Devlet Koroları ve Toplulukları Yönetmelik Değişikliği Yayınlandı… Göktan Ay


Toplam Okunma: 6024 | En Son Okunma: 23.11.2024 - 10:56
Kategori: Arabesk Dönüşüm, Eleştiri/Kritik

Biz değişiklik yapılan bu yönetmelikteki bazı maddelerde farklı düşüncede olduğumuzu belirterek kararı görüşlerinize bırakıyoruz. “…Yeni yönetmelikte koronun / topluluğun yapacağı uygulamaları teorik olarak araştırıp destekleyecek, yazacak “müzikolog” kadrosu maalesef yine yer almamıştır ki, bizce bu önemli eksikliktir. Yıllardır korolarda adı olan müzikolog kadrosu işletilmemiş, bırakınız bu alanda çalışmalarının olmasını, müzikolojinin kelime anlamını bilmeyenler bu görevi üstlenmişler, müzikoloji alanında Türkiye’de doktora yapan ilk on arasında bulunan devlet korosu sanatçısı bile görmezden gelinmiştir. “Müzikologluk” da, “sanatçılık” gibi önemli bir meslektir. Müzikoloji bölümleri maalesef bu konu üzerinde bir kamuoyu oluşturmaktan uzaktırlar…”

Devlet Koroları ve Toplulukları Yönetmelik Değişikliği Yayınlandı… Göktan Ay

Devlet Koroları ve Toplulukları Yönetmelik Değişikliği Yayınlandı… Göktan Ay

Yönetmelikte yapılan değişiklikler metni:

1 Nisan 2011 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27892

YÖNETMELİK
Kültür ve Turizm Bakanlığından:
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI DEVLET KOROLARI VE TOPLULUKLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

MADDE 1 – 6/7/2006 tarihli ve 26220 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Koroları ve Toplulukları Yönetmeliğinin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Devlet Klasik Türk Müziği Koroları, Devlet Türk Halk Müziği Koroları, Devlet Çok Sesli Müzik Koroları ile Türk Tasavvuf Müziği Toplulukları, Tarihi Türk Müziği Toplulukları, Devlet Türk Müziği Toplulukları, Devlet Modern Folk Müziği Toplulukları, Devlet Halk Dansları Toplulukları, Devlet Türk Dünyası Müzik ve Dans Toplulukları, Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Toplulukları ve bu alanda kurulacak yeni koroların ve toplulukların kuruluşu, yönetimi, idari sözleşmeli personelin atanma, adaylık, sınav ve çalışma biçimlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“d) Koro: Devlet Klasik Türk Müziği Koroları, Devlet Türk Halk Müziği Koroları, Devlet Çok Sesli Müzik Koroları ile Türk Tasavvuf Müziği Toplulukları, Tarihi Türk Müziği Toplulukları, Devlet Türk Müziği Toplulukları, Devlet Modern Folk Müziği Toplulukları, Devlet Halk Dansları Toplulukları, Devlet Türk Dünyası Müzik ve Dans Toplulukları, Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Toplulukları ve bu alanda kurulacak yeni koroları ve toplulukları,”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Sanat Kurulu, Şefin veya katılamadığı zamanlarda Şef Yardımcısının, her ikisinin olmadığı zamanlarda karar alınması gereken zorunlu hal ve işlemlere yönelik konularda Müdürün başkanlığında salt çoğunlukla toplanır ve oy çokluğuyla karar alır. Oyların eşitliği hâlinde Başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılır.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Sanat kurulunun görevleri

