Necati Giray 55. Sanat Yılı Onur Konseri…


Toplam Okunma: 5900 | En Son Okunma: 19.11.2024 - 11:32
Kategori: Değerlerimiz, Konserler

Viyolonsel sanatçısı, besteci ve öğretim üyesi Doç. Necati Giray(d.1933) 55. Sanat Yılı İTÜ TMDK’da gerçekleştirilecek Onur Konseri’yle kutlanıyor. Çalgılarımız için çoksesli yapıtlarıyla da tanınan Necati Giray, bu türlü eserleri seslendirmesiyle bilinen(1982- C.Orhon ve M.Torun ile birlikte) “Çoksesli Türk Müziği Üçlüsü”nün de kurucusu. Bestecimizin yapıtlarının ve yedi bestesinin ilk seslendiriminin izleyiciyle buluşacağı, alışılagelmiş konserlerden farklı bir repertuarla seslendirme gruplarının yer alacağı “Necati Giray 55. Sanat Yılı Onur Konseri” İTÜ Maden Fakültesi – Mustafa Kemal Anfisi’nde, 14 Mart 2011 Pazartesi günü - saat 19.30’da…

Konser Repertuarı:

1. SOHBET … 3 Kemence için … Necati GİRAY (ilk Seslendiriliş)
2. DEDİKODU … 3 Kemence İçin … Necati GİRAY (İlk Seslendiriliş)
3. BUSELİK MEHTER … 3 Kemence için … D.KANTEMİROĞLU (3 Sesli Uygulama)

4. KÜÇÜK BİR SEMAİ … 3 Kemence için … Necati GİRAY (ilk Seslendiriliş)
  Seslendirenler
  Lale UMUL AKAY
  Çağla SOLA
  Dila OKTAY

5. İKİ BAĞLAMA İÇİN MÜZİK … Necati GİRAY (İlk Seslendiriliş)

6. ZEYBEK … Necati GİRAY (İlk Seslendiriliş)
Seslendirenler
Taylan ERGEN
Ufuk ELİK

7. ALTI KANUN İÇİN FANTEZİ … Necati GİRAY (İlk Seslendiriliş)
Seslendirenler
Ayşegül KOSTAK TOKSOY
Safinaz RİZELİ
Ayşe COŞKUN AYAN
Şehvar BEŞİROĞLU
Serkan HALİLİ
Aytunç ÖZER

10. GİTAR İÇİN SONATA … Necati GİRAY (İlk Seslendiriliş)
Behzat Cem GÖNENÇ (gitar)

11. AĞIT … 3 Kemence İçin … Necati GİRAY
Seslendirenler
Ezgi YÜRÜMEZ-KEMAN
Şennur DİNLEYEN-KEMAN
Behzat Cem GÖNENÇ-GİTAR

11. DÖK ZÖLFÜNÜ MEYDANE GEL… Tanburi Mustafa Çavuş … Çok Sesli Uygulama : Necati GİRAY (İlkSeslendiriliş)
Yaylı Çalgılar Orkestrası

12. NEDENDİR BU DİLİZARIN … Şevki Bey … Çok Sesli Uygulama : Necati GİRAY (İlk Seslendiriliş)
Seslendirenler:
Vokal: Çağla SOLA
Vokal: Dila OKTAY
Yaylı Çalgılar Orkestrası

