Ahmet Taviloğlu : Uluslararası Çoksesli Müziğimizde Yeni Bir Soluk…


Toplam Okunma: 5756 | En Son Okunma: 21.11.2024 - 03:48
Kategori: Haberler, Röportajlar

Kontrbas sanatçısı ve orkestra şefi Ahmet Taviloğlu -bestecimiz İstemihan Taviloğlu’nun(Tekirdağ 1945 - 2006 İzmir) oğlu- şu sıralar müzik yaşamını 1995’de gittiği Amerika’da sürdürüyor. Projelerinde ülkesini mutlaka değerlendiren Taviloğlu, Bulgaristan Varna Müzik Festivali’ne bir Amerika Orkestrası’yla katılması teklif edilmesine karşın kendisinin Türk orkestrasını önermesiyle ve repertuarlarında Türk bestecilerinin eserlerini seslendirmesiyle Türk müzik hayatında yeni bir soluk olarak değerlendiriliyor…

Ankara’da doğan sanatçı ilk müzik çalışmalarına küçük yaşta, babası nezaretinde başladı. İlkokulu bitirdikten sonra, girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı kontrabas bölümünde Prof. Tahir Sümer’in öğrencisi oldu. 1995 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne giden Taviloğlu West Texas Üniversitesi’nde David Murry ile çalıştı. 1998’de yurda dönerek Ankara Devlet Konservatuvarı Kontrabas Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl burs kazanarak tekrar gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde Texas Tech Üniversitesi’nde Master programını tamamladı. Sanatçı kontrabas çalışmalarını Paul Sharp, orkestra şefliği çalışmalarını Gary Lewis ile yapmıştır.


 “University of Texas at Arlington”da Dr. Sergio Espinosa’nın şef asistanlığının ardından ‘Artistik Şef’ diplomasını almıştır. Yurt dışında birçok konser yöneten, grup şefliği de olmak üzere Roswell, El Paso, Lubbock ve Amarillo Senfoni Orkestraları’nda görev yapan Ahmet Taviloğlu bunların yanı sıra, içlerinde Fransa, Monaco, Fas, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Meksika, Bulgaristan, Guney Kore ve Japonya olmak üzere çeşitli ülkelerde uluslararası festivallere katılmıştır.

Yonettiği orkestralar arasında East Texas Symphony Orchestra, Arlington Symphony Orchestra, Lubbock Youth Orchestra, Evansville Philharmonic, Eskişehir Senfoni Orkestrasi, San Jacinto Symphony, Bursa Devlet Senfoni Orkestrası , TRT Ankara Çoksesli Korosu, Baskent Akademik Orkestra , Dokuz Eylül Akademik Orkestrası, Hacettepe Universitesi Akademik Orkestra ve Gloria Orkestrası bulunmaktadır.

2011-2012 konser sezonunda , Porto Filarmoni Orkestrası’nı yönetmek için davet almıştır.

Halen, Amerika Birleşik Devletleri’nin Houston kentinde, Clear Creek-Fine Arts’da ve Bay Area Youth Symphony’de orkestra şefliği görevini sürdürmektedir.

Kendisiyle yaptığımız mini tele röportajı aktarıyoruz:

Musiki Dergisi: Orkestra şefi olarak yorumculuğunuz?..

Ahmet Taviloğlu : Eserini seslendireceğim besteci hakkında ön araştırma yapmayi ve neler düşündüğünü bilmek isterim. Eğer, besteci yasayan biri ise ona ulaşıp kendisine danışırım. Ama, besteci hayatta değilse diğer yapıtlarına bakarım. Ayrıca CD lerden, günümüzde ender de olsa plaklardan, şef veya sanatcı arkadaslarım ile fikir alişverişinde bulunuruz.
Şef değişik bir yorumcu gibidir. Aynı eseri, 100 seften dinlerseniz, ortaya 100 tane değisik yorumda çıktığını ya da çıkabilecegini rahatlıkla görürsünüz. Genelde cok hızlı tempolarda eserleri yorumlamaktan öte, orkestranon kapasitesini her zaman önde tutarım. Bunu “hamuru eldeki malzemeye gore yoğurma” şeklinde de özetleyebiliriz.
Şef bir lider olmalıdır. Misafir şef olarak gittiğim gruplarda güleryüz benim için önemlidir. Boylece çalışma daha verimli olur. Ama maalesef bazı şefler, her meslekte olduğu gibi kendi egolarını tatmin etmeyi tercih edip, sanatçılara patron ve iş veren gibi yaklaşıyorlar. Ben öyle düşünmüyorum.