MADDE 6 – (1) Sanat Kurulunun görevleri şunlardır;
a) Koronun sanat düzeyini yükseltmek amacıyla gerekli programları hazırlamak,
b) Koronun periyodik konserlerini programlamak,
c) Koroya satın alınacak çalgı, aksesuar, giyim ve benzeri konularda hazırlanacak nihai raporu ve alınan kararları Koro Müdürüne iletmek,
ç) Stajyerlik sınavlarını yapmak,
d) Konserlere çağrılacak misafir sanatçıları belirlemek,
e) Koro sanatçılarının yetiştirilmesi amacıyla dışarıdan misafir sanatçılar çağırmak,
f) Başarı, devam ve devamsızlık gibi kriterleri de göz önüne alarak sanatçılara her yıl verilecek puanlara esas olacak değerlendirmeleri yapmak,
g) Yayın, baskı, arşivleme ve benzeri her türlü konuların gerçekleştirilmesi ve takibini sağlamak,
ğ) Konserlere katılacak yerli ya da yabancı solistleri belirlemek,
h) Konserlere katılacak yerli ya da yabancı solistlere ödenecek ücretleri tespit ederek Genel Müdürlüğe sunmak,
ı) Bu Yönetmeliğin diğer maddelerinde belirtilen görevleri yapmak.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 7 – (1) Şef, Koronun sanatsal ve teknik işlerinden Genel Müdüre karşı sorumludur.
(2) Şef, Koronun sanatsal düzeyini yükseltmek için gerekli her türlü çalışmayı, ek prova, grup çalışması yapmak, çalışma, prova, konser ve gösterilerin tam bir disiplin içinde ve verimli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamakla görevlidir.
(3) Şef, Sanat Kurulunun başkanıdır. Olağan toplantılar dışında lüzumu halinde her zaman Sanat Kurulunu toplantıya çağırabilir.
(4) Şef, müzik eğitimi veren yüksekokul mezunlarından, aynı statüdeki benzer resmî kuruluşlarda en az beş yıl sanatçı olarak görev yapmış olanlarla, en az üç yıl Şef ya da Şef Yardımcısı olarak görev yapmış adaylar arasından; veya dört yıllık eğitim veren yüksekokul mezunu olup da en az on yıl korolarda sanatçı olarak görev yapmış adaylar arasından Korolararası Kurulun kararı üzerine, Genel Müdürün teklifi ve Bakan onayı ile üç yıl için atanır. Şef olarak atananlardan başarılı olanlar, Koronun sanatsal seviyesini yükselten repertuar, konser, turne ve kayıt çalışmaları yapanlar, Korolararası Kurulun kararı, Genel Müdürün teklifi ve Bakan onayı ile görev süresi bitiminde ya da sonra aynı süre için yeniden atanabilirler. Görev süresi sona erenlerden yeniden atanamayanlar, Bakanlığın teklifi üzerine Maliye Bakanlığınca vize işlemleri tamamlanarak sanatçı kadrosuna atanır.
(5) Devlet Çoksesli Korosunda, yurt içindeki ya da yurt dışındaki konservatuarların şeflik bölümünü bitirmiş ve en az üç yıl korolarda çalışmış adaylar arasından Şef atanır.
(6) İhtiyaç duyulması hâlinde, korolara, etkinlik için Sanat Kurulunun görüşü ve Genel Müdürün onayı ile yerli ya da yabancı uyruklu şef görevlendirilebilir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Şef yardımcıları; müzik eğitimi veren yüksekokul mezunlarından, aynı statüdeki benzer resmî kuruluşlarda en az üç yıl sanatçı olarak görev yapmış adaylar arasından veya dört yıllık eğitim veren yüksekokul mezunu olup da en az altı yıl korolarda sanatçı olarak görev yapmış adaylar arasından Korolararası Kurulun kararı üzerine, Genel Müdürün teklifi ve Bakan onayı ile üç yıl için atanır. Şef Yardımcısı olarak atananlardan başarılı olanlar, Koronun sanatsal seviyesini yükselten repertuar, konser, turne ve kayıt çalışmaları yapanlar, Korolararası Kurulun kararı, Genel Müdürün teklifi ve Bakan onayı ile görev süresi bitiminde ya da daha sonra aynı süre için yeniden atanabilirler. Görev süresi sona erenlerden yeniden atanamayanlar, Bakanlığın teklifi üzerine Maliye Bakanlığınca vize işlemleri tamamlanarak sanatçı kadrosuna atanır.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“ç) Sanat Kurulunun almış olduğu kararları yürütmek.”
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Koro müdür yardımcısı

MADDE 11 – (1) Koro müdür yardımcısı, Koro Müdürüne yardımcı olmak üzere Genel Müdürlükçe görevlendirilir. Koro müdür yardımcısı, Koro Müdürünün olmadığı zamanlarda Müdüre vekâlet eder.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Koronun oluşumu

