanların Hz. İsa’nın dininden uzaklaştığı gibi Müslümanları da Hz. Muhammed’in dininden uzaklaştırarak yepyeni bir din ortaya çıkaracaklar. Dolayısıyla çalgının her nevi haramdır. Çalgılı olarak bir şey söylüyorsa haram söylüyorsun, dinliyorsun haram dinliyorsun hesabı vardır. Peki efendim bu çalgıyı ilahiye sokuyorsan o zaman da küfür olur. Herkes toprağın altına girecek, orada hanyayı Konya’yı öğrenecek…”
__________________________________________

Hilal Öztürk / AHT/haberttürk/26.04.2011




Hoşgeldiniz