Kanun Konçertosu Irak / Erbil’de…
Toplam Okunma: 4129 | En Son Okunma: 20.11.2024 - 04:09
Türkiye ilk seslendirimi 1958’de yaylı çalgılar dördülü eşliğinde bestecisi Hasan Ferid Alnar tarafından Ankara’da gerçekleştirilen eser, bestecisinden sonra ilk kez yaylı çalgılar orkestrası eşliğinde Ruhi Ayangil(İstanbul-1980), ardından Tahir Aydoğdu (İstanbul-1997) ve üçüncü olarak da Halil Altınköprü(İzmir-2006) tarafından icra edilmiştir… Konçerto bu akşam (29 Mart 2011-Salı), hızlı bir yenilenme içindeki Erbil’de açılışı gerçekleştirilecek olan Erbil İhsan Doğramacı Vakfı, Bilkent Koleji’nde müzikseverlerle buluşuyor… Konserin solisti Bilkent Senfoni Yaylı Dördülü eşliğinde Dr. Halil Altınköprü…
Bilkent Senfoni Yaylı Dördül
İrina Nikotina, keman
Adilhoca Aziz, keman
Elena Gnezdilova, viyola
Artur Rahmatulla, viyolonsel
Piyano
Emre Elivar
Repertuar:
F. Alnar | Kanun Konçertosu - Solist: Dr. Halil Altınköprü
F. Schubert | Piyanolu Trio No.2, Mi bemol majör, Op.100, D.929
W.A. Mozart | Rondo Alla Turca
Hasan Ferid Alnar(1906 - 1978) Kanun Konçertosu
Yapıtlarında geleneksel Türk müziği bilgisinden büyük ölçüe yararlanan Alnar’ın bu açıdan en çok dikkati çeken yapıtı, 1944-1951 yılları arasında bestelediği Kanun ve Yaylı Çalgılar Orkestrası İçin Konçerto’dur.
Yapıt Cem Mansur yönetimindeki orkestra eşliğinde Ruhi Ayangil tarafından ilk kez uzunçalara kaydedilmiş ve bu konçertoyla, Türkiye’de ilk kez geleneksel bir çalgı “solo” olarak değerlendirmiştir.
Ferid Alnar daha önce tasarladığı bu konçertoyu 1946 yılında Roma’da bulunduğu sıralarda yazmaya başlamış ve ertesi yıl Ankara’da tamamlamıştır. İlk defa 1951 yılında Viyana Radyosu’nda Viyana Senfoni / Yaylı Çalgılar Orkestrası eşliğinde yayınlanan Kanun Konçertosu’nun 3. bölümünü beğenmeyerek yeniden yazmıştır. İlk bölümü teması Giriftzen Asım Bey’in “Rast Peşrev”inden esinli olduğu savunulur. Kadansta kanun taksimi sergilendikten sonra, ana temanın tekrarlanmasıyla bölüm biter. İkinci bölüm kanun ve orkestranın diyaloğunu saba makamının etkisinde mistik bir hava ile sürdürür. Hareketli bir tempoda olan üçüncü bölümde ana tema kanun ve orkestra tarafından birlikte işlenerek Rast Peşrevi’ne ulaşan çizgilerle sona erer.
Halil Altınköprü İzm.Dev.Senf.Ork Seslendirimi (2006) Şef: Rengim Gökmen
Halil Altınköprü (1974, Şanlıurfa)
İlk ve orta öğrenimini Siverek’te tamamladı. Ailesinin İzmir’e yerleşmesi sonrası (1988-89) Ayhan Sarı yönetimindeki Konak Belediyesi GTSM Korosu’nda ilk kez kanun çalmaya başladı. Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı’nı kazandı.. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Türk Sanat Müziği ana dalında yüksek lisans öğreniminin ardından Bakü Devlet Müzik Akademisi’ndeki öğrenim sonrası Doktor ünvanını aldı. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak çaldığı bu eseri şimdiye kadar yorumlayabilmiş 3. kanun sanatçısı olmayı başardı. Aynı eseri daha sonra Bakü Devlet Müzik Akademisi Oda Orkestrası ve Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Güzel Sanatlar Fakültesi Akademik Orkestrası ile iki kez daha çaldı. Altınköprü halen Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı’nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.