MADDE 12 – (1) Koro aşağıdaki kişilerden oluşur.
a) Şef ve şef yardımcıları,
b) Koro Müdürü ve yardımcısı,
c) Sanat Kurulu,
ç) Stajyer sanatçılar ve sanatçılar,
d) Çalgı Yapım ve Onarım Uzmanı, Akordör, Notist,
e) Işık ve Ses Uzmanı,
f) Memurlar,
g) Yardımcı elemanlar.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 17 – (1) Korolararası Kurul, bu Yönetmelikte belirtilen görevleri yapmak üzere aşağıdaki üyelerden oluşur.
a) Genel Müdür ya da ilgili Genel Müdür Yardımcısı,
b) Korolardan iki şef, bulunmaması halinde iki şef yardımcısı,
c) Aktif olarak çalışmakta olan, bilimsel yayınlar yapan, çalışmalarını ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştiren ve aynı düzeyde kabul gören sanatçılar ve/veya alanında uzmanlaşmış kişiler ve uzman akademisyenler arasından Genel Müdürlükçe seçilen iki üye.
(2) Birici fıkranın (b) ve (c) bentlerinde belirtilen üyeler, aynı sayıdaki yedekleriyle birlikte Genel Müdürün teklifi ve Bakan onayı ile görevlendirilir.
(3) Korolararası Kurul, üyelerin salt çoğunluğunun katılımıyla toplanır. Kararlar katılan üyelerin oy çokluğuyla alınır. Oyların eşit olması hâlinde Başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılır.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 23 – (1) Kabul sınavları boş kadro ve branş ihtiyacına göre, Sanat Kurulu kararı, Genel Müdürlüğün teklifi ve Bakan onayı ile o ilde veya o ilin dışında açılabilir. Kabul Sınavları, her koro için ayrı yapılabileceği gibi aynı alanda hizmet veren korolarda aynı branşlarda tek de yapılabilir. Açık bulunan kadrolara alınacak elemanların sayısı, unvanı ve çalgı türleri Sanat Kurulunca belirlenir.
(2) Kabul Sınavının usul ve esasları Sınav Kurulu tarafından belirlenir ve sınav ilanında belirtilir.
(3) Kabul sınavları görüntülü ses kaydına alınır. Kabul sınavlarına Genel Müdürlük yetkilisi gözlemci olarak katılır.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Kabul Sınavına girebilmek için en az Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü ya da konservatuarın lise bölümü veya fakülte ya da dört yıllık yüksek okul mezunu olmak gerekir.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 26 – (1) Kabul Sınavları Kurulu her kabul sınavı için ayrı olmak üzere aşağıdaki üyelerden oluşur:
a) Genel Müdürlüğe bağlı korolardan seçilecek iki Koro Şefi, bulunmaması halinde iki Şef Yardımcısı,
b) Genel Müdürlüğe bağlı korolardan sınav yapılacak branştan seçilen bir sanatçı üye,
c) Aktif olarak çalışmakta olan, bilimsel yayınlar yapan, çalışmalarını ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştiren ve aynı düzeyde kabul gören sanatçılar ve/veya alanında uzmanlaşmış kişiler ve uzman akademisyenler arasından Genel Müdürlükçe seçilen iki üye.
(2) Birinci fıkrada belirtilen üyeler, aynı sayıdaki yedekleriyle birlikte Genel Müdürün teklifi ve Bakan onayı ile görevlendirilir.
(3) Birinci fıkranın (a) bendinde sayılan üyelerden en kıdemli olanı Sınav Kurulu Başkanıdır. Sınavların düzenli bir şekilde yürütülmesinden Sınav Kurulu Başkanı sorumludur.
(4) Kabul sınavlarında aday ile Sınav Kurulu üyesi arasında aşağıdaki ilişkilerin bulunması halinde Kurul üyesi ilgili adaya puan veremez:
a) Sonradan kalksa bile evlilik veya vesayet ilişkisi bulunmuşsa,
b) Kan veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoy ilişkisi varsa,
c) Evlat edinme bağlantısı varsa,
ç) Dördüncü derece dahil kan ve kayın hısımlığı varsa,
d) Evlilik sona ermiş olsa bile, üçüncü derece dahil kayın hısımlığı varsa,
e) Adayın branş öğretmeni olmuşsa.
(5) Genel duyurulu sınavda aynı alanda hizmet veren birden çok koroda aynı branştan tek sınav açılması durumunda aday, sınava girmek istediği koroyu iş talep formunda belirtir. Bu durumda aday, aynı branşta sadece bir koronun sınavına başvurabilir. Ancak, adayın birden çok branşta sınava başvurma hakkı vardır.
(6) Sınav sonuçları sadece müracaat edilen Koro için geçerlidir. Sınav usulü (değerlendirme kriteri ve yöntemi, mülakat şekli ve kaç eleme olacağı ve benzeri) kadronun açıldığı branşın niteliği göz önüne alınarak Sınav Kurulunca belirlenecek şekil ve usulde belirlenir. Sınav Kurulunca belirlenen sınav usulü sınavdan en geç bir hafta önce Bakanlık resmi web sitesinde ve ilgili koronun ilan panosunda ilan edilir.
(7) Müracaat esnasında veya sonradan yapılan incelemede sınava giriş şartlarını taşımadığı tespit edilen adaya Sınava Giriş Belgesi verilmez.
(8) Sınavlar tek aşamalı yapılabileceği gibi birden fazla aşamalı da yapılabilir. Sınavlarda adayın başarılı olabilmesi için her aşamadan alınan not ortalamasının 100 puan üzerinden en az 70 olması şarttır. Sınavlara katılanların nihaî başarı puanları, Sınav Kurulu üyelerinin sınavda ayrı ayrı verdikleri puanların aritmetik ortalaması alınmak suretiyle tespit edilir. 70 tam puan altındaki küsurlu puanlar Sınav Kurulunca 70 tam puana tamamlanamaz. Kabul sınavını kazananlar sınav ilanında belirtilen branş ihtiyacından fazla olduğu takdirde en yüksek puan alanlar ilanda belirtilen branş ihtiyacına göre sıra ile göreve atanır. Kazananlar arasında eşit başarı gösterenlerden mesleki öğrenim yapmış olanlar, bunda da eşitlik durumunda daha genç yaşta olanlar tercih edilir.
(9) Sınav Kurulu üyelerinin vereceği puanlardan en yüksek ve en düşük puan arasında 40 puan ve daha fazla fark olduğunda, bu puanların geçersiz sayılarak geriye kalan puanların ortalaması geçerli puan olarak değerlendirilir.
(10) Sınav giriş belgesi olmayanlar sınava alınmazlar. Sınavlar, ilanda belirtilen yer ve saatte başlar.
(11) Sınavlarda kopya çekenler veya kopya çekmeye teşebbüs edenler hakkında tutanak düzenlenerek ilgilinin sınavı geçersiz sayılır.
(12) Sınav sonuçları Genel Müdürlük tarafından sınav bitiminden itibaren onbeş gün içinde Bakan onayından sonra ilan edilir. Sınav sonuçları, adaylara ayrıca yazılı olarak da bildirilir. Sınavı kazananlardan ataması yapılacakların en geç onbeş gün içinde atamaya esas belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe müracaat etmeleri gerekir. Süresi içinde müracaat etmeyen ve istenen belgeleri tam olarak ibraz etmeyen adayların atamaları yapılmaz.
(13) Sınav sonuçlarına itirazlar, sınav sonuçlarının ilanından itibaren on gün içinde Genel Müdürlüğe yapılır.