13. NİHAVEND BESTE … Necati GİRAY
Yaylı Çalgılar Orkestrası
Şef: Hakan ŞENSOY

Doçent  Necati GİRAY
1933 yılında İstanbul’da doğdu. 1955 yılında İst Belediye Konservatuarı Yatılı Bölümünden ve 1974 yılında da İst Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümünden mezun oldu. Hadiye Ötügen, Sezai Asal, Feyha Talay ve Reşit Erzin ile Viyolonsel, Rasit Abed ile Armoni ve Kontrpuan, Ferdi Statzer ile Müzik Şekilleri Ekrem Zeki Ün ile Orkestra Eğitimi çalıştı. Sanat hayatına 1955 yılında girdiği İst Şehir Orkestrasında başladı ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, İst Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, İst Radyo Senfoni Orkestrası, Salon Orkestrası ve Oda Orkestrasında çalıştı.
1972 yılında kurulan İst Devlet Senfoni Orkestrasında Viyolonsel Grup Şef Yardımcısı daha sonra grup şefi olarak çalıştı. 1986 Yılında İDSO’nin müdürlüğünü yapmış, yurt İçi ve yurt dışında radyo ve televizyon yayınlarına katilmiş, 55 yılı kapsayan bir süre içinde dünyaca ünlü orkestra şefleri ve solistleri ile sayısız konserler vermiştir.

1976 Yılında kurulan Türk Musikisi Devlet Konservatuarında görev alarak bugüne kadar, Viyolonsel ve Müzik Tarihi dersleri vermiş ve yüzlerce öğrenci yetiştirmiştir. Ayrıca, Türk Müziği Çok Sesli Çalışmaları yaparak, Nihavend İkileme, Nihavend Üçleme ve bu eserin yaylı sazlar orkestrası için düzenlemesi (İDSO ve İstanbul Filarmoni Orkestrası tarafından seslendirilmiştir), iki ve üç sesli Ağıt; üç sesli Oyun Havası, iki ve üç sesli Buselik Mehter ( Kantemiroğlu Külliyatından Sevk’ Beyin “Nedendir Bu Dilizarin” isimli şarkisinin beş sesli uygulaması, Mustafa Çavuş’un Dök Zülfünü Meydana Gel isimli eserinin beş sesli uygulaması, Gitar İçin Bir Şarki gibi eğitime yönelik çalışmalar yapmıştır.

1982 yılında Cüneyd Ortıon (Kemence), Mutlu Torun (Ud), Necati Giray( Violonsel), Çok Sesli Türk Müziği Üçlüsü’ nu kurarak 10. İst Müzik Festivali dâhil olmak üzere birçok konser vermişlerdir. Bu konserlerin bir kısmı İsviçre ve Fransız radyolarında yayınlanmış olup, Ağıt ve Nihavend isimli besteleri Avusturya, Azerbaycan, Amerika, Romanya, Almanya, Polonya, İzmir ve Adana’da seslendirilmiştir.

Necati Giray, kendi yaptığı enstrümanlarla, çocuklan olan Ayşegül Giray (Keman), Dr. Selim Giray (Keman) ve Necati Giray (Viyolonsel) triosu olarak, kendi bestelerini Amerika’da verdikleri bir konserde seslendirmiş ve böylelikle bir İlla de gerçekleştirmiştir.

2005 Yılında Mîssouri Southern State College Department Of Music ve yine aynı üniversitenin Suzuki Akademisinde öğretim üyesi olarak Viyolonsel dersleri vermiştir. Bu sure içinde Southeast Kansas Symphony Orkestrası ve Pfttsburg State Symphony Orkestrasında Viyolonsel grup şefi olarak konserlere katilmiş, Pittsburg Mozart Triosunda viyolonselist olarak konser vermiş ve Heartland Opera Theatre Orkestrasinda Mozart’ın The Magic Flüte operasında da yine viyolonsel grup şefi olarak görev almıştır.

1976 yılında 11. Uluslararası Türkoloji Kongresi ve 1988 yılında da 16. Uluslararası İst Festivali program içinde Türk Müziğinde Çağdaş Eğitim, Çağdaş İcra ve Türk Müziğinde Çağdaş Seviyeye ve Çok Sesliliğe Yaklaşım başlıklı bildiriler sunmuştur.

Uluslararası Besteciler Birliği SACEM (Fransa) ve MESAM (Türkiye) üyesidir.




Hoşgeldiniz