M.D : Özellikle yorumladığınız besteci var mı ?

A. Taviloğlu : Genelde, Romantik bestecilerin eserlerini yorumlamayı çok seviyorum. Çünkü romantik donemde besteciler duygu ve hislerini daha fazla ön planda tutuyorlardı. Şimdiki zaman bestelerinde bunları pek göremiyorum.

M.D : Projeleriniz?

A. Taviloğlu : Geçen sene(2010) ağustos ayında Kültürel Sanat Değişimliği Programı (Musical Cultural Exchange program) yaptım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden 24 kişiyi Texas ta 9 gün boyunca ağırladık ve çocuklar Amerikan Ailelerin yanında konakladılar. Benim burada yönettiğim BAY AREA YOUTH SYMPHONY ile müşterek iki konser verdik
TC. Houston Konsolosu Sn. Akil OKTEM beye ilgisi için teşekkür ediyorum. İlk konserimiz 5 Ağustos’da Houston’da idi. Ardından 6 Ağustos’ta Teksas’in Başkenti Austin meclis binası’ndaki konserimizi gerçekleştirdik.

M.D : Bulgaristan’da düzenlenecek olan “Uluslararası Varna Müzik Festivali”nden söz eder misiniz?

A. Taviloğlu : Bulgaristan’daki, Varna Festival Komitesi, Haziran 2011 sonu için benden Festivale bir Amerikan Orkestrası getirmemi istediler. Ben de Amerikan orkestrası yerine, Türk orkestrası getirmek istediğimi ve böylelikle kültürel açıdan dostluğumuzun daha da pekişeceğini dile getirdim.
Bulgar tarafı da, konuya çok sıcak baktı ve konserin solistinin Bulgar olmasını önerdiler. Ben de uygun buldum ve konserin 2. yarısında sadece Türk bestelerinden oluşan program ile çıkmak istediğimi bunun yanında bir Bulgar bestecinin eserini düşündüğümden söz ettim. Bu fikrimi onlar da cok beğendiler.
Bildigim kadarı ile, daha once hic bir Turk orkestrası bu festivalde calmak icin davet almadı. Varna Festivali cok eski bir Festival olup yıllardan beri dunyanın en iyi orkestralarını, müzisyen gruplarını ve sanatcılarını getirmesiyle tanınan Avrupa’da prestijli bir festivaldir.
2005 ten bu yana Türkiye’de çesitli müzik toplulukları ile konserler vermekteyim. Varna projesi icin daha önce yönettiğim ESKİŞEHİR SENFONİ ORKESTRASI’NI düşündüm. Orkestra’nın Genel Muzik Direktörü Sn: GÜLRİZ GERMEN hanım ve Orkestra Müdürü Sn: SEYFİ ARTAR’a teşekkür ediyorum.
Varna Festivali Konserimizde, Türk Bestecilerden Ulvi Cemal Erkin’den KÖÇEKÇE isimli eseri, İstemihan Taviloğlu’nun “Suite” adlı eseri ve son olarak ta Oğuzhan Balcı’nın orkestra için arange yaptığı SULTANIYEGAH SİRTO yu seslendirecegiz. Bu eserler özellikle Turk ritim ve melodilerinin yoğun oldugu eserler…
Konsere ünlü Bulgar Keman ustası CHAVDAR PARASHKEVOV(www.chavdarmusic.com ) solist olarak katılacak. Sanatçı, şu an Amerika Birleşik Devletleri’nin Houston Opera Orkestrası’nda kemancılık gorevini yürütmekte olup, dünyanın cesitli yerlerindeki solo ve oda muzik konserlerini sürdürmektedir.
Bildiginiz gibi, bizim kulturumuz cok eski, mistik ve derin bir kultur . Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan müzik severlere ulaşmak ve onlara değişik tınıları orkestra aracılığı ile gostermek cok değisik oluyor.
Konser vermek üzere gittigim her ülkede ve şu an yaşamış olduğum Amerika’da, sürekli Türk bestecilerinin eserlerine ağırlık veriyor ve Türk motifleri, ezgileri içeren eserleri seçmeye özen gösteriyorum.




Hoşgeldiniz