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Sınavda yapılacak değerlendirme kriterleri Ek-1 ve Ek-2’de belirtilmiştir. Devlet Çok Sesli Müzik Koroları, Türk Tasavvuf Müziği Toplulukları, Tarihi Türk Müziği Toplulukları, Devlet Modern Folk Müziği Toplulukları, Devlet Halk Dansları Toplulukları, Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Toplulukları ile Devlet Türk Dünyası Müzik ve Dans Topluluklarında stajyer sanatçıların asıl üyeliğe geçişlerinde esas alınacak kriterleri içeren puan cetvelleri Sanat Kurullarınca belirlenir.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğe 32 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 32/A maddesi eklenmiştir.

“Düzenleme yetkisi

MADDE 32/A – (1) Bakanlık, bu Yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak üzere her türlü düzenlemeyi yapmaya yetkilidir.”

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Halen görevde bulunan şef ve şef yardımcıları

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte üç yıllık Şef ya da Şef Yardımcılığı görevini tamamlamayanlar, görev süreleri dolana kadar görevlerine devam ederler. Şef ya da Şef Yardımcısı görevine atandığı tarihten itibaren üç yıllık süre geçenlerin ise görevleri bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren üç ay sonra sona erer. Ancak, Şefler, Yönetmeliğin 7 nci maddesinin dördüncü fıkrasına, şef yardımcıları ise 8 inci maddenin ikinci fıkrasına göre talep etmeleri halinde tekrar aynı kadroya atanabilmek üzere değerlendirmeye alınırlar.”

MADDE 17 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 18 – Bu Yönetmelik hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.

(Eski) Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi : 06/07/2006 Sayısı : 26220

* * *

Değerli okurlar, biz yayınlanan bu yönetmelikteki bazı maddelerde farklı düşüncede olduğumuzu belirterek kararı görüşlerinize bırakıyoruz;

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) Sanat Kurulu, Şefin veya katılamadığı zamanlarda Şef Yardımcısının, her ikisinin olmadığı zamanlarda karar alınması gereken zorunlu hal ve işlemlere yönelik konularda Müdürün başkanlığında salt çoğunlukla toplanır ve oy çokluğuyla karar alır. Oyların eşitliği hâlinde Başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılır.”

MADDE 7- (3) Şef, Sanat Kurulunun başkanıdır. Olağan toplantılar dışında lüzumu halinde her zaman Sanat Kurulunu toplantıya çağırabilir.

Düşüncemiz:
Madde 3- (3) de, Sanat Kurulu’nun Müdürün başkanlığında toplanacağı, Şef veya yardımcılarının üye olarak katılacağı, karar aşamasında oy eşitliği varsa Şefin değil başkan olarak Müdürün oyu yönünde karar alınacağı belirtilmektedir.

Madde 7- (3) de Şef’in Sanat Kurulu’nun başkanı olduğu ve Kurulun Şef’in çağrısı üzerine toplanacağı belirtilmektedir.
Dolayısı ile bu iki madde hiyerarşik bakımdan birbirine terstir. Bildiğimiz kadarı ile Şef: koronun/topluluğun sanat bölümüne, Müdür; idari/yazışmalar bölümüne bakmalıdır ve ona göre düzenleme yapılmalıdır ve Şef, sanat kurulunun başkanı olmalıdır.

MADDE 7- (4) Şef, müzik eğitimi veren yüksekokul mezunlarından, aynı statüdeki benzer resmî kuruluşlarda en az beş yıl sanatçı olarak görev yapmış olanlarla, en az üç yıl Şef ya da Şef Yardımcısı olarak görev yapmış adaylar arasından; veya dört yıllık eğitim veren yüksekokul mezunu olup da en az on yıl korolarda sanatçı olarak görev yapmış adaylar arasından Korolararası Kurulun kararı üzerine, Genel Müdürün teklifi ve Bakan onayı ile üç yıl için atanır.

Düşüncemiz:
Bu paragrafla, -uzun ve bilimsel olmayan cümlelerle-; “müzik eğitimi veren yüksekokullardan mezun olmak” şartı doğru bir şekilde öne çıkarılmış, bu mezunların 5 yıl sanatçı olarak çalışmaları şartı getirilmiştir. Bu şartlarda aday olmadığı takdirde, en az 3 yıl Şef/yardımcı olarak görev yapanlara veya 4 yıllık lisans mezunu olanlara da 10 yıl korolarda sanatçı olarak görev yapma şartı getirilerek, müzik eğitimi mezunu olmadığı durumlarda açık kapı bırakılmıştır. Ancak “müzik eğitimi veren yüksekokullardan mezun olmak” öncelikli şarttır.
O halde, bu bölüm hiyerarşik düzen/sıralama korunarak, bilimsel dille, bu madde şöyle yazılmalıdır:
(4) Şef; “müzik” alanında “lisans mezunu” olup, aynı statüdeki benzer korolarda/topluluklarda en az 5 yıl sanatçı olarak görev yapmış olanlar arasından; aday olmadığı takdirde, en az 3 yıl Şef veya Şef Yardımcısı olarak görev yapmış adaylar arasından; 4 yıllık lisans mezunu olup, aynı statüdeki benzer korolarda/topluluklarda en az 10 yıl sanatçı olarak görev yapmış adaylar arasından Korolararası Kurulun kararı üzerine, Genel Müdür’ün teklifi ve Bakan onayı ile üç yıl için atanır. (Bize göre müzik lisansı mezunu olmak tek şart olmalıdır)
Şef yardımcıları için yazılan MADDE 6-(2) de yukarıdaki örneğe uygun olarak düzeltilmelidir.

MADDE 11 – (1) Koro müdür yardımcısı, Koro Müdürüne yardımcı olmak üzere Genel Müdürlükçe görevlendirilir. Koro müdür yardımcısı, Koro Müdürünün olmadığı zamanlarda Müdüre vekâlet eder.”

Düşüncemiz:
Ülkemiz bürokrasisinin en önemli sorunlarından birisi bol unvan dağıtmak, böylece işlerin yürümesini yavaşlatmaktır. Başbakanımızın da dert yandığı konudur bürokrasi… Zaten az sayıda sanatçılardan oluşan Korolarda/Topluluklarda Müdür olmalı, Müd. Yrd. kadrosu kaldırılmalıdır. Ayrıca; Müdürün Genel Müdürlükçe “idari/bürokratik personel arasından mı?, sanatçılar arasından mı?” görevlendirilmesi konusunun, günümüze kadar getirdiği uygulamalar değerlendirilerek sonuçlandırılmasında yarar vardır.

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Kabul Sınavına girebilmek için en az Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü ya da konservatuarın lise bölümü veya fakülte ya da dört yıllık yüksek okul mezunu olmak gerekir.”

Düşüncemiz:
Bu madde, önceki maddelerle uyum içinde olması ve müzik alanında lisans mezunlarına verilecek önem/destek açısından şöyle düzenlenmelidir;
Kabul Sınavına girebilmek için “Müzik alanında lisans mezunu” olmak gerekir. “Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü/Konservatuar Lise Bölümü” mezunları ve 4 yıllık lisans mezunları da sınava başvurabilirler, ancak, “Müzik alanında lisans mezunu” olmak tercih sebebidir.

MADDE 12 – (1) Koro aşağıdaki kişilerden oluşur.

Düşüncemiz:
Bu maddede. Koronun/Topluluğun yapacağı uygulamaları teorik olarak araştırıp destekleyecek, yazacak “müzikolog” kadrosu maalesef yine yer almamıştır ki, bizce bu önemli eksikliktir. Yıllardır korolarda adı olan müzikolog kadrosu işletilmemiş, Müdürler bu görevi yapmaya çalışmışlardır. “Müzikologluk” da, “sanatçılık” gibi önemli bir meslektir. Müzikoloji bölümleri maalesef bu konu üzerinde bir kamuoyu oluşturmaktan uzaktırlar.

Sonuç:
Yönetmelikte, müzik lisansı ilgili bölüm mezunlarının -Şef atamaları dahil- öne çıkarılması geç kalınmış olumlu bir karardır. Örnek;
MADDE 7-(5) Devlet Çoksesli Korosunda, yurt içindeki ya da yurt dışındaki konservatuarların şeflik bölümünü bitirmiş ve en az üç yıl korolarda çalışmış adaylar arasından Şef atanır.

Yönetmelikte; “Türkçe yazım kurallarına”, “bilimsel dile”, “işaretleme sistemlerine” önem verilmediği görülmektedir. Yönetmeliklerde bir “noktanın, virgülün” dahi önemi vardır. Özensiz yazılan yönetmelikler yüzünden farklı yorumlar ortaya çıkmakta, idareciler büyük sorunlar yaşamaktadır. Amacımız, koroların/toplulukların sorunsuz çalışmaları ve üretimlerine hız vermeleridir.

Ülkemizin seçim sürecine girdiği bu aylarda, Bakanlıkların yeniden yapılandırılması konuşulur, kanun hükmündeki kararnameler Meclisten geçerken, neden acele edilerek bu yönetmelik çıkarılmıştır bilemiyoruz!… Bakanlık üst personelinden bazı isimlerin seçim için görevlerinden ayrıldığı da malumdur.

Ayrıca; yeni dönemde Kültür Bakanlığı’nın yeniden bağımsız olacağı ve yeni düşüncelerin oluşacağını göz ardı etmemek gerekir. Yönetmelikte geçici madde ile verilen süre (1 Nisan 2011 Cuma yayınlandığına göre) 1 Temmuz 2011 dir. Keşke “yönetmelik yeni yönetime bırakılsaydı ve kurumlar içinde gereksiz rahatsızlıklar verilmeseydi şık olurdu” diye düşünüyoruz.

Ülkemizin; sağduyuya/sakinliğe ve sinerjiye/ üretime ihtiyacı var.

Bunun için de hepimize görev düşüyor…




Hoşgeldiniz